Pod streho > Varčna hiša
14057 ogledov

Sončne elektrarne: za 2024 predvideli osem milijonov, potem pa nič

sončna elektrarna Profimedia
Iz novega predloga o porabi sredstev podnebnega sklada do leta 2026 lahko razberemo, da bodo samooskrbne sončne elektrarne sofinancirali le še prihodnje leto. Sicer pa bodo 112 milijonov evrov namenili za zamenjavo starih kurilnih naprav na lesno biomaso.

Na podpis na vladi čaka nov odlok o porabi sredstev, zbranih v podnebnem skladu, v okviru katerega je predvidenih skoraj 830 milijonov evrov za učinkovito rabo energije in uvajanje obnovljivih virov energije.  

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, ki je skrbnik podnebnega sklada in je pripravilo predlog, sredstva v obdobju od leta 2023 do 2026 predvsem usmerja v energijsko sanacijo javnih in zasebnih stavb, spodbujanje rabe obnovljivih virov energije s poudarkom na sončni energiji, zamenjavo malih kurilnih naprav in trajnostni mobilnosti s poudarkom na aktivni mobilnosti in elektrifikaciji voznega parka. 

Kaj si lahko obetajo gospodinjstva

Predlog razreza porabe sredstev smo natančneje pregledali v delih, ki se nanašajo na spodbujanje energijske učinkovitosti in rabe obnovljivih virov energije v gospodinjstvih. 

Za gradnjo skoraj nič energijskih stanovanjskih stavb bo v naslednjih letih na voljo 50,3 milijona evrov. Letos jih je le 300.000 evrov, v naslednjih treh letih pa jih bodo občutno povečali, saj bo vsako leto za ta namen na razpolago 16 oziroma 17 milijonov evrov. 

Za sofinanciranje skupnostnih in individualnih samooskrbnih sončnih elektrarn je letos na voljo 17 milijonov evrov, za prihodnje leto jih načrtujejo še osem milijonov, potem pa nič več.

V letih 2025 in 2026 sredstva za sofinanciranje sončnih elektrarn niso več predvidena. 

Za čim bolj številčno zamenjavo starih kurilnih naprav na lesno biomaso z novimi na lesno biomaso in toplotnimi črpalkami bodo iz podnebnega sklada letos in v naslednjih treh letih namenili kar 112 milijonov evrov. Letos jih je 31 milijonov, v naslednjih letih pa po 28 oziroma 26 milijonov evrov.  

Za brezemisijska vozila bo namenjenih skoraj 96 milijonov evrov, največ prihodnje leto, približno 40 milijonov, v letih, ki sledita pa po 28 milijonov evrov. Vendar ta sredstva niso namenjena zgolj gospodinjstvom temveč tudi drugim upravičencem. 

Od skoraj 830 milijonov evrov bo gospodinjstvom namenjenih približno 187 milijonov evrov.  


Potem ko je bil članek že napisan, je bil odlok potrjen na vladi, razrez sredstev pa precej drugačen, kot je bil predlagan in je še vedno objavljen med gradivi na portalu e-uprava. Zato objavljamo razrez, ko so nam ga poslai z ministrstva po sprejetih spremembah.

Iz odloka izhaja, da se bo do konca leta 2026 iz Sklada za podnebne spremembe za ukrepe prilagajanja oziroma blaženja posledic podnebnih sprememb izplačalo okvirno 854 milijonov evrov.  

1.     Za naložbe energetsko revnih gospodinjstev bo v celotnem obdobju  izplačanih 24 milijonov evrov spodbud. V letu 2023, kot navajate 300.000 evrov, preostalo pa do konca leta 2026, pri čemer je del izplačil v odloku izkazanih v okviru ukrepa kritje stroškov poslovanja Eko sklada. 
2.    Za ostale naložbe v skoraj nič energijske in brez emisijske stavbe bo do konca obdobja izplačanih 95 milijonov evrov in še okvirno 3,2 milijona evrov za ukrepe, ki so bili določeni s programi sredstev v prejšnjih letih in se bodo realizirali do konca leta. 
3.    Za ukrep sofinanciranje projektov (individualnih in skupnostnih) samooskrbnih sončnih elektrarn bo v letošnjem letu namenjenih 11,5 milijona evrov, v naslednjem letu pa 27,5 milijona evrov, torej 14 milijonov evrov več od prvotno predvidenih.
4.    Za ukrep spodbude za večjo avtonomijo pri energetski oskrbi stavb in zamenjava starih kurilnih naprav bo v celotnem obdobju namenjenih 117 milijona evrov, 32,5 milijona evrov v letošnjem letu, v prihodnjih letih pa: 31,5 (2024), 28,5 (2025) in 24,5 (2026) milijona evrov. 
5.    Za ukrep brezemisijska vozila ter polnilna in oskrbovalna infrastruktura za brezemisijska vozila bo v celotnem obdobju namenjenih 104,2 milijona evrov spodbud, največ v letu 2024 – 45,1 milijona evrov,  3,1 milijona evrov v letošnjem letu in 28 milijona evrov na leto v letih 2025 in 2026. 

Z novim programom porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe ministrstvo daje jasen signal, da podpira podnebni prehod in bo pri tem pomagalo gospodinjstvom ter ostalim sektorjem, vendar glede na različen nabor upravičencev pri posameznem ukrepu ni mogoče točno oceniti, koliko bo namenjeno gospodinjstvom.   
 

Komentarjev 4
  • Lion0077 14:00 15.oktober 2023.

    Kar naj ukinejo. Sončne celice nateg stoletja. Zavarovanje nekajkrat dražje zaradi požara, pa še pucat jih morš. 👎👎👎👎

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 13:46 15.oktober 2023.

    Kakšna so pa brezemisijska vozila? A so to tista, ki kurijo velenjski lignit?

  • Avatar Garancija
    Garancija 13:11 15.oktober 2023.

    Od države nikdar ne dobiš nič,samo davke na davke