Pod streho > Varčna hiša
15771 ogledov

To so trenutno najboljši sušilni stroji pri nas, tako jih dobite ceneje

Sušilni stroj Profimedia
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pravkar objavili rezultate testa sušilnih strojev s toplotnimi črpalkami. Najdražji se je izkazal za najboljšega. Organizirajo tudi skupinski nakup.

Tokrat so testirali sušilne stroje s toplotno črpalko, saj so ti po mnenju ZPS edina prava izbira za gospodinjstva, ki naprave za sušenje perila uporabljajo pogosto. Kot navajajo, klasični kondenzacijski stroji za povprečno sušenje bombažnega perila porabijo skoraj štirikrat več energije, kar preračunano pomeni, da za dva cikla sušenja v stroju s toplotno črpalko plačamo 25 centov energije, v starem pa že cel evro. 

Najboljša dva

Pri tokratnem testu se je med stroji, ki ji lahko kupimo tudi v Sloveniji, najbolje izkazal model Miele TCL790 WP, ki pa je opazno dražji od drugih. Cena zanj je 1620 evrov, medtem ko je za večino ostalih treba odšteti manj kot 1000 evrov. Vendar kot je pokazal testi, je ta sušilni stroj zelo bogato opremljen, tudi s parnim glajenjem gub. „Celo zahteven uporabnik bo pri njem težko našel šibko točko. Mi je nismo našli in lahko model priporočimo vsem, ki si ga lahko privoščijo,“ so zapisali na ZPS. 

sušilni stroj | Avtor: arhiv ZPS arhiv ZPS
Na drugem mestu je Bosch WQG233D0BY, ki dovolj natančno suši tako bombažne kot mešane in sintetične materiale, je pa dostop do filtra izmenjevalnika toplote manj priročen. Zmečkanost perila na koncu sušenja je bila celo bolje ocenjena kot pri zmagovalcu, a to velja le za splošni testni program. Dodatnih programov, kot je parno glajenje, niso preizkušali. Cena stroja je 870 evrov.

Soliden stroj za razumno ceno

Za model Gorenje DE83/GID so zapisali, da „je cenovno ugodna izbira, če vas prva dva ne prepričata. Pri meritvah zmogljivosti ni razočaral, nasprotno, dobil je odlično oceno za enakomerno sušenje vseh vzorčnih kosov. Manj navdušujoča je bila izmerjena glasnost med delovanjem, zato svetujemo pazljivost pri postavitvi preblizu bivalnim in spalnim prostorom.“ Omenili so tudi nekaj drugih pomanjkljivosti, kot je denimo čiščenje filtra izmenjevalnika toplote, ki je nepriročno, aparat tudi ne opozori, kdaj je čiščenje potrebno. „Ta filter namreč čistimo le po potrebi, zato tovrstno opozorilo pogrešamo. Kljub temu za razumno ceno dobite sodoben sušilnik.“ Cena stroja je 630 evrov. 

V primerjalniku že čez 300 sušilnih strojev

V primerjalniku lahko potrošniki zdaj med seboj primerjajo 30 sušilnih strojev, ki jih lahko kupimo v Sloveniji, in 319, ki so v prodaji v Evropi. Ob tem dodajmo, da je pri nas najboljši sušilni stroj dosegel skupno oceno 73 od 100, kar ga uvršča v skupino strojev z opisno oceno „dobro“. Najvišjo oceno 78, ki jo je dosegel stroj v Evropi, so dodelili modelu LG RH90V5AV5N. 

Vse testirane modele so kupili v trgovini kot običajni potrošniki. „Proizvajalci oziroma trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.“

Kako so preizkušali?

Preizkusili so jih tako, da so s programom za zlaganje v omaro (Cotton cupboard dry) sušili vzorce bombaža (brisače, džins, bombažne srajce, rjuho in prevleko za blazino), navlažene na 50-odstotno vlažnost in z vzorci napolnili 70 odstotkov navedene zmogljivosti stroja.

S programom za sintetične/občutljive materiale (Easy care) pa so sušili sintetične vzorce (srajce in majice iz sintetičnih vlaken ter iz mešanice bombažnih in sintetičnih vlaken), vse navlažene na 45-odstotno vlažnost. Z vzorci so napolnili 100 odstotkov navedene zmogljivosti stroja. Vsak preizkus so ponovili trikrat in izračunali povprečne vrednosti meritev.

Pri izračunu skupne ocene so upoštevali natančnost programa (35 %), priročnost (15 %), varčnost (20 %), uhajanje vlage v prostor (10 %), trajanje programov (10 %), zmečkanost perila (5 %) in glasnost (5 %).

Napotki za pametni nakup

Poleg že omenjene energijske varčnosti, ki je bistveno boljša pri sušilnih strojih s toplotno črpalko kot pri klasičnih, mora potrošnik misliti tudi na funkcionalnost. „Pri sušilnih strojih so to pretežno nabori dodatnih programov, njihovo število pa vpliva na ceno modela. Naši podatki kažejo, da v povprečju uporabniki večinoma uporabljajo le dva programa, enega za bombaž in drugega za občutljivo perilo oziroma sintetične mešanice.“

Tudi pri stopnjah vlažnosti sta najpogosteje izbrani le dve: za zlaganje v omaro in za likanje, ki je nekoliko višja, da perila ni treba ponovno vlažiti, še navajajo na ZPS in dodajajo, da te programe ponujajo tudi najbolj osnovni modeli, kar lahko izkoristite, če iščete cenovno ugoden nakup.

„Seveda ne trdimo, da drugi programi niso uporabni. Poleg tistih za hladno sušenje občutljivih materialov, kot je volna, so zanimivi tudi programi za prezračevanje športne obutve (s posebnim nosilcem, da se obutev ne premetava po bobnu), parni programi za osveževanje in glajenje gub ter seveda povezave s pametnimi aplikacijami in s pralnim strojem.“

sušilni stroj | Avtor: Profimedia Profimedia
Vse več sušilnih strojev ponuja varčni program, ki ga v testih ne ocenjujejo, zato so se v laboratoriju lotili ločenega preizkusa. Pri izbranem naboru modelov so primerjali varčne in standardne programe ter prišli do zanimivih ugotovitev. „Varčni programi res prihranijo nekaj energije, poleg tega so bili v posameznih primerih celo hitrejši od običajnih. Vendar razlika v porabi ni bila velika, žal tudi učinek sušenja ni dosegal pričakovanj. Perilo ni bilo enakomerno posušeno, občasno je vlažnost celo toliko odstopala, da bi uporabnik ponovil sušenje, najverjetneje z običajnim programom, s tem pa izničil prihranek varčnega programa.“

Zato uporabnikom svetujejo, da preizkusijo varčni program, če ga stroj seveda ima. „Če bo perilo dovolj suho, boste na letni ravni prihranili nekaj evrov. V nasprotnem primeru raje uporabljajte običajne programe“

Zadnje merilo pri izbiri sušilnega stroja je primerjava, v kolikšni meri navedbe proizvajalcev v resnici držijo in kako priročna je uporaba stroja v praksi.

„V boljšem sušilnem stroju bo perilo enakomerno posušeno na želeno stopnjo vlažnosti, pri čemer se ne bo poškodovalo oziroma pretirano obrabljalo. Mimogrede, sušilniki s toplotno črpalko so bolj nežni do tekstila, saj zaradi tehnologije sušijo na nižji temperaturi.“

sušilni stroj | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri priročnosti imajo poleg razumljivosti nastavitev v mislih tudi čiščenje filtrov, opravek, ki se mu pri sušilnikih ne moremo izogniti. „Glavni filter je pri večini modelov običajno preprosto čistiti, razlike so le pri čiščenju izmenjevalnika toplote, kjer se mora uporabnik na kolenih »bojevati« z bolj ali manj neposrečenim dostopom in s čiščenjem včasih nerodnih tehničnih elementov.“

Prednosti sušenja v stroju 

Na ZPS sušenje v sušilnem stroju primerjajo s sušenjem v zaprtih prostorih. Zadnje odsvetujejo, saj se prostor se ohladi, zrak v njem pa navlaži. Ponovno segrevanje in razvlaževanje pa se bo poznalo na mesečnem računu za ogrevanje. Med sušenjem v prostoru se raven vlage lahko zviša tudi za 30 odstotkov, tako povišana vlažnost pa ustvari idealne razmere za razvoj glivic in plesni. Iz prerila se sproščajo tudi kemijske spojine iz pralnih sredstev, vse skupaj pa lahko negativno vpliva na počutje in zdravje ljudi. 

sušenje perila | Avtor: Profimedias Profimedias
Na drugi strani ima sušenje v sušilnem stroju več prednosti. Na ZPS izpostavljajo prihranek časa in energije. Tudi za likanje, ki je lažje in hitrejše, nekaterih kosov pa sploh ni treba likati, če jih takoj zložimo ali obesimo v omaro. Perilo nima neprijetnega vonja po vlagi, mehko in voljno pa je tudi brez uporabe mehčalca. 

Vabilo k skupinskem nakupu

Ker ima uporaba varčnega sušilnega stroja s toplotno črpalko vrsto prednosti, ZPS organizira skupinski nakup. Prizadevali si bodo doseči čim boljše pogoje nakupa. Nakup aparata v okviru skupinskega nakupa vključuje brezplačno dostavo do vhodnih vrat stanovanja in možnost odvoza starega aparata s pooblaščenimi izvajalci po ceni izbranega ponudnika. 

„Katere modele bomo ponudili in po kakšni ceni, bodo vsi potrošniki, ki se bodo prijavili za sodelovanje v skupinskem nakupu, izvedeli v nezavezujoči ponudbi.“

Nakup naprave bodo potrošniki opravili neposredno pri ponudniku skupinskega nakupa (ali pri različnih ponudnikih, vendar vedno po pogojih skupinskega nakupa), s katerim bo ZPS določila komercialne pogoje – čim bolj ugodne za potrošnike. 

Vse informacije o tem, kako opraviti nakup, boste skupaj s ponudbo izbranih sušilnih strojev dobili v drugi polovici oktobra na elektronski naslov, ki ga boste vpisali ob prijavi v skupinski nakup na spletni strani www.SKUPINSKInakupZPS.si. Nakupe pa boste lahko opravili najkasneje do konca novembra. 

Primerjalnik sušilnih strojev je dostopen tukaj.

Komentarjev 3
  • e69eea5a668934c87ed968f3d3b85eb2d270cc7f 11:40 06.september 2022.

    Bosch hahahahahahaha!!!!! 1.ASKO in 2.Miele.

  • tlacan 11:09 06.september 2022.

    Sem imel Bosch kondenzacijski sušilni stroj, ki je zdržal 15 let z zelo malo vzdrževanja (2xletno sem očistil kondenzator in posodo za njim. Za njega sem plačal 2 kratnik najdražjega stroja Gorenje. Nato sem kupil najdražji sušilni stroj Gorenja. Ker ...prikaži več ima toplotno črpalko moram, s 4 člansko družino, filtre čistiti tedensko, ker je kondenzator fiksen a čiščenje ne vzame dosti časa. Razlika v delovanju je na strani novejšega stroja.