Pod streho > Varčna hiša
3890 ogledov

Talno ali stensko ogrevanje? V tem primeru je boljše drugo

stensko ogrevanje Dezzen
Talno ogrevanje je zelo razširjeno, ne le v novogradnjah temveč tudi pri obnovah starih hiš, malo lastnikov pa razmišlja o stenskem in stropnem ogrevanju, ki hkrati tudi hladita.

Pred časom je bil pri meni lastnik, ki se je pri celoviti energetski obnovi ene bivalne etaže starejše družinske hiše »zaljubil« v novo stensko gretje. Zaradi neurejenih razmer v hiši želi obnovo z minimalnimi gradbeni posegi, zato bo na tlakih menjal le pohodno površino. Elektro in vodovodne inštalacije bodo nove, speljane po stenah ali stropu. Za etažno toplovodno ogrevanje prostorov in sanitarne vode bi rad vgradil toplotno črpalko zrak/voda. Razmišlja tudi o vgradnji kamina na polena ali pelete. Toplotna izolacija fasade ni možna, zato bo naredil notranjo. Okna so že zamenjana. Na nekaj mestih pri balkonu, v vogalih spalnice, kuhinje in kopalnice se občasno pojavi plesen. Potem ko je opisal razmere in povedal, kaj načrtuje oziroma o čem razmišlja, ga je seveda zanimalo, ali je stensko ogrevanje dobra izbira.

stensko ogrevanje | Avtor: Dezzen Dezzen
Ploskovno ogrevanje

Najprej je treba vedeti, da med ploskovno oziroma površinsko ogrevanja prištevamo talno, stropno in stensko različico, ki so praviloma vedno nizkotemperaturne. Njihova pomembna značilnost je, da večino toplote v prostor oddajo s sevanjem. Z dobro toplotno zaščito ovoja zgradbe dosežemo enakomernejše temperature notranjih površin in s tem tudi enakomernejšo porazdelitev temperature v prostoru. 

Naloga ogrevalnega sistema

Ne glede na posamezne rešitve mora ogrevalni sistem zadovoljiti naše potrebe po ogrevanju prostorov. Da bo to dosegel mora nadomestiti vse toplotne izgube, ki jih ima stavba na ovoju. Ta namreč določa količino toplotnih izgub, ki jih mora nadomestiti ogrevalna naprava. Pri svetovanju vedno poudarim, da ovoj stavbe določa potrebno moč ogrevalne naprave in ostalih elementov sistema, kot je recimo nizko ali visokotemperaturno ogrevanje. Zato je sestavni del svetovanja za ta primer tudi razdelava debelin, materialov in načina montaže za notranjo toplotno izolacijo. Brez nje nizkotemperaturno ogrevanje ne bi zmoglo dovolj ogreti prostorov. 

Stensko ogrevanje in hlajenje

Za hišo omenjenega svetovanca je stensko ogrevanje idealno. Ne bo razkopal tlakov, vse nove inštalacije bo vgradil v stene, zunanje stene bo toplotno izoliral z notranje strani. Cevi stenskega gretja bodo pritrjene na nosilce na toplotni izolaciji, pokrite pa z mavčnimi ploščami, ki bodo nadomestile klasične omete. Suhomontažna gradnja ima prednosti pred klasično, saj konstrukcije ni treba sušiti, vselitev je lahko hitra. 

stensko ogrevanje | Avtor: Dezzen Dezzen
Stensko gretje praviloma vgradimo le na zunanje stene, na notranje ali na strop pa kot dopolnitev, če na zunanjih ne moremo doseči dovolj toplotne moči. Za polno in nemoteno delovanje stenskega gretja predenj ne postavljamo pohištva. V konkretnem primeru bodo vsi kuhinjski elementi na notranjih stenah, prav tako pohištvo v spalnici, dnevni in otroški sobi ter kabinetu. 

Inštalacija za stensko ogrevanje lahko tudi ohlaja prostore. Boljše kot stensko je sicer stropno hlajenje. Znano je, da se topel zrak dviga, hladen pa spušča. Na tem principu deluje stropno ohlajanje. Počasno sevanje s stropa zagotavlja dobro počutje, saj ga na koži ne čutimo, kot recimo pri klima napravi, kjer čutimo gibanje zraka, da hrupa niti ne omenjam. Na trgu je več sistemov, vse lahko zakrijemo ali celo vključimo v oblikovanje prostora. 

Priprave so pomembne

Nobeno ogrevanje – niti radiatorsko – se ne vgrajuje na pamet. Osnova za stensko ogrevanje in hlajenje je izračun toplotnih izgub ovoja ki naj bo manjši od 0,35 W/m²K. Vsak toplovodni ogrevalni sistem je sestavljen iz ogrevalne naprave, razvoda, ogreval in regulacije. V njegovem primeru bo to toplotna črpalka zrak/voda z zunanjo enoto na terasi. Toplovodno stensko ogrevanje bo nizkotemperaturno. Notranja enota toplotne črpalke bo imela prigrajen tudi hranilnik tople vode in bojler sanitarne vode. Omarica za razvod cevi stenskega ogrevanja in regulacijo posameznih prostorov bo na hodniku. Tam bo tudi termostat za uravnavanje notranje temperature, zunaj pa tipalo zunanje temperature.

stensko ogrevanje | Avtor: Dezzen Dezzen
Z lastnikom sva v procesu svetovanja že dorekla nekaj izhodišč za projektanta. Parametre toplotne izolacije, da bodo zaključna stenska plast lahko mavčne plošče, lokacijo notranje in zunanje enote za toplotno črpalko in mesta razdelilnih omaric. 

Naloga projektanta pa bo izračun toplotnih izgub stanovanja ter dimenzioniranje stenskega ogrevanja, razvoda, regulacije in ogrevalne naprave. Projektant bo tudi določil, ali so površine za stensko ogrevanje in hlajenje dovolj velike. Če ne, bo del tega predvidel tudi na stropu.

Zvočna izolacija

Pri vsaki prenovi opozorim tudi na zvočno izolativnost, kar pomeni prehajanje zvoka od zunaj v stanovanje in iz stanovanja ven. V tem primeru bo dobro rešena zaradi nove sestave zunanjih sten. Predlagal sem tudi toplotno izolacijo stropa ter vsaj centimetrsko izolacijo med obstoječim tlakom in novo pohodno površino. V smislu zvočnih mostov bo tlak tako še vedno šibek člen. 

Več o gradnji, obnovi in ogrevanju najdete tukaj.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice