Pod streho > Varčna hiša
6986 ogledov

Strošek za elektriko lahko zelo preprosto znižamo

slovenija 12.01.2009 elektrika, elektricni stevci, poloznice za elektriko, racun Boštjan Tacol
Računi za elektriko so v teh mesecih nižji, lahko pa pričakujemo, da se bo poraba elektrike, ker smo več doma, povečala. Kako lahko varčujemo?

O povečanju porabe električne energije lahko sklepamo na podlagi podatkov o porabi elektrike nekaterih gospodinjskih aparatov, ki jih v času, ko veliko zaposlenih dela od doma, nekateri pa so doma ostali, ker so na čakanju ali celo izgubili zaposlitev, uporabljamo več. 

Marca se je poraba elektrike povečala

Po ocenah, ki so jih naredili v podjetju GEN-I, ki ima več kot 164.000 odjemalcev in s tem največji, 24-odstotni tržni delež na trgu električne energije, se je povprečna poraba v povprečnem gospodinjstvu marca res povečala. 

Na podlagi odčitkov merilnega mesta so primerjali porabo v dveh skupinah gospodinjstev s štirimi družinskimi člani. Ugotovili so, da je gospodinjstvo, ki na leto porabi približno 5000 kWh elektrike, marca letos v povprečju porabilo 25 kWh elektrike več na teden, kot marca lani. Torej približno 100 kWh več na mesec. Gospodinjstvo, ki v povprečju na leto porabi 6000 kWh elektrike, pa je je letos marca v povprečju porabilo 31 kWh več na teden ali približno 125 kWh na mesec.

Večja poraba elektrike bo tako nekoliko izničila učinek ukrepa, po katerem sta vlada in Agencija za energijo gospodinjstva in male poslovne odjemalce oprostila dveh stroškov, ki sta sicer sestavni del položnice za elektriko: prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov energije in tarifne postavke za obračunsko moč.

Račun bo nižji, če zamenjamo dobavitelja

Da bi bili računi za elektriko kar naj nižji, lahko nekaj naredimo tudi sami. Ena od rešitev je preudarno ravnanje z električnimi napravami in gospodinjskimi aparati, druga, še bolj učinkovita, pa je zamenjava dobavitelja električne energije. 

„Trg električne energije je v Sloveniji liberaliziran, kar pomeni, da si lahko dobavitelja električne energije izberete sami ter tako poskrbite za vedno ugoden mesečni račun – pa naj si gre za gospodinjstva ali male poslovne odjemalce,“ pravijo v GEN-I. 

Cene električne energije spremlja Agencija za energijo, kjer lahko preverite cenike in s pomočjo kalkulatorja tudi izračunate morebitne prihranke, ki bi jih dosegli, če bi zamenjali dobavitelja. Izračuni pokažejo, da lahko povprečno slovensko gospodinjstvo, ki na leto porabi nekaj več kot 3000 kWh elektrike z zamenjavo dobavitelja svoj račun za elektriko zmanjša skoraj za 140 evrov na leto. To denimo velja za odjemalce na področju Celja in Velenja, če bi svojega „lokalnega“ oziroma primarnega ponudnika, na katerega so v veliki večini vezani, zamenjali s trenutno najcenejšim ponudnikom. 

Podobno lahko ugotovimo za odjemalce na Primorskem, z zamenjavo svojega „lokalnega“ ponudnika z najcenejšim bi povprečni slovenski odjemalec na leto prihranil približno 115 evrov. 

Plačilo položnice. | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Večina vztraja pri svojih primarnih dobaviteljih

Na splošno namreč velja, da se zelo malo odjemalcev odloči za menjavo dobavitelja. Po podatkih Agencije za energijo je na leto okrog 50.000 menjav, kar je nekaj manj kot šest odstotkov od 850.000 gospodinjstev, kolikor jih je v Sloveniji.  Iz tega lahko sklepamo, da je večina odjemalcev še vedno pri primarnem dobavitelju, pri katerem so bili pred odprtjem trga leta 2007.

Dobavitelja električne energije lahko zamenjamo zelo preprosto. Praviloma je treba izpolniti preprost spletni obrazec ter poslati sliko računa obstoječega dobavitelja elektrike, lahko pa preprosto pokličete novega dobavitelja in ves bodo uredili njegovi svetovalci. 

Najmanj toliko elektrike porabimo

Kljub nižjim cenam elektrike pri nekaterih dobaviteljih, pa velja nekaj narediti tudi za zmanjšanje njene porabe. 

Po podatkih iz raziskave REUS 2019, ki jo izvaja podjetje Informa Echo  gospodinjstva največ energije porabijo za uporabo električnega štedilnika, najmanj pa za polnjenje (pametnega) telefona. Hkrati pa ugotavljajo, da je minimalna raba energije za prenosni računalnik, namizni računalnik, televizor, WLAN in polnjenje telefona približno enaka kot za hladilnik, pralni stroj, pomivalni stroj in razsvetljavo. V izračunu pa niso upoštevali naprav, ki se uporabljajo izključno za zabavo (npr. igralne konzole, zvočni sistemi), in porabe električne energije v stanju pripravljenosti.

Na podlagi povprečja statističnih podatkov električnih naprav, ki jih imajo gospodinjstva, podatkov o uporabi teh naprav in podatkov o energijsko najbolj učinkovitih napravah, ki jih lahko kupimo, so izračunali, kolikšna je minimalna količina energije in s tem stroški, ki jih gospodinjstva potrebujejo za vsakodnevno uporabo

Najnižja letna raba energije oziroma stroški zanjo za osnovne električne naprave (brez gretja in hlajenja prostorov) je v povprečju:

  • 1.472 kWh ali 236 evrov za enočlanska in dvočlanska gospodinjstva 
  • 1.822 kWh ali 291 evrov za tričlanska in štiričlanska gospodinjstva
  • 2.272 kWh ali 364 evrov za gospodinjstva s pet ali več člani

Znani so tudi podatki, koliko posamezna skupina gospodinjstev uporablja posamezne naprave.

Tričlanska in štiričlanska gospodinjstva:

  • pralni stroj uporabljajo 4-krat na teden ali 208-krat na leto
  • pomivalni stroj uporabljajo 4,4-krat na teden ali 229-krat na leto
  • skuhajo 9,6 obroka na teden ali 499 obrokov na leto
  • električno pečico uporabljajo 6 ur na mesec ali 72 ur na leto
  • imajo 5 sijalk, vklopljenih več kot eno uro na dan
  • dnevno imajo televizijo vklopljeno 3,5 ure
  • uporabljajo prenosnik 3,3 ure na dan ali 1205 ur na leto

Največ elektrike porabimo za kuhanje

Med največje porabnike elektrike spadajo štedilniki in pečice, ter hladilniki in zamrzovalne skrinje, pa tudi pomivalni in pralni stroji, smo zbrali nekaj nasvetov, kako zmanjšati njihovo porabo energije. 

Teri Hatcher, kuha, kuhanje, božič, božična večerja, facebook | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Če predpostavimo, da je moč električnega štedilnika 1,5 kW, potem letna potreba po energiji za osem ur kuhanja na teden znaša 624 kWh na gospodinjstvo. To pomeni, da letni strošek energije za kuhanje znaša 100 evrov na gospodinjstvo. 

„Izračun kaže, da je zlasti v kriznih časih, ko smo doma in več kuhamo, pomembno, da je električni štedilnik energetsko učinkovit in da smo tudi med kuhanjem energetsko učinkoviti. To pomeni, da upoštevamo preproste ukrepe, kot so: uporaba pokrova med kuhanjem, izklop štedilnika nekaj minut pred koncem kuhanja in segrevanje vode za kuhanje s pomočjo grelnika vode,“ svetujejo v Informa Echo.

Več nasvetov, ki jih je lahko in pametno upoštevati, pa so pripravili tudi v GEN-I. „Pečica porabi kar petkrat toliko energije kot kuhalna plošča, zato jo predhodno segrevajte le, kadar je to nujno. Bodite pozorni, da med peko ne odpirate vrat, poleg tega pa jo lahko za dodaten prihranek energije izključite deset minut pred koncem peke ter izkoristite preostalo toploto brezplačno.“

Hladilnik in zamrzovalnik sta med največjimi porabniki električne energije v gospodinjstvu, zato je pomembno, da ju ne vzdržujete na prenizkih temperaturah. Idealna temperatura hladilnika je med 4 in 5 °C, zamrzovalne skrinje pa – 18 °C.

Veliki porabniki so tudi bojlerji in domača elektronika

Porabo elektrike lahko zmanjšamo tudi, če neaktivne polnilce ali adapterje po končani uporabi odstranimo iz vtičnice. Vsa domača elektronika, na primer TV, hi-fi, računalniki in podobno, v “ugasnjenem” stanju, ki je pravzaprav stand-by (ko na aparatu še vedno gori lučka), porabi približno 10 odstotkov energije.

Veliki, pravzaprav največji porabnike elektrike, pa so električni grelci sanitarne vode. Prihranek energije  je sicer odvisen od velikosti, starosti in kakovosti grelca, a v splošnem velja, da se ga izplača izklapljati samo v primeru, kadar ga ne boste uporabljali 24 ur ali več. Ob redni uporabi je najbolj smotrna uporaba eko-nastavitve, pri kateri grelec vodo stalno dogreva v razponu od 55 do 65 stopinj Celzija. Topla voda je na samem vrhu lestvice desetih največjih porabnikov energije, zato svetujemo, da se pogosteje oprhate s kratko, toplo prho namesto polne kadi vroče vode.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice