Pod streho > Varčna hiša
65482 ogledov

Vlada: postavitev sončnih elektrarn bo obvezna

sončna elektrarna Profimedia
Na strehe, večje od 1000 kvadratnih metrov, bo po novem postavitev sončne elektrarne obvezna, je danes po seji vlade sporočil podpredsednik vlade Matej Arčon.

Vlada je na današnji redni seji med drugim sprejela tudi uredbo, ki ureja področje obvezne postavitve sončnih elektrarn. Vendar pa o uredbi, ki je podzakonski akt julija lani sprejetega zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, Matej Arčon ni povedal ničesar konkretnega. 

Na novinarski konferenci smo izvedeli le, da bo po novem treba na vse novogradnje in rekonstrukcije, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, postaviti sončne elektrarne, če bodo njihove strehe večje od 1000 kvadratnih metrov. Omenil je še, da uredba opredeljuje izjeme, ko sončne elektrarne ne bo treba postaviti, med drugi bodo te veljale, če v posameznem primeru priklop naprave ne bo možen ali če bo lega neustrezna. Dodal je še, da bo to nova poslovna priložnost za poslovne subjekte, za naložbo pa bodo na voljo tudi evropska sredstva. Več naj bi o uredbi v prihodnjih dneh povedala ministra Bojan Kumer in Jože Novak

Sončne elektrarne tudi na obstoječe strehe in parkirišča

Spomnimo, namen zakona in s tem tudi uredbe je sistemsko in sistematično pospešiti solarizacijo Slovenije in predvsem lažje umeščanje proizvodnih naprav v prostor, tudi vetrnih elektrarn. 

V zakonu je med drugim določeno, da je postavitev sončnih elektrarn v nekaterih primerih obvezna. Na vseh novogradnjah, prizidavah in rekonstrukcijah, za katere je treba po zakonu o graditvi objektov treba pridobiti gradbeno dovoljenje, in bodo hkrati imele strehe, s površino, večjo od 1000 kvadratnih metrov, bo po novem postavitev sončne elektrarne obvezna. Enako bo veljalo tudi za vsa nova utrjena parkirišča. 

Drugo pomembno določilo zakona je tudi obvezna solarizacija vseh obstoječih streh in parkirišč, ki imajo površino večjo od 1700 kvadratnih metrov. Lastniki teh bodo imeli ne manj kot dveh in največ 10 let časa, da na te površine postavijo sončne elektrarne. 

V obeh primerih zakon določa izjeme, na katerih navedenih zahtev ne bo treba izpolnjevati, med drugim so to strehe stavb kulturne dediščine, stavbe, kjer postavitve sončne elektrarne tehnično ni možno izvesti, stavbe, za katere bo lastnik skozi izvedensko študijo dokazal, da postavitev ni možna. 

Zakon je začel veljati v začetku avgusta lani. 


 

Komentarjev 70
  • Avatar lopov
    lopov 16:41 29.marec 2024.

    Pri nas smo na kure sončne celice motirali one sonce iščejo.. ponoči pa jo priklopiš na omeežje

  • Avatar @narhist
    @narhist 14:39 29.marec 2024.

    Menda se še mentorji iz štaba kjer je ta naš vajenec prejel navodila zelene agende, krohotajo in so presenečeni kako se je zagnal v to in vse vzel zares.

  • 4krogci 14:08 29.marec 2024.

    Em komentatorji, ki druzga ku naslova, ki je sam za klike nabirat, nezmorete naprej prebrat....dejte mi obrazlozit, kako naj si normaln clovek privosti 1000m2 strehe na privatni hisi......tle je debata o obvezi, da firme, bolnisnice, javni objekti,... ki presegajo te ...prikaži več velikosti bodo primorane dat soncno elektrarno gor, kar je edino pravilno....to bo pač drzava castila oz. bolje receno EU, saj je direktiva od njih in je stara ze vec kot eno leto......ampak ovce morete blejat!