Pod streho > Varčna hiša
104112 ogledov

Ste dobili višjo položnico? To je razlog!

položnice Dejan Mijović
Primerjali smo zneske na položnicah za elektriko, ki so jih tri gospodinjstva dobila lani in letos januarja. Letos so višji od 23 do 28 odstotkov, čeprav se je cena elektrike z vsemi dajatvami in davkom na dodano vrednost povišala za približno 12 odstotkov.

V vseh treh gospodinjstvih so januarja letos zneski na položnicah precej višji, kot so bili januarja lani. Gospodinjstvo, ki med tremi primerjanimi porabi najmanj elektrike, je dobilo skoraj 28 odstotkov višjo položnico, v gospodinjstvu, ki porabi največ, bodo plačali 26 odstotkov višji znesek, v enem gospodinjstvu pa dobrih 23 odstotkov.

Zakaj je poraba elektrike višja, ne vedo

A analiza pokaže, da zneski niso višji zgolj zaradi višjih cen električne energije, temveč so v vseh treh gospodinjstvih letos januarja porabili več električne energije kot januarja lani. Poraba je letos večja od 9,5 pa celo do 15 odstotkov. Zakaj je višja, v gospodinjstvih ne vedo. V tistem, kjer se ogrevajo s toplotno črpalko, poraba pa se jim je povečala za skoraj 13 odstotkov, predvidevajo, da je ta višja na račun morda nižjih temperatur letos. 

V drugih dveh gospodinjstvih nimajo toplotne črpalke, vse porabnike elektrike, kot navajajo, uporabljajo tako kot običajno. Pravijo, da januarja letos navad niso spreminjali, zato ne vedo, čemu bi pripisali večjo porabo.  

Elektrika je dražja za približno 12 odstotkov

A položnice niso višje zgolj zaradi večje porabe, če preračunamo ceno električne energije na kilovatno uro, so te letos v primerjavi z januarjem lani više od 10,9 do 12,3 odstotka. Lani je bila cena v gospodinjstvih, kjer so porabili najmanj oziroma največ elektrike 0,174 evra/kWh, letos pa je 0,193 oziroma 0,195 evra/kWh. Pri manjšem porabniku je torej višja za 10,9 odstotka, pri največjem pa za 12,1 odstotka. Še nekoliko bolj se je povišala v gospodinjstvu s srednjo porabo, in sicer za 12,3 odstotka, iz 0,171 na 0,192 evra/kWh. 

Cena je letos višja iz več razlogov

Malenkost so se povišale tarife za omrežnino, in sicer za tri odstotke. Poleg tega se od januarja naprej 90 odstotkov porabljene električne energije obračuna po zamejeni ceni, ki je veljala tudi lani januarja, 10 odstotkov pa po tržni ceni. 

Tržna cena je v dveh gospodinjstvih, kjer imajo enotarifni obračun, od zamejene cene višja za 57 odstotkov. V gospodinjstvu, kjer imajo dvotarifni obračun, pa je tržna cena visoke tarife višja za 38 odstotkov, manjše tarife pa za 77 odstotkov. Vendar kot rečeno, po teh tarifah se obračuna le 10 odstotkov elektrike.

Bistveno zvišanje zneska predstavlja tudi DDV, lani januarja so ga dobavitelji obračunali po 9,5-odstotni stopnji, letos je ta 22-odstotna. Na drugi strani pa so zneski nekoliko nižji, kot bi bili, če ne bi veljala uredba, po kateri dobavitelji letos ne obračunajo prispevka za SPTE in OVE. V gospodinjstvu obračunsko močjo 7 kW je znesek nižji za 5,2 evra in DDV, pri moči 10 kW pa za 7,4 evra in DDV.

Brez ukrepov bi bile položnice še bistveno višje

Izračunali smo, kolikšni bi bili zneski na januarskih položnicah v omenjenih treh gospodinjstvih, če bi za vso porabljeno električno energijo veljala tržna cena, obračunal pa bi se tudi prispevek za OVE. Brez ukrepov bi bila cena kilovatne ure elektrike z vsemi dajatvami in DDV približno 0,27 evra, kar je približno 38 odstotkov več.

V gospodinjstvu, v katerem so januarja letos porabili 526 kWh elektrike, račun pa je zanašal 102 evra, bi brez ukrepov znesek narasel za 38 odstotkov, na 140 evrov. V primerjavi z lansko januarsko položnico in ob enaki porabi pa bi bil višji za 52 odstotkov. 

V gospodinjstvu, v katerem so januarja letos porabili 759 kWh elektrike, račun pa je zanašal 146 evrov, bi brez ukrepov znesek prav tako narasel za 38 odstotkov, na 202 evra. V primerjavi z lansko januarsko položnico bi bil višji za 55 odstotkov.

In v gospodinjstvu, kjer se ogrevajo s toplotno črpalko, januarja letos pa so porabili 803 kWh in za to plačali 157 evrov, bi bil brez ukrepov znesek na položnici višji za 35 odstotkov, povišal bi se na 212 evrov. V primerjavi z lani pa bi bil višji za 51 odstotkov. 

Preverili smo še, ali se gospodinjstvu, ki ima dvotarifni obračun električne energije, to splača. Januarja so v času visoke tarife porabili dobrih 53 odstotkov elektrike. Če bi imeli enotno tarifo, bi bil znesek za šest evrov višji. 

Če sklenemo, so cene električne energije na kilovatno uro letos za od 11 do 12 odstotkov višje kot januarja lani, če ukrepi ne bi veljali, pa bi bile več kot za polovico višje kot lani oziroma za približno 35 do 38 odstotkov višje, kot so zdaj. 

Komentarjev 63
  • igorgeus 18:39 13.februar 2024.

    je samo meni cudno, da cene grejo najbolj gor tam kjer so najvisji dobicki?

  • Fronius 14:26 13.februar 2024.

    Sajj košarica je tudi vse cenejša.

  • Luksi 14:19 13.februar 2024.

    Cene so višje, ker se oligarh pripravlja na vrnitev v energetske vode. Do takrat bo navil cene in omrežnino, hkrati pa z neživljenjskimi zakoni prisilil čim več ljudi k večji porabi...