Pod streho > Varčna hiša
72004 ogledov

Velike spremembe pri subvencijah za toplotne črpalke

Toplotna črpalka Profimedia
Zaradi ukinitve odlokov o načrtu za kakovost zraka bodo po novem v nekaterih občinah subvencionirali tudi vgradnjo toplotnih črpalk in kotlov na lesno biomaso.

Ali je posameznik upravičen do subvencije Eko sklada za vgradnjo toplotne črpalke in kotla na lesno biomaso (peleti in drva) in kolikšna je lahko ta, je odvisno od tega ali v občini, kjer je njegova nepremičnina, obstaja odlok o načrtu za kakovost zraka ali ne. Če je občina tak načrt imela, posameznik za vgradnjo teh naprav v nekaterih primerih ni bil upravičen od subvencije, v drugih pa je dobil celo višjo subvencijo.  

Odlok vpliva na višino subvencije

Za zdaj namreč velja, da lahko posameznik dobi subvencijo v višini 60 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 5000 evrov pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo kurilno napravo na lesno biomaso na območjih občin, ki imajo sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka.

Ker s spremembo predpisa občine iz seznama ne bodo imele več sprejetega odloka, bo subvencija nižja, znašala bo največ 50 odstotkov vrednosti naložbe oziroma 4000 evrov.

Nižje bodo tudi subvencije za nove toplotne črpalke. Če je v občini sprejet odlok o kakovosti zraka, zdaj subvencija za TČ voda/voda ali zemlja/voda znaša do 50 odstotkov priznanih stroškov in ne več kot 5000 evrov, za TČ zrak/voda pa ne več kot 3200 evrov. Ko odloka ne bo več, se bodo subvencije znižale na največ 40 odstotkov oziroma na največ 4000 oziroma 2500 evrov.

Če pa v občini velja prednostni prednostni način ogrevanja, torej možnost priključitve na zemeljski plin ali toplovod, pa posamezniki subvencije za toplotno črpalko ali kotel na lseno biomaso sploh niso mogli dobiti. 

To naj bi se zdaj spremenilo. „Ker ne bo več določena prednostna oskrba, bo možno dobiti tudi subvencijo za toplotno črpalko in kotle na biomaso,“ pravi Mojca Vendramin, direktorica Eko sklada. 

Vendar pa to ne bo možno takoj, temveč šele od 1. marca 2022 dalje, ko začnejo odloki veljati.

ogrevanje Subvencije Pod streho V teh občinah subvencij za nekatere nove kurilne naprave ne bo več

Odlok ima le še mestna občina Celje

Do zdaj so odloki veljali v MO Celje, MO Ljubljana, MO Maribor, aglomeracija, ki vključuje še občino Miklavž na Dravskem polju, MO Murska Sobota, občinah Trbovlje in Zagorje ob Savi. 

Občine so tak odlok sprejele zaradi onesnaženosti zraka s PM 10 delci, mejne vrednosti so lahko v posameznem letu preseženo le 35 dni. Zaradi stalnega trenda zmanjševanja števila dni preseganj, so na ministrstvu za okolje in prostor pred nedavnim v večini občin omenjene odloke odpravili. Na podatkov meritev ARSO je bilo ugotovljeno, da število preseganj mejnih vrednosti PM 10 delcev ni bilo izmerjeno nikjer. 

Tako so odloke o načrtu za kakovost zraka odpravili v MO Ljubljana, MO Maribor z aglomeracijo, MO Murska Sobota in v Zasavju. V veljavi je odlok le še v MO Celje, kjer je bila mejno vrednost sicer presežena 34 dni, vendar meritve kažejo, da gre pri drugih podobmočjih, ki se ukinjajo, za relativno stalni trend zmanjševanja števila dni s preseganji, v Celju pa je skladnost dosežena prvič v letu 2020. Poleg tega so na drugih podobmočjih preseganja znatno pod 35 dni, v Celju pa je bilo 34 preseganj, kar pomeni, da je doseganje skladnosti na meji in je treba ukrepe izvajati vsaj še približno eno leto, so odločitev pojasnili na ministrstvu.

ogrevanje Naložbe Pod streho Za to ogrevanje dobite najvišjo subvencijo na Eko skladu
Komentarjev 3
  • Avatar Rialessta
    Rialessta 22:15 03.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • alen04 13:36 03.januar 2022.

    Mi jo imamo in smo zelo zadovoljni. Ta politika o subvencijah po območjih je povsem nepotrebna. Povsod enaka subvencija in mir.

  • francek 12:57 03.januar 2022.

    A bejž plin, ki je postal dražji od kurilnega olja.