Pod streho > Varčna hiša
8099 ogledov

Tako znižate naložbo v sončno elektrarno

Sončna elektrarna na hiši arhiv Gen-i
Samooskrbne sončne elektrarne na strehah individualnih hiš rastejo kot gobe po dežju. Preverili smo, kaj je razlog za to.

"Trend naraščanja števila naprav za individualno samooskrbo je izjemen, saj se vsako naslednje leto število naprav skoraj podvoji,“ poročajo na Agenciji za energijo. Konec lanskega leta je bilo priključenih že 8614 samooskrbnih sončnih elektrarn.

Veliko naraščanje zanimanja in odločitev za samooskrbo z električno energijo iz sonca že nekaj časa zaznavajo tudi v Gen-I, kar med drugim pripisujejo temu, da je „vse več ozaveščenih potrošnikov, ki razumejo, da je samooskrba dolgoročno najučinkovitejši način zagotavljanja električne energije, hkrati pa ima sončna elektrarna takojšnje okoljevarstvene učinke.“ Med pomembnimi razlogi za namestitev sončne elektrarne pa so tudi njihova dostopnost in različne možnosti financiranja, ki ne obremenjujejo proračuna gospodinjstva, še dodajajo.

Namesto elektrike odplačujemo elektrarno

Finančni načrt plačila ali odplačila sončne elektrarne vsak investitor naredi glede na svoje finančne zmožnosti. Pri tem pa je dobro vedeti, da se večina naložb lahko načrtuje tako, da se odplačajo v mesečnih zneskih, ki so enaki ali pa zelo podobni mesečnemu računu za elektriko. Ali drugače, namesto da še naprej plačujemo elektriko, odplačujemo sončno elektrarno. Proračun gospodinjstva v letih odplačila sončne elektrarne zato ni bolj obremenjen.

Izkušnje potrjujejo, da večina investitorjev sončne elektrarne odplača v 10 do 15 letih, kar je ugodna doba, če vemo, da naprave praviloma delujejo 30 let. Po odplačilu bo električna energija vsaj 15 lahko pa tudi do 20 let brezplačna. Dolgoročno lahko povprečno gospodinjstvo stroške za električno energijo zniža kar za 75 odstotkov.

Investitorji se tako lahko odločijo, da sončno elektrarno takoj plačajo v celoti, če ne želijo obremeniti proračuna gospodinjstva, pa se lahko odločijo za obročno sedemletno brezobrestno odplačilo- ali 15-letno potrošniško kreditiranje.

Nepovratna sredstva znižajo višino naložbe

Investicijo v samooskrbno sončno elektrarno pa lahko investitor še dodatno zniža s pridobitvijo nepovratnih sredstev, ki jih za ta namen dodeljuje Eko sklad. Za vsak inštaliran kW nazivne priključne moči Eko sklad prizna 180 evrov nepovratnih sredstev. Po podatkih Agencije za energijo je povprečna priključna moč samooskrbnih sončnih elektrarn 12 kW, v tem primeru investitor lahko dobi 2160 evrov nepovratnih sredstev.

Obravnava vloge na skladu in izplačilo odobrenih nepovratnih sredstev traja nekaj časa, zato so se na primer v Gen-I odločili, da investitorju ta sredstva založijo do njihovega izplačila. V praksi to pomeni, da višino investicije takoj znižajo za znesek nepovratnih sredstev.

cena ogrevanja Izračunali smo Pod streho To je trenutno najbolj vroča kombinacija za ogrevanje
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.