Pod streho > Varčna hiša
31353 ogledov

Šok: Odjemalci treh dobaviteljev od danes na zasilni oskrbi

elektrika Profimedia
Danes je Borzen trem dobaviteljem elektrike odpovedal bilančno pogodbo, kar pomeni, da takoj nastopijo pogoji za prehod na zasilno oskrbo.

"Z dnem 31.03.2022 družbam Elektro prodaja E.U., Energija direkt in Adriaplin preneha članstvo v bilančni shemi. Zadnji dve sta bili v bilančno shemo vključeni na podlagi pogodbe o izravnavi, ki sta jo sklenili z družbo Elektro prodaja E.U., ki pa od danes naprej ni več član bilančne sheme operaterja trga," so sporočili iz Borzena.

Kot navajajo v SODO, je Borzen bilančno pogodbo prekinil zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti skladno z določbami te. 

To za odjemalce električne energije pri teh treh dobaviteljih pomeni, da nastopijo pogoji za zasilno oskrbo, skladno s cenikom za zasilno oskrbo. Tako določata 27. člen pravil za delovanje trga in 32. člen zakona o oskrbi z električno energijo, še dodajajo na SODO. Določila začnejo veljati danes. 

Trenutna cena električne energije za gospodinjstva za zasilno oskrbo je:

  • VT: 0,22980 evra/kWh
  • MT: 0,14962 evra/kWh
  • ET: 0,21166 evra/kWh

Cene za druge odjemalce so podobne.

Običajno velja, da so cene elektrike za zasilno oskrbo pribilžno 25 odstotkov višje kot cene na trgu. Navedene cene veljajo le še danes, saj naj bi 1. aprila začele veljati nove cene. Cenike namreč posodabljajo vsakega prvega v mesecu. 

"Odjemalcem svetujemo, da čim hitreje preverijo ponudbe na trgu z električno energijo in izvedejo postopek menjave dobavitelja. Vsem odjemalcem tako svetujemo, da z začetkom postopka ne odlašajo, temveč ga začnejo čim hitreje. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bodo oskrbovani pod pogoji zasilne oskrbe, ki je lahko bistveno dražja od ponudb ostalih dobaviteljev na trgu,“ sporoča SODO.

Obvestil o prenehanju dobave sta na spletnih straneh objavili tudi družba Elektro prodaja E.U.: "Z 31.3.2022 nam je bila odpovedana bilančna skupina. Odjemalci imate pravico do zasilne oskrbe." Dodali so še povezavo na spletno stran Agencije za energijo, kjer odjemalci lahko dobijo več informacij o zasilni oskrbi.

Enako obvestilo so objavili tudi v družbi Energija direkt, medtem ko na spletnih straneh družbe Adriaplin podobnega obvestila nismo našli. 

Komentarjev 23
  • Bosancic 11:39 03.april 2022.

    Pravi razlog je požrešnost naših nekaterih politikov, kateri vso energetiko imajo v savojih rokah.

  • rd2dmk2 15:23 31.marec 2022.

    sicer pa.. kako je dejal tisti naš vele minister. če eden podraži, pa zamenjajte.. še par dni bomo pa kot v rusiji. lahko kupte keaterkoli avto, samo da je lada.. pri nas pa petrol, pa njegov delničar vizjak.

  • rd2dmk2 15:07 31.marec 2022.

    zakaj se elektrika draži v SLO, ko pa si jo sami pridelamo? zato, ker imamo monopolne kartelno zmenjene ponudnike, ki so v oblasti politike in ker so so mali pridelovalci el. energije (male hidro in sončne) politično uničene v tej ...prikaži več smeri da ne morejo prodajati svoje energije razen če ne odprejo podjetja, kar se pa pri inštaliranih močeh seveda ne izplača. takole na kratko politiki iz neprave stranke so pograbili vse stole in podražili, sedaj jim pa sledi vse ostalo v SLO, ker.. pač mora, da plava