Pod streho > Na vrtu
12831 ogledov

To lahko storite, da boste samooskrbni skoraj celo leto

ženska vrt vrtnarjenje Shutterstock
Čeprav se počasi bliža konec poletne sezone in s tem obilja pridelkov na vrtu, pa je prav zdaj najboljši čas, da se pripravite tudi na jesen, zimo in tudi na naslednjo pomlad. Pridelke z zelenjavnega vrta lahko namreč v našem podnebju pobiramo tudi jeseni in pozimi.

Kaj lahko sadimo v teh dneh? Avgusta lahko na vrt presadimo sadike cvetače, brokolija, pora in brstičnega ohrovta ter endivije, ki jim bo nekoliko hladnejše vreme, ki prihaja, prav prijalo.

Sejemo pa lahko kitajsko zelje, azijsko listno zelenjavo, kot je pak choi, rdečo peso, kolerabo, korenček, špinačo, radič, ledenko, berivko in rukolo. Avgusta lahko sejemo tudi motovilec, kar pod paradižnik ali papriko, ki jih še obiramo. Vendar pa moramo paziti, da ga ne vtremo preveč v tla, saj za kaljenje potrebuje svetlobo. Prav tako je smiselno, da seme pred sejanjem za teden dni prestavimo v zamrzovalno skrinjo.

zelena solata | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Če ne drugega, posadite rastline za zeleno gnojenje

Če vam vseh gredic ne bo uspelo ponovno zapolniti z vrtninami za jesen, zimo in prihodnjo pomlad, pa je zdaj idealen čas tudi za sajenje rastlin za zeleno gnojenje. To so facelija, bela gorjušnica, oljna redkev, črna detelja, medena detelja, ajda  … Za slednjo morate kljub temu paziti, da ne zacveti, sicer se je boste težko znebili. Če jo sadite ob tem času, bo pomrznila še preden bo zacvetela.

Zagotovo pa je takšna zasaditev precej boljša izbira kot prazne gredice, na katerih se bo zarastel plevel, ki se ga bomo težko znebili. Poleg tega rastline za gnojenje bogatijo in zračijo tla, da bodo pomladi bolje pripravljena na nove vrtnine. To je dobra izbira tudi za njive, s katerih smo že pobrali krompir. Določene rastline za zeleno gnojenje naj bi celo pomagale zatirati strune in druge škodljivce.

Pazite na kolobarjenje

Tudi če se boste odločili za zeleno gnojenje, pa je spomladi še vedno smiselno upoštevati pravila kolobarjenja. Rastline namreč izkoristijo različne snovi v prsti, zato lahko vrtna tla hitro opustošimo, če več let zapored na enako mesto sadimo določeno rastlino. 
Več o tem v članku na povezavi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:26 21.avgust 2021.

    glede ajde.. če jo zdejle posejete, jo boste še obirali pred zmrazaljo.. moj nasvet.. če se hočete rešiti plevela na njivi, potem je motovilec dobra izbira.. če ga zdej posejete, boste imel krasno solato, če je zima mila celo zimo, ...prikaži več spomladi pa se samo prelopatate in je mir. z ajdo in ogrščico in podbnimi je pa po moje takole. seme je občutno predrago. zato da bi stvari posejal in potem preštihal. in če želite lahko motovilec tudi pustite da gre v cvet , in si sami pridelate seme za zastirko.