Pod streho > Varčna hiša
1713 ogledov

„Spravil me je v slabo voljo, odpovedati bi se morala prav vsemu“

Jabolko za zajtrk, večerjo in kosilo? Rezultati zagotovo ne bodo trajni! Žurnal24 main
Inštitut za zdravje in okolje je objavil orodje za izračun ekološkega odtisa posameznika. Pošteno sem vnesla podatke in bila precej šokirana. Za svoje življenje potrebujem 2,3 Zemlje. Precej sem neekološka. Sem res?

Seveda sem kalkulator takoj preizkusila. Hotela sem preveriti, ali sem res toliko prizanesljiva do našega planeta, ko se mi zdi, da sem. Vemo namreč, da imajo največji negativni vpliv na okolje predelana hrana, posledično tudi embalaža zanjo ter hrana živalskega izvora, transport in ogrevanje hiš. 

Delam od doma, malo se vozim

Med prednosti svojega življenjskega sloga namreč štejem minimalno uporabo avtomobila, na mesec ne prevozim več kot 40 kilometrov oziroma na leto ne več kot 2500 kilometrov, večino dni avto počiva. Delam od doma. Imam velik zelenjavni vrt in zato je moja družna z zelenjavo tričetrtine leta samooskrbna. Večino druge hrane kupim v okolici, pri kmetih, v trgovini v 99 odstotkih kupujem slovenske izdelke.  

Živim v hiši, ki sicer ni energijsko najbolj varčna, (10kWh/m² na leto) vendar se ogreva z obnovljivimi viri energije (sonce in lesna biomasa), elektrike zaradi sončnih kolektorjev na strehi, ki ogrevajo sanitarno vodo vsaj pol leta, porabimo za pičlih 38 evrov na mesec. Na vseh treh področjih sem vzdržna, vsaj tako mislim.

rdeče meso, beljakovine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nisva vegetarijanca

Izračuna vpliva na okolje se začne pri prehranjevalnih navadah. Kako pogosto uživate hrano živalskega izvora, je prvo vprašanje. Izberem odgovore: govedino redko, svinjino enkrat do dvakrat na teden, enako perutnino, ribe redko, sir, jajca, mlečne izdelke skoraj vsak dan. Nisva vegetarijanca, a meso ni na jedilniku vsak dan. 

Naslednje vprašanje, koliko hrane, ki je pojemo, je neprocesirane in pridelane v bližini (do 320 kilometrov). Označim, da je 80 odstotkov naše hrane sveže, prav vsa pa je pridelana v bližini. 

Drugi korak je bivanjsko okolje

Označim, da živim v enostanovanjski hiši s tekočo vodo in izberem, da je pretežno narejena iz lesa (zgornji del), čeprav je pritlični del kamnit, vendar te možnosti mi kalkulator ne ponudi. Označim še, da na 155 kvadratnih metrih živiva dva, kar najino hišo uvršča med majhna bivališča. Poklikam, da imava elektriko, ki je v 46 odstotkih proizvedena iz OVE (tako piše na računu). 

Sončni kolektorji | Avtor: Profimedia Profimedia
Kalkulator zanima še, kako energijsko učinkovita je hiša, pri čemer je mišljeno tudi, kako pogosto prižgem električno peč in klimo. Označim možnost povprečno, kar pomeni, da imam učinkovito razsvetljavo, nadzor nad temperaturo v prostoru (kolikšna je ta, kalkulator ne vpraša, čeprav je pomambna) in učinkovite gospodinjske aparate. 

Nadpovprečno bi namreč pomenilo, da je hiša toplotno izolirana, pa v pritličnem, kamnitem delu, ni. A me vseeno moti, da ne morem označiti, da ne uporabljam ne električne peči ne klime. Da ne morem označiti, koliko elektrike porabiva in koliko energije potrebujeva za ogrevanje ter iz kje ta prihaja. 

Še bolj me preseneti vprašanje, koliko smeti ustvariva v primerjavi s sosedi. Kako naj to vem? Označim, da manj. Sledi še vprašanje, koliko papirja in plastike recikliram. Vse, ker si mislim, da potem, ko skrbno ločujem, nekdo oboje reciklira. Dvomim pa, da kdor koli papir in plastiko reciklira doma. Morda so mislili na ločeno zbiranje in ne recikliranje. 

Odgovorim tudi na podrobnejša vprašanja. Koliko obleke, obutve kupim na mesec? Le nujno, torej praktično nič. Enako odgovorim na vprašanje, koliko stanovanjske opreme kupim na leto. Na vprašanje, koliko gospodinjskih aparatov in domače elektronike kupim na leto, izberem odgovor: ne pogosto, po potrebi, ko se aparati pokvarijo. Povem še, da večino novic preberem na spletu, kupujem pa dve tiskani ediciji.

nadstrešek | Avtor: Dezzen Dezzen
Avto večinoma počiva

Označim, da z avtomobilom, ki sicer ni najbolj varčen, na teden v povprečju prevozim 40 kilometrov, v to so vštete tudi daljše vožnje, ki jih občasno opravim. Z motorjem? Nič. Pa vendar kalkulator zahteva, da označim porabo motorja, izberem najmanjšo možno vrednost. In ja, teh 40 kilometrov prevozim večinoma sama. Potem me vpraša, koliko potujem z vlakom in avtobusom. Nič. Še letalo: izberem vrednost šest ur, enkrat na leto običajno odpotujem na počitnice z letalom. 

Rezultat me šokira

Rezultat? Moj ekološki dan je 9. junij. Kaj to pomeni? Če bi vsi živeli moj življenjski slog, bi že do tega datuma porabili toliko naravnih virov, kot se jih lahko obnovi v enem koledarskem letu. Lani je bil ta dan 22. avgust. Torej moj življenjski slog Zemljo obremenjuje bolj od povprečnega življenjskega sloga posameznika. Kalkulator izračuna še, da bi za moj slog potrebovala 2,3 Zemlje. Za preživetje potrebujem 3,9 globalnega hektara biološko produktivne površine, moj ogljični odtis pa je 6,8 tone. Če bi želeli ohraniti planet, je meja postavljena na 2,5 tone.

Kako se počutim, me še vpraša kalkulator? Šokirano. Tolaži me le, da sem bistveno boljša od povprečnega Američana, ki potrebuje pet Zemelj, ali na primer Nemca, ki potrebuje 3,2 Zemlje. Moram pa bistveno zmanjšati potrebe po hektarih, saj je na posameznika na Zemlji na voljo le 1,7 hektara. 

Kaj lahko naredim za boljši ekološki odtis?

Kalkulator mi svetuje, naj mestne oblasti vzpodbudim k trajnostnim politika. Ok. Ampak živim na podeželju, ne v urbanem središču. Predlaga mi, da vsaj enkrat na mesec namesto avtomobila uporabim javni prevoz. 

Predlaga mi tudi, naj vsaj enkrat na mesec uporabim vegetarijanski recept, še bolje pa enkrat na teden. In naj zavržem manj hrane. Kje pa sem označila, koliko hrane zavržem, tega vprašanja ni? 

e-kolesa Okolje in cilji Pod streho Posameznik lahko le „ščije“ proti vetru

Seveda mi da vse skupaj misliti. Kaj v resnici lahko naredim za boljši ekološki odtis. In grem še enkrat skozi vsa vprašanja. Označim, da bova meso in ostale izdelke živalskega izvora jedla redko, ne več občasno. Delež svežih, nepredelanih živil težko povečam (že zdaj sem na 80%). 

V hiši se odločim za elektriko, ki je 100 odstotno iz OVE. Hišo lahko tudi toplotno izoliram, vendar ne vem, kaj bo to 70 centimetrov debelim kamnitim zidovom prineslo. Bolj malo, toliko že vem. 

Smeti? Količino odpadne plastike lahko zmanjšam, vendar me tako niso vprašali, koliko je ustvarimo. Obleke, obutev, gospodinjske aparate … kupujem minimalno. Manj pravzaprav ne morem. Tistima dvema tiskanima revijama pa se ne bom odpovedala. 

Potovanje z letalom; letalo | Avtor: Profimedia Profimedia
Transport. Naj se odpovem enimi počitnicam z letalom na leto in potujem z vlakom? Torej se moram odpovedati vsem sredozemskim otokom. Dokler me v odpoved potovanj sili korona, naj bo, potem pa ne. 

Pri tako majhni razdalji, ki jo prevozim z avtomobilom, naj eno pot na teden zamenjam z vlakom ali avtobusom? Seveda kalkulator ne ve, da do trgovine, pošte, zdravnika nimam na voljo javnega prevoza. In ga nikoli ne bo, pa naj še tako pritiskam na mestne oblasti, preprosto je poseljenost na podeželju preredka za kaj takega. 

Odpovedati bi se morala prav vsemu

Nov izračun, v katerem se praktično odpovedujeva mesu, imava elektriko izključno iz OVE in hišo dodatno izolirava, ostalo pa ostane enako, je malo boljši. Resursov bo dovolj do 10.julija, potrebujem 1,9 planeta, 3,3 globalnega hektara, ogljični odtis je 4,6 tone. 

Še vedno nisem v okvirih. Kaj svetuje kalkulator? Popolnoma isto, kot v prejšnjem izračunu. Tudi to, da naj bo vsaj en obrok na teden vegetarijanski! Še vedno sem prepričana, kljub izračunu, da sem do okolja kar prizanesljiva, težko sem še bolj, bo pa po novem naša elektrika iz OVE. Kalkulator pa bi lahko bil v nekaterih delih bolj natančen. V resnici me je spravil v slabo voljo, ker bi se očitno morala odpovedati prav vsemu in postati vegetarijanka, da bi lahko rekla: prijazna sem do okolja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.