Pod streho > Varčna hiša
1756 ogledov

To morate vedeti, če namesto klasičnega izberete dizajnerski radiator

radiator
1/18
Dezzen
So sodobni, dizajnerski radiatorji le lep okras v prostoru, ali so tudi učinkoviti?

Še pred desetletjem so bili klasični beli radiatorji najbolj razširjena ogrevala, nameščena v vseh prostorih, običajno pod oknom. Ne glede na obliko in material, iz katerega so narejeni, so bili klasika, zato jih v prostorih sploh nismo opazili. Skozi desetletja so se sicer spreminjali, iz prvotnih robustnih litoželeznih, so se preobrazili v manjše, tanjše različice, narejene najprej iz jekla in kasneje iz aluminija. 

Z razširjenostjo talnega ogrevanja v novogradnjah in vse pogostejšimi korenitimi prenovami starejših hiš, pa so počasi začeli izginjati iz prostorov. Tudi trendi notranje opreme in zasnove prostorov na sploh so se spremenili. Zato klasičen bel panelni radiator vse pogosteje v prostoru deluje kot odvečen element, tujek.

radiator | Avtor: Profimedia Profimedia

Radiatorji, ki so okras prostora

To zadrego lahko rešimo z sodobnimi, dizajnerskimi radiatorji, ki poleg tega, da prostor ogrevajo, v njem delujejo tudi kot okrasni predmet ali kos pohištva. Verjetno jih ne bomo izbrali za prav vse prostore, saj so precej dražji od klasičnih, so pa dobra izbira za dnevne bivalne prostore in kopalnice. 

radiator | Avtor: Dezzen Dezzen

Ponudba je vse večja, pod nekatere kose pa se podpisujejo celo velika oblikovalska imena. Za prav vsak prostor, v katerega želimo namestiti moderen radiator, se najde pravšnji, saj so ti najrazličnejših velikosti, oblik in barv. Radiatorji so oblikovani kot ogledala, lahko kot klopce, abstraktne skulpture, gladke barvne ploskve, odlagalne poličke, celo kot surf deske ali pa poslikani z najznamenitejšimi likovnimi deli. Večina proizvajalcev sodobnih radiatorjev jih izdeluje tudi po naročilu, v tem primeru bo treba v žep seči še globlje. 

radiator | Avtor: Dezzen Dezzen
Sodobni radiatorji imajo nekaj prednosti pred klasičnimi. Običajno zavzemajo precej manj prostora, saj so tanjši, predvsem pa ni nujno, da jih vgradimo pod okna. Namestimo jih lahko na konzole na steno, lahko pa so nogah stojijo v prostoru. Pomembno je le, da so od stene odmaknjeni vsak štiri od tal pa 10 centimetrov. Zaradi izčiščenih linij in gladkih površin je večino bolj preprosto čistiti, izjema so le radiatorji v obliki razvejanih skulptur. 

Narejeni so iz aluminija, nerjavnega jekla in karbonskega jekla, zaščiteni pa z elektrostatičnim prašnim barvanjem.

radiator | Avtor: Dezzen Dezzen
Ustrezna moč in priklop na ogrevalni sistem

Pri izbiri takšnega radiatorje pa ne smemo misliti le na njegov videz, temveč tudi njegovo moč in možnost priključitve na ogrevalni sistem. Večino jih je možno priključiti na toplovodno ogrevanje, nekateri pa so le v električni različici. Ta je primerna le za posamezne manjše prostore, energijsko potrato pa je ogrevanje celotnega stanovanja ali hiše z električnimi radiatorji. 

radiator | Avtor: Dezzen Dezzen
Precej proizvajalcev izdeluje kombinirane radiatorje, kar pomeni, da so lahko priključeni na toplovodno in električno ogrevanje. Zadnje uporabljamo v prehodnih obdobjih, ko začnemo ogrevati s centralnim ogrevalnim sistemom, pa jih priklopimo ta toplovodni sistem. 

radiator | Avtor: Dezzen Dezzen
Pri izbire moramo biti pozorni tudi na njihovo moč, saj je pri nekaterih omejena. To velja tako za električne kot toplovodne ali kombinirane radiatorje. Res pa je, da toplovodni učinkovito grejejo tudi pri nižjih temperaturah ogrevalne vode. Če bodo namenjeni le kot dopolnilno ogrevalo v prehodnem obdobju, je njihova moč lahko manjša.

Več o ogrevanju najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice