Pod streho > Varčna hiša
50549 ogledov

Uradno: Ministrstvo bo med ljudi razdelilo še več milijonov

denar, posojilo, vračilo, evri Profimedia
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je znova povečalo obseg sredstev na aprila predlani objavljenem javnem razpisu za sofinanciranje postavitve novih manjših sončnih elektrarn. Po novem je na voljo nekaj več kot 67,6 milijona evrov oz. 5,2 milijona evrov več kot ob zadnji spremembi decembra lani.

Predmet razpisa je dodelitev nepovratnih sredstev za sofinanciranje nakupa in vgradnje naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije do moči 10 megavatov, vključno s tovrstnimi napravami za namen samooskrbe ter hranilniki energije.

Za sredstva lahko kandidirajo gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki ter zadruge. Skupna višina finančne spodbude za izvedbo posameznega projekta lahko znaša največ 20 odstotkov upravičenih stroškov, vendar ne več kot 200 evrov na en kilovat instalirane nazivne moči sončne elektrarne.

Sonce, elektrika, sončna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia

Ministrstvo, takrat še kot ministrstvo za infrastrukturo, je razpis objavilo aprila predlani, ko je bilo najprej za obdobje 2021-2023 na voljo pet milijonov evrov. Od takrat je večkrat podaljšalo tako rok za oddajo prijav kot obseg razpoložljivih sredstev. Zdaj znaša višina sredstev, ki so na voljo za sofinanciranje operacij po tem javnem razpisu, 67,6 milijona evrov, je razvidno iz današnje objave v uradnem listu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • oneh 18:52 28.april 2023.

    Golobovi se zavzemajo za Sonce, JEK2 pa so dali na stranski tir. Govorijo nam, da Sonce na zemljo pošlje dovolj energije za vse. Pa naj bo petek ali svetek, dan ali noč... Ker jim verjamemo imamo svobodo in levaki plešete.

  • bobubob 17:47 28.april 2023.

    Povsem ukinit davke na premoženje, pa realne cene energentov in hrane, potem pa naj se obrne vsak sam, kot ve in zna. Država naj skrbi le za pošteno pobiranje davkov po načelu enkratne neprogresivne obdavčitve vsakega prisluženega evra ter za ...prikaži več spoštovanje dogovorov, za javni red in za varnost vsakega posameznika v skladu z osnovnimi moralnimi zakoni. Ko bodo razlike med ljudmi temeljile le na rezultatih njihovega dela, bo vsak vnaprej nedvoumno vedel, kam ga lahko pripelje njegova miselnost.