Pod streho > Varčna hiša
12841 ogledov

To so zadnje novosti pri toplotnih črpalkah

toplotna črpalka arhiv kronoterm
Slovenski proizvajalec toplotnih črpalk Kronoterm je v pred kratkim predstavil novo toplotno črpalko Versi. Razvili so jo z mislijo na tiste, ki se soočajo s pomanjkanjem prostora, hkrati pa ne potrebujejo veliko toplote za ogrevanje.

Pri razvoju nove toplotne črpalke so največ pozornosti namenili raznoliki uporabi in vgradnji. Tako smo na predstavitvi lahko videli tri izvedbe, katerih osnovna tehnologija je enaka, rešujejo pa številne različne izzive uporabnikov. „Med razvojem smo se soočali z veliko izzivi, ko smo stremeli združiti različne aplikacije v eno kompaktno rešitev, ob upoštevanju izkušnje naših uporabnikov med vgradnjo, uporabo in vzdrževanjem,” je pojasnil vodja razvojne ekipe Franci Marovt

toplotna črpalka | Avtor: arhiv kronoterm arhiv kronoterm
Toplotna črpalka ogreva in hladi prostore ter segreva sanitarno vodo

 V osnovi je zasnovana za stavbe z majhnimi potrebami po ogrevanju, za nizkooenergijske in pasivne hiše ter stanovanjske hiše s ogrevalno površino do 100 kvadratnih metrov, njena moč je 6 kW.  Primerna je tudi za stanovanja, vikende,  koče, pisarne in celo v manjših poslovnih stavbah. Kolikor vedo v podjetju, je to prva toplotna črpalka na svetu, ki se jo lahko vgradi na balkon, s čimer rešuje vprašanje ogrevanja predvsem v blokih, kjer imajo urejeno etažno ogrevanje.

toplotna črpalka | Avtor: arhiv kronoterm arhiv kronoterm

Povsod tam, kjer je prostora malo

Stiska s prostorom je v hišah z vedno manjšo kvadraturo in v vse bolj strnjenih naseljih velika težava. Toplotna črpalka  je kompaktna, majhnih dimenzij in zavzame izjemno malo prostora. Postavi se jo lahko na podstrešje, pod stopnice, v nišo ali celo v omaro. Oblikovana je monolitno in minimalistično, v več različnih barvah, tudi zunanje enote so v več izvedbah  Izvedbi za postavitev v notranjosti stavbe in na balkonu ali terasi sta oblikovno usklajeni z notranjimi hidravličnimi enotami. 

Pri eni od izvedb uporabnik lahko nastavi, od kod bo naprava jemala zrak in kam ga bo pihala, da ne bo motila bivanja. Notranja enota, ki je strojnica v enem kosu, vključuje 200-litrski zalogovnik sanitarne vode in hidravlične enote. 

toplotna črpalka | Avtor: arhiv kronoterm arhiv kronoterm

Druga možnost je toplotna črpalka brez zunanje enote, pri čemer se uredi le zajem zraka skozi dva kanala, povezana pa je s kompaktno notranjo enoto z zalogovnikom. Uporabnik se lahko odloči le za eno notranjo enoto, ki je prek kanalov povezana z zunanjim zrakom, nima pa zalogovnika, če se odloči tudi za ogrevanje sanitarne vode, se ji ta lahko doda. 

Posebna izvedba je namenjena ogrevanju energijsko varčnih hiš, zunanja enota je podobna kot pri predhodnici, toplotni črpalki Adapt, notranja pa je kompaktna z zalogovnikom.

toplotna črpalka | Avtor: arhiv kronoterm arhiv kronoterm

Učinkovita, prihanki pa precejšnji

Toplotna črpalka deluje energijsko učinkovito, v Kronotermu so izračunali, da uporabnik lahko precej prihrani pri ogrevanju. V 15 letih se lahko v primerjavi s kurilnim oljem privarčuje kar do 16.000 evrov, do 11.000 evrov ob zamenjavi peletne peči in do kar 20.000 evrov ob zamenjavi infra panelov. Poleg prihranka pri prostoru in stroških je pomemben tudi prispevek k zmanjšanju škodljivih emisij. Vsaka toplotna črpalka v 15 letih prečrpa do 200 MWh obnovljive toplote iz okolja, kar pomeni prihranek 45 ton CO2 oz. 220 dreves, smo še izvedeli. 

Tako kot druge toplotne črpalke Kronoterma tudi nova deluje tiho, zato ni moteča ne na balkonu ne v strnjenih naseljih. Zaradi tihega delovanja in posebnega sistema blaženja vibracij, ki onemogoča nadaljnje širjenje po stavbi, je za bivanje popolnoma nemoteča, pravijo. „Toplotna črpalka Versi je celo 40-krat tišja od zahtev Evropske direktive za toplotne črpalke.“

toplotna črpalka | Avtor: arhiv kronoterm arhiv kronoterm
Tudi to toplotno črpalko lahko uporabniki upravljajo iz naslonjača, s počitnic ali iz službe kadarkoli želijo, saj se jo lahko poveže z njihovo mobilno aplikacijo Cloud.Kronoterm. 

Podjetje Kronoterm s svojimi inovacijami postavlja trende v segmentu visoko tehnoloških naprav za varčno in okolju prijazno ogrevanje ter hlajenje. Pred dvema letoma so s toplotno črpalko Adapt postavili temelj za izjemno učinkovite, tihe in vizualno dovršene toplotne črpalke. Prepričani so, da bodo z novo toplotno črpalko Versi in predvsem njenimi številnimi možnostmi uporabe, postavili nov trend na področju toplotnih črpalk. Obenem želijo uporabo okolju prijaznih naprav približati širši množici. “V Kronotermu že dobrih 30 let razvijamo rešitve, s katerimi ljudem približujemo tehnologijo toplotnih črpalk in njenih koristi. Verjamemo, da človeštvu omogoča velik korak k trajnemu, udobnemu in okolju prijaznemu bivanju brez fosilnih goriv,” je povedal direktor podjetja Bogdan Kronovšek.

Komentarjev 1
  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 12:19 04.september 2021.

    TČ v bloku je misija nemogoče. Morda je kakšen % možnosti, toda le kakšen %, ostalo so mokre sanje. Sta pa že Dimp... in AI že v preteklosti razvila tovrstne TČ.