Pod streho > Varčna hiša
16198 ogledov

Teh klim se ne sme polniti s plinom, kupiti je treba novo

Vgradnja klimatske naprave Profimedias
Kaplje, ki kapljajo iz notranje enote klime, ali celo voda, ki curlja iz nje po notranji strani zida, so sredi največje vročine zagotovo nočna mora. Klime v teh primerih ne smemo uporabljati. Vprašanje pa je, kaj lahko storimo, da bo spet brezhibno delovala, in kdaj moramo poklicati serviserja.

Voda, ki teče iz notranje enote klime po stenah, prav gotovo ni dober znak. Nasprotno, pomeni, da je s klimatsko napravo nekaj narobe, zato jo je treba izključiti in ugotoviti, kaj je vzrok napake. Po stenah namreč teče kondenzna voda, ki se v dobro delujoči napravi zbira v kondenzni oziroma odtočni posodi in po cevi odvaja iz prostora ven. Večinoma odvod poteka po naravni poti, pri nekaterih klimah pa je vgrajena tudi črpalka. 

Kondenzna voda pri delovanju klimatske naprave nastaja zaradi tehnologije delovanja. V notranjo enoto  je vgrajen uparjalnik, v ceveh katerega je hladilni plin, ki hladi iz prostora vsesan topli zrak, pri tem pa nastala vlaga kondenzira. Koliko kondenzata bo nastalo, je odvisno od temperature zraka in njegove vlažnosti, ter tudi od prostornine prostora in temperature, na katero mora naprava ohladiti prostor. 

puščanje klime | Avtor: Profimedia Profimedia

Za pravilen odvod nastalega kondenzata je delno poskrbljeno že pri proizvodnji, zaključi pa ga monter, ki napravo namesti. Zakaj bi torej kondenzna voda našla pot iz notranje enote, tam, kjer ne bi smela, po steni navzdol?

Umazan zračni filter in zamašena cev

Vzrokov je lahko več, vsi pa so povezani z vzdrževanjem oziroma nevzdrževanjem naprave. Po izkušnjah ponudnikov klimatskih naprav je najpogostejši vzrok za napačno pot kondenza, slabo ali pa celo popolnoma neočiščen zračni filter, ki je v notranji napravi. Ta filtrira zrak, ki ga vsesava naprava, iz prostora. Na njem se nabirajo nesnage, ki blokirajo pretok zraka skozi uparjalnik. To pa povzoči znižanje temperature na rebrih uparjalnika, utekočinjenje hladiva in padec tlaka, zaradi česar rebra zamrznejo. Pri taljenju ledu pa nastaja dodatna tekočina, ki presega prostornino odtočne posode, zato se prelije čez njen rob in iz notranje enote po steni. 

Drugi, zelo pogost vzrok, je zamašena cev za odvod kondenzne vode. Ta se zamaši, ker vanjo zaidejo različne nesnage, mulj, plesen, celo insekti. 

Oba opisana vzroka, lahko ugotovimo in odstranimo sami. Preverimo, ali je filter umazan in ga temeljito, po navodilih proizvajalca klimatske naprave očistimo. Odtočno cev pa odmašimo, pri tem si lahko pomagamo s sesalnikom ali kako drugače, če ne gre, pa bo treba poklicati serviseja, ki bo nesnago odstranil s pomočjo vakuuma.  

Zivljenje 17.06.10, klima, soba, foto: shutterstock Vroče! Pod streho Tako z eno klimo ohladimo celo hišo ali stanovanje

V klimatski napravi je lahko tudi premalo hladilnega plina

Posledica je padec tlaka in zmrzovanje reber uparjalnika. Pravzaprav se zgodi popolnoma enako, kot če v napravo ne prihaja dovolj zraka zaradi umazanega zračnega filtra.  

Premajhno vsebnost hladilnega plina lahko opazimo sami, saj bo naprava manj učinkovito hladila, hkrati pa lahko zaznamo tudi zvoke cviljenja ali žuborenja, vendar pa plina dopolniti ne more sami, to lahko naredi le strokovnjak. Hkrati bo tudi preveril, zakaj je v napravi premalo hladiva in odpravil napako. 

polnjenje klime | Avtor: Profimedia Profimedia
Starih klim se ne sme polniti

Pri tem pa velja opozoriti na dejstvo, da se klimatskih naprav, ki vsebujejo plin R22 že od leta 2015 ne sme več polniti. Uporablja se jih lahko, dokler delujejo, potem pa jih je treba zamenjati s sodobnejšimi, ki vsebujejo do okolja bolj prijazen plin R32. 

Med vzroki za iztekanje vode iz notranje enote po stenah je tudi poškodovana odtočna posoda, kar se običajno zgodi zaradi njene dotrajanosti pri starejših napravah. Pri klimah s črpalko je vzrok za nepravilno odtekanje kondenzata tudi ta. Napake pa so se lahko zgodile tudi pri nepravilni montaži klimatske naprave. Luknja skozi zunanji zid, v katero je vstavljena cev za odtok kondenzata, na primer ni izvrtana pod primernim kotom, slabo je lahko tudi izoliran freonski cevovod, ker naprava ni kakovostna, ali ni narejena iz kakovostnih materialov. 

klima Hlajenje Pod streho To so lastnosti najbolj naprednih klimatskih naprav

V vseh naštetih primerih sami ne bomo mogli odpraviti napake, temveč bo to moral narediti serviser. Zamenjati bo moral odtočno posodo, dopolniti hladilni plin, popraviti luknjo skozi zid, ali zamenjati črpalko. Lahko pa tudi ugotovi, da se zaradi dotrajanosti klimatske naprave popravilo ne izplača, ali pa sploh ni več možno, zato bo treba kupiti novo. 

Klimo naj odstrani strokovnjak

Staro klimatsko napravo je treba pravilno oddati na ustrezno zbirno mesto tovrstnih odpadkov in uničiti. To naj naredi serviser, saj imajo ponudniki klimatskih naprav sklenjene pogodbe s podjetji, ki so pooblaščena za ravnanje z odpadno električno in elektronsko opremo.  Predvsem pa je pomembno, da usposobljen strokovnjak, ki je opravil izpit in je hkrati pooblaščen serviser za delo s hladilnimi plini, poskrbi za pravilno odstranitev freonov in njihovo predajo zbiralcu odpadkov, kjer bodo poskrbeli za njihovo pravilno uničenje. 

Modularna hiša Pod streho Pod streho To hlajenje nič ne stane, ne ogroža zdravja in ni moteče