Pod streho > Varčna hiša
5205 ogledov

V tej hiši za ogrevanje, hlajenje in toplo vodo ne plačujejo nič

pasivna hiša
1/10
Jim Stephenson / McLean and Quinlan
Predstavljamo sodobno hišo, ki ni le pasivna, temveč plus energijska, oglijčno nevtralna in povsem samozadostna.

Načrt za sodobno družinsko hišo, ki stoji v Devonu so naredili v arhitekturnem biroju McLean Quinlan Architects. Načrtovalci so izhajali iz starodavnega opečnega zidu, ki na eni strani zamejuje parcelo. Tako se v arhitekturni zasnovi prepletata sodobni minimalizem in pridihi rustikalnega podeželja. Na delu hiše, kjer ni velikih steklenih površin, je zato fasada opečna. Tako se hiša povsem zlije z okolico, saj velik del parcele zaznamuje star opečni zid.

pasivna hiša | Avtor: Jim Stephenson / McLean and Quinlan Jim Stephenson / McLean and Quinlan
Hiša je montažna in grajena v pasivnem standardu, vendar ji lahko rečemo tudi plus energijska hiša, saj na strehi vgrajena sončna elektrarna proizvede bistveno več elektrike, kot je hiša potrebuje. Cilj projektantov je bil doseči kar se da energijsko učinkovito hišo, ki bo za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje potrebovala čim manj energije.

pasivna hiša | Avtor: Jim Stephenson / McLean and Quinlan Jim Stephenson / McLean and Quinlan
Osnova konstrukcije je narejena iz strukturnih panelnih plošč, ki so polnjene s poliuretansko izolacijsko peno, na zunanjih straneh pa so plošče iz nekorozivne  pločevine. Konstrukcijski okvir je kovinski.

Plošče zagotavljajo odlično trdnost, zrakotesnost, vodoodpornost, zaradi načina montaže je možnost nastanka toplotnih mostov minimalna, predvsem pa so zelo toplotno izolativne, saj imajo nizko toplotno prehodnost. 

pasivna hiša | Avtor: Jim Stephenson / McLean and Quinlan Jim Stephenson / McLean and Quinlan

Velik del oboda hiše predstavljajo velike steklene površine, ki notranjost povezujejo z zunanjostjo. Vsa okna in steklene stene imajo trislojno zasteklitev, pozicionirana pa so tako, da hiša pozimi izkorišča toplotne dobitke sonca. Steklen je tudi del strehe, pod njim pa je zimski vrt, skozi katerega se pozimi v druge dele hiše širita toplota in svetloba.

pasivna hiša | Avtor: Jim Stephenson / McLean and Quinlan Jim Stephenson / McLean and Quinlan
Hišo ogreva toplotna črpalka zrak/voda, vgrajeno ima tudi prezračevanje z rekuperacijo ter sončno elektrarno na strehi. Ta v sončnih mesecih proizvede 3500 kWh električne energije, hiša pa je porabi le 60 kWh. Višek električne energije shranijo v baterijah in jo porabijo, ko je sonca manj. Kot pravijo lastniki, je elektrike v enem letu toliko, da jim je v povprečju ostane 40 odstotkov, saj so potrebe po energiji v hiši resnično majhne. 

Pasivna hiša Novogradnje Pod streho Pasivna hiša: Hišo in vodo grejejo za 10 evrov na mesec

Več o gradnji in varčni rabi energije najdete tukaj.
 

  

Komentarjev 3
  • Avatar vec
    vec 08:59 06.september 2020.

    Prvi zakon termodinamike velja za vse, RAZEN za trgovce ampak to samo v ČASU ko ti prodajajo tisti trenutek, ko plačaš stopi v veljavo.

  • sam1 08:03 01.september 2020.

    A vhodna investicija,trajanje električne elektrarne in ostali stroški povezani z njo pa plača sosed ali kako?