Pod streho > Varčna hiša
2761 ogledov

To so znaki, da je z vašo klimo nekaj narobe

Klima, klimatska naprava, hlajenje Profimedia
Ste že prižgali klimatsko napravo, da bi ohladili stanovanje, pa se je po prostoru začel širit neprijeten vonj? To pomeni, da ste pozabili na bistveno opravilo.

Klimatske naprave, še posebej to velja za tiste, ki jih uporabljate le za hlajenje prostorov, je treba pred prvim zagonom v sezoni, obvezno očistiti. Nujen pa je tudi redni letni servis, če ga morda niste opravili po zaključku prejšnje sezone.

Neprijetne vonjave zaradi zapacanega filtra

Neprijetne vonjave, ki se širijo iz po več mesecev mirujoče kilmatske naprave, so poledica zapacanega filtra in nečistoč na ohišju. Na površinah se nabirajo maščobe in prah, ki ga v prostorih ustvarjamo ljudje, insekti, pršice, del pa ga pride od zunaj zaradi naravnega prezračevanja.

Težava pa niso le neprijetne vonjave, veliko bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da se iz neočiščene klime med delovanjem v zrak sproščajo mikroorganizmi, glivice in plesni. Te pa lahko povzročijo vrsto dihalnih in drugih zdravstvenih težav. Zato mora čiščenje klime postati redno opravilo v mesecih, ki jo uporabljamo in ne le pred njenim zagonom. 

Širjenje mikroorganizmov in plesni po prostoru

V klimah je zaradi njihovega delovanja  možnost za razvoj mikroorganizmov, plesni in glivic zelo velika, saj je v njih ves čas prisotna vlaga. Zrak namreč potuje prek filtrov do toplotnega izmenjevalnika, kjer se ohladi. Zaradi vlage, ki se izloča pri tem, se na režah izmenjevalnika nabira voda. Ta se zbira v zbirni posodi, od koder odteka v odtok ali na prosto. Redno vzdrževana in očiščena klima bo bolj učinkovito delovala, hkrati pa v prostoru ne bo neprijetnih vonjav. Še bolj pomembno je, da v čisti klimi ni pogojev za razvoj različnih mikroorganizmov, plesni in glivic, ki lahko v najslabšem primeru vplivajo celo na vaše počutje in zdravje.

Neočiščeni filtri in cev za odtok kondenza, ki se lahko zamaši, pa so lahko tudi vzrok, zaradi katerega kondenzna voda iz klime ne teče po cevi, temveč si pot ustvari nekje drugje, največkrat začne kar kapljati iz klime in se cediti po steni, na kateri je ta montirana.

Naloga filtra je, da filtrira zrak, ki ga vsesava naprava, iz prostora. Če se na njem nabere preveč nesnag, te blokirajo pretok zraka skozi uparjalnik, to pa povzroči znižanje temperature na rebrih uparjalnika, utekočinjenje hladiva in padec tlaka, zaradi česar rebra zamrznejo. Pri taljenju ledu pa nastaja dodatna tekočina, ki presega prostornino odtočne posode, zato se prelije čez njen rob in iz notranje enote po steni.

Drugi, zelo pogost vzrok, da se voda ne zliva po kondenzni cevi, je zamašena cev. Ta se zamaši, ker vanjo zaidejo različne nesnage, mulj, plesen, celo insekti.

Nekatere dele klime očistimo sami

Čiščenje ohišja naprave, filtrov in odtočne cevi za kondenz lahko opravimo sami. Prvo pravilo je, da klimatsko napravo izključimo iz električnega omrežja.

Zunanje dele ohišja očistimo z mlačno vodo in mešanico mila, pri tem pa ne uporabljamo krp in gobic z grobo površino. Nikoli ne smemo uporabljati agresivnih čistil. Pokrov klime je treba očistiti z obeh strani in ga do suhega obrisati, če ga lahko snamete, ga ne smete sušiti na soncu. Čiščenje loput pa raje prepustite serviserju, da ne bi poškodovali mehanizma za njihovo usmerjanje. Pri čiščenju ohišja bodite pozorni tudi na tipala za gibanje, če jih klima ima.

Čiščenje filtra in odtočne cevi

Filter očistite tako, da jih odstranite iz naprave in sperete pod mlačno tekočo vodo. Če ta ne zadostuje, ker so se na površini filtra nabrale bolj trdovratne nesnage, jih lahko zdrgnete, pri tem pa bodite pozorni, da jih ne poškodujete površine filtra. Nekatere filtre lahko tudi posesate, vendar je treba pri tem uporabiti nastavek za občutljive površine. Vedno pa je treba upoštevati navodila proizvajalca.

klima | Avtor: Profimedia Profimedia
Če ugotovite, da je filter poškodovan ali ga ne morete zadostno očistiti, ga je treba zavreči in kupiti novega. Filtre je treba čistiti redno, da preprečimo pogoje, v katerih se razmnožujejo zdravju škodljivi mikroorganizmi, plesni in glive, kar pri redni uporabi klime pomeni vsakih 14 dni.

Odtočno cev kondenzne vode pregledamo in če je v njej nesnaga, jo odmašimo. Pomagamo si lahko s sesalnikom ali kako drugače, če ne gre, pa bo treba poklicati serviserja, ki bo nesnago odstranil s pomočjo vakuuma.

Redni pregled in vzdrževanje naj naredi serviser

Zdaj je tudi čas, da pokličete serviserja, saj je pregled in servis klime nujen vsaj enkrat na leto. Serviser mora v okviru rednega vzdrževanja pregledati vse elemente in delovanje klime. Mednje spadajo čiščenje in dezinfekcija toplotnega izmenjevalnika, dezinfekcijo uparjalnika, pregled vijačnih spojev pregled in čiščenje zbiralnika ter odtoka kondenza iz notranje enote, pregled hladilnega sistema, pregled temperature izpihanega zraka notranje enote, pregled tlaka hladilnega plina in po potrebi polnjenje, pregled in kontrolo delovanja elektromotorjev, ventilatorja, kompresorja in loput, pregled delovanja elektronske regulacije, zamenjava baterij v daljinskem upravljalniku, čiščenje zunanje enote, test delovanja klimatske naprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.