Pod streho > Varčna hiša
30023 ogledov

Šok za vse, ki se ogrevate s kurilnim oljem!

Ogrevanje Barbara Milavec
Vlada je z današnjim dnem določila najvišjo možno ceno pogonskih goriv, ne pa tudi kurilnega olja. To se je tako z današnjim dnem krepko podražilo.

Cena za liter se je z 1,018 evra zvišala na 1,264 evra, kar je 24,17-odstotna rast, ali 246 evrov pri 1000 litrih. Precejšen šok za vse, ki jim morda tik pred koncem kurilne sezone zmanjkuje energenta za ogrevanje.

Cene kurilnega olja so sicer regulirane od novembra lani, ko je vlada začasno, za tri mesece, omejila maržo distributerjev na maksimalno šest centov na liter kurilnega olja. Januarja se je odločila regulacijo podaljšati še za tri mesece.

Omejitev marže in trošarin nima pravega učinka

Od februarja so v veljavi tudi znižane trošarine na energente, tudi na kurilno olje. A omejitev marže in znižanje trošarine očitno ne zagotavljata, da se kurilno olje ne bi dražilo. Glavni delež cene goriva poleg trošarin in davkov ter marže predstavlja cena surovine, ta pa so se po ruskem napadu Ukrajine precej podražila.

Cena za liter kurilnega olja se je novembra, ko je vlada omejila maržo, spustila pod en evro za liter, nato pa se je nekoliko zvišala in se v letošnjem letu gibala nekoliko nad enim evrom.

Omejitev cen le za pogonska goriva

Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi od danes medtem ne sme preseči 1,503 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,541 evra. Vlada se je tako odločila z namenom umiritve stanja na trgu pogonskih goriv, ukrep pa bo veljal 30 dni.

 

 

Komentarjev 13
  • Avatar F16
    F16 20:30 15.marec 2022.

    Ta vlada dela samo populistično zdraho. Nekaj omeji in po drugi strani nategne 3x.

  • Avatar Zala
    Zala 18:18 15.marec 2022.

    Kot prvo: Ivan za pot v Ukrajino nima mandata EU komisije. Teka okoli na lastno pest in zapravlja naš denar za svoje varovanje. Ga ne bi rajši dal Ukrajincem za humanitarne namene. Je pa res, da je živel v nenehnem ...prikaži več strahu, da se bo vojna končala prej, preden bi uspel priti na vojno območje Kijeva. Za norce ni meja.

  • radovednica 17:46 15.marec 2022.

    Spet podražitev monopolistov, ki imajo najbrž samo še 60 milijonov presežka denarja. Ker so omejili dvig cen goriv (dizla in bencina), so udarili tam, kjer lahko, to je najbolje prodajan artikel na Petrolu - kurilno olje. Dejansko povsod, pri vseh ...prikaži več derivatih so glavne dajatve državi (preljubi blesavi Sloveniji, vreči brez dna za JJ stranko) in delež prodajalcev in ne surovine na trgu. To je samo pesek v oči. "Pa narod će sve pozlatiti i platiti". Vsa goriva bi morala biti vsaj pol cenejša kot so!