Pod streho > Varčna hiša
18128 ogledov

Veliko gospodinjstev še vedno elektriko plačuje po redni ceni, to je razlog

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Če še vedno niste dobili položnice za električno energijo po znižani ceni, preverite ali ste ob prijavi škode, ki so jo povzročile poplave avgusta, navedli pravilne podatke. Čas, da jih popravite ali pa škodo prijavite, je do 14. novembra.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je skupaj z dobavitelji elektrike sredi avgusta zasnovalo ukrep, s katerim bi vsem poplavljenim gospodinjstvom od avgusta do konca leta zagotovili električno energijo za 0,1 centa na kilovatno uro oziroma en evro na megavatno uro. Prve znižane račune za elektriko bi morala v poplavah prizadeta gospodinjstva prejeti že v začetku oktobra, torej za elektriko, porabljeno septembra, hkrati naj bi dobila tudi poračun za avgust.

Vendar kot so takrat sporočili iz SODO, do konca septembra še ni bilo vseh podatkov o prizadetih gospodinjstvih, torej jih tudi ni bilo možno povezati z merilnimi mesti in o tem obvestiti dobaviteljev.

Tudi več kot en mesec potem še vedno vsa gospodinjstva, ki so upravičena do znižane cene električne energije, niso dobila nižjega računa niti poračuna za avgust in september. Iz ELES sporočajo, da se je v zadnjem mesecu nanje obrnilo večje število posameznikov, ki niso prejeli znižanega računa električne energije. Razlog tiči v tem, da nekatera gospodinjstva še vedno niso prijavila škode, še več pa je primerov, v katerih so ugotovili, da podatki v aplikaciji AJDA niso pravilni ali pa jih sploh ni.

Rok za prijavo podaljšan do 14. novembra

Vse, ki so upravičeni do nižje cene elektrike, pa nižjih računov še niso dobili, zato v ELES pozivajo, da najkasneje do 14. novembra škodo prijavijo oziroma na občinah, kjer imajo stalno prebivališče, preverijo ali so njihovi podatki pravilni. Vlada je namreč konec oktobra sprejela sklep, da lahko občine posredujejo dodatne sezname oškodovancev, ki so bili prizadeti v poplavah in še niso prijavili škode ali pa je pri njih pri prejšnjem vpisu prišlo do morebitnih napak vse do omenjenega datuma. Dodaten seznam bo Uprava RS za zaščito in reševanje nato vnesla v aplikacijo AJDA.

Vnos pravilnih podatkov je podlaga za dobavitelje električne energije, da gospodinjstvom, obračunajo znižano ceno električne energije. Na podlagi podatkov, ki jih bodo posredovale občine bo ELES skupaj z elektrodistribucijskimi podjetji v najkrajšem možnem času prejete sezname oškodovancev povezal s številkami merilnih mest gospodinjstev. Podatki o gospodinjstvih in njihovih merilnih mestih bodo nato posredovani dobaviteljem električne energije za obračun električne energije po znižani ceni, so še sporočili iz ELES.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.