Pod streho > Varčna hiša
9948 ogledov

To o cenah plina v prihajajoči kurilni sezoni pravijo dobavitelji

Zemeljski plin Zemeljski-plin.si
Trenutna cena zemeljskega plina na eni od referenčnih evropskih borz je okoli 34 evrov za megavatno uro. Pri nas za gospodinjstva še vedno velja regulirana cena 73 evrov za megavatno uro. Do kdaj še? Dobavitelji molčijo.

Že drugič v zadnjih mesecih smo največje dobavitelje zemeljskega plina gospodinjstvom vprašali, kakšne bodo cene v prihajajoči ogrevalni sezoni, vendar odgovora ni. Pred dvema mesecema so nam odgovorili, da budno spremljajo cene na veleprodajnem trgu, da se nihanja še vedno dogajajo, da ves čas skrbijo za to, da bo dobava plina zanesljiva in po konkurenčnih cenah. 

Vsi po vrsti so tudi razložili, da so lani zemeljski plin kupovali po izjemno visokih cenah, da ga imajo še nekaj na zalogi, in zagotovili, da se bodo v primeru, da bodo cene na veleprodajnem trgu vztrajale pri letošnjih nižjih vrednostih, temu ustrezno prilagodili tudi z maloprodajnimi cenami. 

Cene na borzi že dolgo pod 50 evrov za megavatno uro

Več kot dva meseca potem so cene na veleprodajnem trgu z dobavo en mesec še vedno nizke. Pogledali smo cene na nizozemskem vozlišču TTF, ki je eno od referenčnih v EU. Aktualna cena zemeljskega plina je bila 25. avgusta 34,35 evra za megavatno uro. Res, da cena na borzi ves čas niha, vendar je treba poudariti, da se je pod vrednost 73 evrov za MWh, kolikor je regulirana cena v Sloveniji in velja do konca letošnjega leta, spustila že 13. januarja letos in te vrednosti od takrat do zdaj ni več presegla. Nasprotno, že vse od 10. marca letos je kljub nihanjem ves čas precej pod vrednostjo 50 evrov za MWh. 

Skladišča so polna, trg stabilen

Ob tem velja poudariti, da so skladišča plina v EU polna bolj, kot naj bi bila v tem času. Kot so sporočili z Evropske komisije, je raven skladiščenja plina že dosegla 1024 TWh ali 90,12 odstotka zmogljivosti skladiščenja, kar ustreza nekaj več kot 93 milijardam kubičnih metrov zemeljskega plina. To je za zanesljivost oskrbe ključno, saj se tako lahko pozimi pokrije tudi do tretjine povpraševanja po plinu v EU. 

Kot je povedala evropska komisarka za energijo Kadri Simson, potrditev, da so že tako zgodaj izpolnili zahteve glede skladiščenja plina, kaže, da je EU dobro pripravljena na zimo, kar bo pripomoglo k nadaljnji stabilizaciji trgov v prihodnjih mesecih. Energetski trg EU je v veliko bolj stabilnem položaju kot v enakem obdobju lani.

Na vprašanja ne odgovorijo konkretno

Torej v vseh mesecih od januarja do zdaj so dobavitelji lahko kupovali zaloge zemeljskega plina po nižjih cenah, zato je smiselno pričakovati, da bodo tudi maloprodajne cene nižje. Glede na to, da ves čas poudarjajo, da so lani kupovali drag zemeljski plin, in da maloprodajne cene z zamikom sledijo veleprodajnim, nas je zanimalo, koliko imajo še zalog, ki so jih kupili lani po visokih cenah in kdaj jih bodo prodali naprej. 

Vprašali smo jih tudi, koliko zalog so že kupili letos po bistveno nižjih cenah od lanskih, in kdaj bodo te prišle do odjemalcev. 

Ker so pred dvema mesecema povedali, da bodo maloprodajne cene lahko nižje, če bodo veleprodajne vztrajale na nižjih vrednostih, kar se dogaja, smo jih tudi vprašali, ali imajo že konkretne cene zemeljskega plina za prihajajočo ogrevalno sezono. 

Niti na eno od naših vprašanj dobavitelji plina, med njimi Petrol, GEN-I, Plinarna Maribor, Energetika Ljubljana, ki imajo največje tržne deleže, ko gre za dobavo gospodinjstvom, niso odgovorili. Tisto kar so povedali, je povsem usklajeno, njihovo odgovori so praktično enaki. 

Tržni deleži dobave gospodinjstvom

Vsi bodo zagotovili zanesljivo dobavo, učinki trenutnega umirjanja razmer na trgu energentov pa bi se lahko prepoznali že v kurilni sezoni prihajajoči kurilni sezoni. Odjemalci bodo o tem pravočasno obveščeni. Nihče od njih pa ni omenil, da bi morebitne prilagoditve cen izvedli že pred iztekom leta, ko bo nehala veljati tudi regulirana cena. 

Vprašanja smo poslali tudi v Adriaplin, kjer že zdaj plin prodajajo po nižji ceni od regulirane, in sicer je ta 65,7 evra/MWh, vendar se na naša vprašanja sploh niso odzvali.  

Komentarjev 14
 • Avatar Garancija
  Garancija 11:46 30.avgust 2023.

  Bo treba iti na toplotne črpalke

 • pravicnez 10:01 30.avgust 2023.

  To bando lopovsko je treba dati pred sodišče! Legalizacija kraje v milijonih. A bo kdo kdaj delal za koristi državljanov?

 • tlacan 09:22 30.avgust 2023.

  Visoke cene plina so bile samo izgovor za dvig cen na vseh področjih. Razlog za dvig cen pa je čisti poslovni dobiček. Če slučajno katero trgovsko podjetje ni prikazalo povečanja dobička, je to na račun drugega podjetja istega lastnika.