Pod streho > Varčna hiša
13166 ogledov

Stanovalci na nogah, ekstremni zneski na položnicah

ogrevanje Profimedia
Velenjčane razburjajo visoki zneski na položnicah, ki jim jih je velenjska komunala poslala te dni. Razlog je višja poraba in ne višje cene, odgovarjajo pristojni.

Stroški vseh komunalnih storitev lastnika oziroma uporabnika dvosobnega stanovanja denimo znašajo kar 438,46 evra. Strošek ogrevanja znaša 296,90 evra, kar predstavlja skoraj 70 odstotkov celotnega zneska na položnici, poroča 24 ur. 

Položnice, ki so jih Velenjčani dobili te dni za porabo decembra, naj bi bile višje kot mesec pred tem, ko jim je Komunala Velenje zaračunala storitve za november. V 50 kvadratnih metrov velikem stanovanju naj bi bile višje za 50 evrov, znesek naj bi se približal 200 evrom. 

Cen niso povišali

V letošnji kurilni sezoni niso izvedli povišanja cen ogrevanja, je povedal direktor Komunalnega podjetja Velenje, Gašper Škarja
Variabilni del cene toplote ostaja nespremenjen in je 73,05421 evra/MWh (brez DDV), povprečna maloprodajna cena z vsemi dajatvami in davki pa je nekaj manj kot 122 evrov/MWh.

Kot opozarjajo, je v letošnji sezoni treba upoštevati tudi 22-odstotni davek na dodano vrednost na energent, ki ga je vlada v prejšnji kurilni sezoni znižala na 9,5 odstotka, dražji pa so tudi emisijski kuponi. 

Da so bile cene decembra enake kot novembra, potrjujejo tudi podatki oziroma analiza Agencije za energijo, ki objavlja primerjave cen za osem večjih krajev v Sloveniji. Analiza celo pokaže, da cenejšo toploto kot v Velenju plačujejo le v Celju (118 evrov/MWh), kar je izpostavil tudi direktor velenjske komunale. Nekoliko je povprečna cena višja v Ljubljani (129 evrov/MWh), v drugih petih analiziranih krajih pa je bistveno višja. Najvišja je na Ravnah na Koroškem, 214 evrov, v Trbovljah je 189 in v Mariboru 185 evrov na megavatno uro. 

cene toplote | Avtor: Agencija za energijo Agencija za energijo
V Velenju so ceno nazadnje dvignili 1. februarja 2023 za industrijski in poslovni odjem, za gospodinjski odjem pa s 1. majem 2023, in sicer zaradi povišanja povprečne nakupne cene toplote iz Termoelektrarne Šoštanj, ki jo potrjuje Agencija za energijo.

V primerjavi z januarjem lani pa je cena decembra, enaka bo tudi januarja letos, višja za več kot 60 odstotkov, kar je najvišja podražitev med osminim kraji, ki jih analizira agencija. 

cene toplote | Avtor: Agencija za energijo Agencija za energijo

Prevelika poraba, zmanjšajte jo

Visoke zneske na položnicah pripisujejo večji rabi energije za ogrevanje, še posebej v stavbah, ki so energijsko potratne, ker niso obnovljene. Poraba decembra je v primerjavi z novembrom večja na račun nižjih temperatur decembra, delno pa zaradi navad stanovalcev.

V Velenju naj bi bila, tako Škarja, poraba toplote v povprečju skoraj dvakrat višja kot v drugih mestih. 

Odjemalcem zato svetuje, da temperature v bivalnih prostorih nekoliko znižajo, v spalnih so lahko še nižje, redno, pravilno in kratkotrajno naj zračijo. Vedeti je treba za znižane temperature v prostoru zgolj za eno stopinjo Celzija, pomeni šest do osem odstotkov prihranka pri rabi energije, še dodajajo. 

Obročno odplačevanje in dodatek za toploto

V velenjski komunali se zavedajo, da so zneski visoki, zato omogočajo obročno odplačevanje, Mestna občina Velenje pa za najbolj ranljive zagotavlja toplotni dodatek. 

Odjemalce toplote, ki sumijo, da je prišlo do napake na merilnih napravah, pozivajo, da jim to sporočijo. Preverili bodo vsak račun posebej, in če bodo ugotovili napako, to tudi odpravili. 

Vendar pa poudarjajo, da so možnosti napake majhne, saj so vse merilne naprave licencirane. 


 

Komentarjev 46
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 21:10 15.januar 2024.

    Kdo pa je kriv verjetno ne Jankovič !? Kriva je vlada,ki vedno znova dviga davke in izmišlja razne druge zakone!! NIKOLI vlada ni odločala z čim bo narod kuril!! Sedaj pa Golob hoče drago prodati Elektriko in poglejte VSA druga ...prikaži več kurjava se bo močno podražila!!

  • Presvetli 18:47 15.januar 2024.

    Enaka stvar se dogodila pri elektriki za mesec december!! Mesec december je bil veliko manj hladen kakor december in so položnice bile skoraj enkrat višje! Ni normalno , da je bila tako velika poraba elektrika zaradi ogrevanja! Tukaj nekaj ne ...prikaži več štima nikakor!? Ti pametni števci niso zastonj pametni? Mislim, da elektrikarji kar sami nabijajo kwh na daljavo! Sedaj se prosim ne javite, da to ni mogoče, ker je mogoče prav vse! Zanimivo je, da so se povsod videle tako velike razlike samo tam,

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:25 15.januar 2024.

    Zakaj se ne naredi revizija, ker to je nemogoče, da bi vsi stanovalci kurili ravno v decembru toliko več. Kako se lahko kaj takega dopušča, zraven pa je prepoved kurjenja na drva.