Pod streho > Varčna hiša
4242 ogledov

Šokantne fotografije slikovito prikazujejo, koliko plastike pojemo

plastika Reuters
Čeprav vsi vemo, kako škodljiv je vpliv plastike na naš planet, ste se morda kdaj vprašali, koliko te v resnici pojemo, a se tega sploh ne zavedamo. Pri Reutersu so to prikazali s slikovitimi in hkrati šokantnimi fotografijami.

Prva globalna analiza več kot 50 različnih študij, ki jo je naročila WWF (World Wide Fund For Nature), izvedla pa avstralska Univerza Newcastle, je pomemben korak k razumevanju vpliva onesnaženja z mikroplastiko na ljudi.  Med drugim potrjuje tudi nujnost sprememb na tem področju in zmanjšanje onesnaževanja ekosistemov z mikroplastiko. 

Študija WWF je pokazala, da človek na teden zaužije približno pet gramov mikroplastike, kar ustreza teži oziroma velikosti kreditne kartice.

plastika | Avtor: Reuters Reuters

Večinoma jo zaužijemo skozi vodo, polnjeno v plastenke in iz pip, velike količine so zaznali tudi v soli in pivu, mikroplastiko pa uživamo tudi s hrano, pri čemer so izpostavili školjke. 

plastika | Avtor: Reuters Reuters
Plastika ni biorazgradljiva, večinoma le razpada na manjše koščke, ki končajo na plažah. Tam pa jih pojejo živali, prek njih pa pride tudi v človeški organizem. 

Malcolm Hudson, profesor okoljskih znanosti na Univerzi Southampton pojasnjuje, da so se znanstveniki v večini študij osredotočili na mikroplastiko, ne pa tudi na vse večje količine še manjših delcev, to je nanoplastike. Njih je veliko težje odkriti, zato je velika verjetnost, da jih vnašamo v organizem. 

„Prispejo lahko v naš krvni in limfni sistem. Ti nanodelci plastike so namreč tempirane bombe, ki so dovolj majhni, da jih lahko absorbirajo živali in človek, potencialno pa imajo škodljive posledice,“ še pojasni. 

steklenice Teden brez odpadkov Pod streho Plastenka ali steklenica? Nova študija vse postavlja na glavo

Ker si težko predstavljamo, koliko mikroplastike glede na študijo v resnici zaužijemo, so se fotografi agencije Reuters odločili, da to prikažejo zelo nazorno, plastično. Posneli so fotografije s predmeti, ki kažejo, koliko je pravzaprav pojemo.  

plastika | Avtor: Reuters Reuters
V enem mesecu povprečen človek poje za težo Lego kocke, dimenzije štiri krat dva centimetra, plastike.

plastika | Avtor: Reuters Reuters
V enem letu je količina zaužite plastike enaka velikosti gasilske čelade. 

plastika | Avtor: Reuters Reuters
To pomeni, da v 10 letih pojemo okoli 2,5 kilograma plastike, kar ustreza dvema večjima plastičnima cevema. 

plastika | Avtor: Reuters Reuters

V povprečni življenjski dobi tako v organizem vnesemo približno 20 kilogramov plastike. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.