Pod streho > Varčna hiša
11052 ogledov

Sončne elektrarne: Slovenija bi se lahko zgledovala po teh dveh državah

sončna elektrarna Profimedia
Na evropskem zemljevidu električne energije, pridobljene iz sončnih elektrarn, Nemčija nima več vodilne vloge. Najbolj solarizirana država je namreč Nizozemska. Kje je Slovenija?

Zadnje poročilo EurObserverja o stanju solarizacije v EU prinaša kar nekaj presenetljivih podatkov. Nanašajo se na leto 2022, zbrani pa so na podlagi podatkov statističnih uradov posameznih držav članic, agencije IRENA (International Renewable Energy Agency) in posameznih združenj za fotovoltaiko. 

Elektrika iz sonca za vsako peto gospodinjstvo

Konec leta 2022 je bilo v EU priključenih za 32,8 GW novih sončnih elektrarn, tako jih je skupaj že nekaj več kot 195 GW. Rast priključne moči je bila približno 20-odstotna, kar je največji letni skok v zadnjih 12 letih. 

Sončne elektrarne so lani v EU proizvedle 205 TWh električne energije. Če to prevedemo v bolj predstavljivo številko, lahko izračunamo, da proizvedena količina elektrike zadostuje za približno 41 milijonov gospodinjstev s povprečno porabo pet megavatov na leto. Z izključno iz sončne energije proizvedeno električno energijo bi lani lahko oskrbovali približno vsako peto gospodinjstvo v EU. 

Najvišja osončenost v zadnjih 40 letih

Lansko leto je bilo rekordno še po enem izjemno pomembnem dejavniku. Osončenost v Evropi je bila namreč za skoraj 30 odstotkov večja, kot je dolgoletno povprečje, in največja v zadnjih 40 letih. Sonce je sijalo kar 130 ur več od povprečja. Kot še navajajo v poročilu o stanju podnebja za leto 2022, ki ga pripravlja evropski program Copernicus, lahko nadpovprečno sončno obsevanje pričakujemo tudi v prihodnjih letih, saj se pod dolgoletno povprečje ni spustilo že vse od leta 2013 in še takrat komaj za spoznanje. 

Nizozemska prehitela Nemčijo

Energetska kriza, ki jo je okrepila ruska invazija na Ukrajino, je trg fotovoltaike spodbudila do te mere, da leto 2022 ocenjujejo kot prvo, v katerem je solarni sektor v resnici realiziral svoj potencial. 

Največ, 7,3 GW sončnih elektrarn so pričakovano vgradili v Nemčiji, skupno jih imajo 67,4 GW, vendar pa so izgubili primat po deležu električne energije, proizvedene iz sonca, ter po inštalirani moči na prebivalca. 

Prehitela jih je Nizozemska, kjer so lani vgradili za 3,9 GW novih sončnih elektrarn, s čimer so dosegli skupno priključno moč skoraj 19 GW in prvi presegli 1 MW moči na prebivalca. Hkrati elektrika iz sončne energije v nizozemski mešanici električne energije predstavlja že 15 odstotkov, kar jo postavlja na prvo mesto ne le v EU, temveč na svetu in je tako najbolj solarizirana država. 

Za primerjavo, delež sončne energije v energetski mešanici v Nemčiji je 10,5-odstoten, na prebivalca pa imajo nameščenih 0,81 MW moči sončnih elektrarn. Desetodstotni prag presegata tudi Madžarska (13 %) in Španija (10,5 %). 

Izjemno so moč sončnih elektrarn povečali tudi na Poljskem, lani so jih priključili 4,8 GW in imajo skupaj 12,2 GW sončnih elektrarn. Sledili sta Španija s 3,5 GW in skupno priključno močjo 17,2 GW ter Italija, kjer so lani priključili 2,5 GW novih moči, skupaj pa imajo 25,1 GW sončnih elektrarn. 

Na repu lestvice Hrvaška

Več kot en gigavat sončnih elektrarn so lani namestili še na Danskem, Madžarskem in v Avstriji, v Sloveniji pa smo namestili 0,17 GW. Skupaj je bilo konec lanskega leta pri nas priključenih za 0,63 GW sončnih elektrarn ali 300 vatov na prebivalca. Kar niti ni malo, če so imele Belgija, Danska in Ciper, ki sledijo Nizozemski in Nemčiji, priključenih nekaj več kot 500 vatov na prebivalca. Na repu lestvice so Litva, Irska in Hrvaška, ki na prebivalca niso dosegle niti 50 vatov. 

Ukinitev DDV na sončne elektrarne

Nizozemci so si zastavili izjemno ambiciozen načrt solarizacije, ki so ga dosegli v zadnjih nekaj letih. Pred 10 leti je elektrika iz sončne energije v njihovi mešanici predstavljala manj kot en odstotek, zdaj, kot rečeno, predstavlja 15 odstotkov. Zgovoren je tudi podatek, da so na Nizozemskem, ki ima 17,6 milijona prebivalcev, do konca leta 2022 namestili dva milijona sončnih elektrarn, v Nemčiji, ki ima več kot 83 milijonov prebivalcev pa 2,65 milijona naprav. Sončne elektrarne spodbujajo na več načinov, med njimi so tudi tako imenovani neto obračuni in sistem spodbud za velike sončne elektrarne, letos in v prihodnje pa si obetajo še večjo rast, saj so 1. januarja davek na dodano vrednost na sončne elektrarne z 21 odstotkov znižali na nič. 

Preboj sončnih elektrarn na račun plinskih kotlov

A tudi Nemčija ima izjemno smele načrte. Cilj, ki so si ga postavili lani, je, da bo 2030 80 odstotkov vse električne energije pridobljene iz obnovljivih virov, pri čemer sončna energija igra izjemno pomembno vlogo. V prvih treh mesecih letos so priključili že skoraj 3 GW novih solarnih naprav, od leta 2026 naprej pa naj bi vsako leto priključili po 22 GW novih sončnih elektrarn. Do leta 2030 naj bi jih tako imeli 215 GW, kar je več, kot jih je imela celotna EU konec lanskega leta. 

Priključevanje sončnih elektrarn naj bi že naslednje leto dodatno spodbudila prepoved prodaje novih kotlov na plin, s čimer bodo še bolj v ospredje prišli sistemi, sestavljeni iz toplotne črpalke, sončne elektrarne in hranilnika električne energije. Teh so lani v Nemčiji vgradili približno 141 tisoč. 

Tudi sicer fotovoltaiki napovedujejo svetlo prihodnost, vsekakor pa bo v prihodnjih letih velik poudarek namenjen predvsem vsem vrstam hranilnikov električne energije, s čimer naj bi se zmanjšala obremenitev elektrodistribucijskih sistemov po vsej EU. 
 

Komentarjev 15
  • Kmodri 21:00 21.november 2023.

    Bog ne daj, da greš v samoizgradnjo! Ne dobiš niti centa subvencije!

  • Presvetli 14:38 21.november 2023.

    Dajmo si enkrat za zmeraj zapomniti! V Sloveniji imamo najbolj gnile politike kar jih je. Pa mamo vam spalim v Nikaragvi v njihovih najhujših časih ni bilo takšnih smeti kot pri nas vodijo politiko! Vse obesijo na grbo prebivalcev! Če ...prikaži več pa že nekaj podelijo , pa tako prikrijejo, da 3x vrnemo! Sedaj pa tako levi in desni se spet postavite na zadnje noge in mene diskreditirajte! Dokler se boste vi delili na leve in desne, nas bodo eni kot drugi slekli do gat! Sedaj pa politični hlapci , čakam udar!

  • Pepe007 10:16 21.november 2023.

    Elektrike se ne da dobro skladiščiti. Koliko gospodinjstev se lahko napaja decembra in januarja v EU iz sonca? Vse dni v mesecu, ob predpostavki, da gospodinjstvo samo skladišči elektriko čez noč. Dvomim, da je številka presega 1 mio. In to ...prikaži več je tisti podatek o katerem se moramo pogovarjati. Za ostalih 40 mio (do 41) gospodinjstev moramo za zimo še zmeraj zgraditi drug vir. JE ali TEŠ ne bo nič cenejša, če naj dela samo pozimi. Kvečjemu dražja.