Pod streho > Varčna hiša
3019 ogledov

Ukrepi proti suhem zraku lahko povzročijo plesen

Suh zrak v stanovanju Žurnal24 main
Ogrevalni sistemi delajo s polno paro, a prav pare je zato v prostoru premalo. Zrak je pogosto presuh. Kako lahko povečamo relativno zračno vlažnost?

Težave s preveč suhim zrakom se pojavijo predvsem v bivalnih prostorih, ki so ogrevani prek radiatorjev, bistveno manj pa je težav, če imamo talno gretje. Več težav s suhim zrakom je v blokih kot v hišah. Ni pa nujno.

Ne glede na vzrok za preveč suh zrak, je bivanje v takšnih prostorih lahko neprijetno. Suh zrak draži kožo, sluznico dihal in oči, posledično je tudi prenos kisika v krvožilni sistem slabši, to pa povzroča utrujenost in zmanjša zbranost.

Zakaj je pozimi zrak v prostorih suh?

Sestavni del zraka je poleg kisika, dušika, ogljikovega dioksida in drugih plinov tudi vodna para. V kubičnem metru je vedno določena masa vodne pare, kar je absolutna vrednost, če pa to količino primerjamo z največjo možno količino pri določeni temperaturi zraka, dobimo relativno vlažnost. Pri tem je pomembno razmerje med količino vlage in temperaturo zraka. 

Suh zrak v stanovanju | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Če na primer zunanji zrak pri temperaturi pet stopinj Celzija in relativno vlažnostjo 50 odstotkov spustimo v prostor, ki je ogrevan, se ta zrak segreje na približno 20 stopinj Celzija, vlažnost pa se mu zmanjša na 20 odstotkov. Zrak je torej presuh, kar občutimo kot neprijetnost, saj je udobje in počutje najboljše pri relativni vlažnosti zraka od 40 do 50 odstotkov.  

Plesen Vlaga in plesen Pod streho To so vzroki za vlago in plesen v slovenskih domovih

Z nepravilnim zračenjem zmanjšujemo relativno vlago

Ker je treba redno zračiti, da v prostor dobimo dovolj svežega zraka, z vsakim odpiranjem tudi zmanjšujemo relativno vlažnost v prostoru, hkrati pa iz prostora spustimo topel, že predihan zrak in z njim tudi vlago, ki se je zaradi naše dejavnosti v prostoru ustvarila. Zato je najbolj primerno, da zračimo kratek čas, vendar takrat intenzivno, tako da ustvarimo prepih. 

Tesnjenje oken | Avtor: Profimedia Profimedia

Druga možnost je prezračevalni sistem, ki vse čas dovaja svež zrak, da ta v prostoru ne bi bil presuh, pa je dobro, če ima sistem entalpijski izmenjevalec, ki poleg toplote izhodnemu zraku odvzame tudi vlago, kar pomeni, da svež zrak v prostor vstopa ustrezno vlažen. 

Suhemu zraku pozimi se izognemo tudi tako, da preprečimo nenadzorovan vstop hladnega zraka skozi netesne okvirje oken. Najboljša rešitev so nova, veliko bolj zrakotesna okna, lahko pa poskusimo dodatno zatesniti obstoječa. Ko so okna zrakotesna, pa se lahko hitro začnemo spopadati z drugo težavo, to je preveč vlažnim zrakom v prostoru in lahko tudi plesnijo, zato je nujno treba redno in pravilno zračiti. 

Tesnjenje oken Stara okna Pod streho Novo tesnjenje ali nova okna?

Na radiatorjih naj bodo termostatski ventili

Težava s suhim zrakom je veliko bolj pogosta v blokih kot v hišah. Zaradi različnih toplotnih režimov, ki jih imajo stanovalci, je nekaterim v stanovanjih prevroče, zato bolj pogosto odpirajo okna, da prostore ohladijo. S tem pa znižajo relativno vlažnost zraka. Rešitev so termostatski ventili, s katerimi preprečimo, da bi se prostori pregreli, saj z njimi nastavimo želeno temperaturo v posameznem prostoru. 

Termostatski ventil Termostatski ventili Pod streho Jih znate uporabljati, ali jih le po občutku vrtite levo in desno?

Suh zrak v stanovanju | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Če nič od naštetega ni prava rešitev, pa so tu še drugi ukrepi za povišanje relativne vlage v zraku. 

Najbolj preprost ukrep so posode z vodo na radiatorjih, manj priporočljivo je, čeprav med nasveti lahko preberemo tudi to, na radiatorje obešati vlažne krpe ali brisače. Relativno vlago bomo povečali tudi s sušenjem perila v prostoru, s kuhanjem in večjim številom rastlin. 

Vlago lahko uravnavamo tudi z vlažilniki

A nič od naštetega morda ne bo zadostovalo, če je relativna vlažnost v bivalnem prostoru padla pod 30 odstotkov. V tem primeru je najbolje kupiti vlažilnik zraka, ki bo poskrbel za zadostno vlago. Izbiramo lahko med tremi vrstami vlažilnikov, ki se razlikujejo po načinu delovanja. Prvi so klasični kasetni vlažilci, ki delujejo po principu hlapenja, drugi so parni, ki oddajajo paro, torej vodo najprej segrejejo, potem pa jo vgrajeni ventilator pohladi, tretji pa so ultrazvočni, ki prav tako sproščajo hladno paro.

vlažilnik zraka | Avtor: Profimedia Profimedia
Razlikujejo se tudi po tem, koliko elektrike porabijo za svoje delovanje, po zmogljivosti, velikost vodnega rezervoarja, glasnosti in tudi mikrobiološki odpornosti. 

Obvezno naj imajo vgrajen higrostat

Vlažilnik zraka | Avtor: Profimedia Profimedia
Ne glede na to, za katerega se odločimo, je najbolj pomembno, da so opremljeni s higrostatom, ki izklopi vlažilnik, ko je v prostoru dosežena želena relativna vlažnost. Če imamo vlažilnik brez higrostata, pa je treba imeti higrometer, s katerim lahko merimo vlago v prostoru. S tem zagotovimo, da vlažilnik ne bo v prostor oddal več vlage, kot je potrebujemo. Prekomerna vlaga namreč prinaša nove, druge težave. Na hladnih stenah oziroma drugih hladnih mestih bo kondenzirala, to pa lahko pomeni razvoj plesni, ki je v stanovanju nikakor ne želimo. 

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Odpiranje oken Koristni nasveti Pod streho To so dejstva o kakovosti zraka, odpiranju oken in prezračevanju
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.