Pod streho > Varčna hiša
16960 ogledov

V takih pogojih bodo poleti delali javni uslužbenci

Ženska vročina pisarna Profimedia
V okviru ukrepov za zmanjšanje odvisnosti od ruske energije bodo omejili delovanje klimatskih naprav poleti in ogrevanja pozimi.

Delovanje klimatskih naprav v javnih stavbah po Španiji bo treba poleti omejiti, določajo danes objavljena pravila, ki jih je španska vlada pripravila v okviru ukrepov za zmanjšanje odvisnosti od ruske energije. V najtoplejših mesecih leta nastavljena temperatura na klimatskih napravah v pisarnah ne bo smela biti nižja od 27 stopinj Celzija. Poleg tega bodo skladno z vladno uredbo pozimi pisarne ogrevali do največ 19 stopinj. 

Za vsako stopinjo 6 odstotkov manj energije

Znano je, da s povišanjem temperature v prostorih za eno stopinjo poleti in znižanjem za eno pozimi, se lahko prihrani približno šest odstotkov energije za delovanje klimatskih in ogrevalnih naprav. Poleg tega pa zdravniki vedno svetujejo, da poleti razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj ne bi bila več kot osem stopinj Celzija. Če so zunanje temperature višje od 35 stopinj Celzija, kar je v Španiji pogosto, notranja tako naj ne bi bila nižja od 27.

Podobno tudi v Italiji

Poleg tega pa španska vlada predvideva tudi več dela od doma za javne uslužbence, večja uporaba energijsko učinkovite razsvetljave in množična namestitev sončnih kolektorjev na strehe javnih stavb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španska vlada načrtuje tudi postavitev več parkirnih mest za kolesa pri vladnih uradih, s čimer želijo spodbuditi uporabo koles med javnimi uslužbenci.

Načrt za manjšo uporabo klimatskih naprav v javnih stavbah za varčevanje z energijo je aprila predstavila tudi Italija, še navaja AFP.
 

Komentarjev 6
  • mph2 12:22 27.maj 2022.

    Urusuli zaračunat vsak cent stroškov, koza zmešana. In polna afer še preden je bila izvoljena. Neverjetno, ampak še pijanček je bil bolj normalen.

  • Albatroz 07:41 27.maj 2022.

    Koliko slovenskih elektrarn pa deluje na plin ali nafto? Da bi bila možnost da jo poganja ruska energija.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 02:49 27.maj 2022.

    Tudi pri nas bi moralo JU oklestiti na vseh možnih nivojih, pa naj sindikati skačejo pokonci in grozijo kot hočejo. Ju je nabolj potratna firma v državi, ki troši veliko, dobička pa ne ustvarja.