Pod streho > Varčna hiša
7734 ogledov

Vsaka hiša bo morala imeti e-polnilnico

e-polnilnice Dezzen
Že naslednje leto bo morala imeti vsaka novozgrajena stanovanjska hiša tudi e-polnilnico za električni avtomobil. Enako bo veljalo za obnovljene stanovanjske stavbe ter za vse nove in obnovljene poslovne stavbe, trgovske centre.

Novico je nedavno sporočil britanski premier Boris Johnson, ki želi, da Velika Britanija postane vodilna v svetu, ko gre za napredne gradbene predpise, na podlagi katerih bodo zagotovili pospešen prehod na e-vozila, hkrati pa ustvarili številna nova zelena delovna mesta.  

Tako bodo morali investitorji že naslednje leto pri vseh novogradnjah, pa naj gre za družinske hiše ali večstanovanjske stavbe, poslovne objekte ali trgovske centre zagotoviti tudi polnilne postaje za električna vozila. Poslovni objekti bodo morali imeti polnilno postajo na vsakih pes parkirnih mest. Enako bo veljalo tudi za vse obstoječe stavbe, ki bodo korenito obnovljene, le da bo morala biti po ena polnilna postaja na vsakih 10 parkirnih mest. 

S tem naj bi na Otoku vsako leto postavili približno 145 tisoč novih polnilnih postaj, do leta 2030, ko načrtujejo zaustavitev prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov, naj bi jih bilo dovolj povsod.  

Polnilnice bodo morale biti pametne, da bodo omogočale samodejno polnjenje avtomobila takrat, ko je splošna poraba električne energije manjša. 

Polnilnice obvezne tudi pri nas

Polnilnice za električne avtomobile pa niso oziroma ne bodo obvezne le v Veliki Britaniji, po novem so obvezne tudi pri nas. Zakon o učinkoviti rabi energije, ki je bil sprejet lani, namreč predpisuje, da mora investitor pri gradnji novih večstanovanjskih stavb z več kot desetimi parkirnimi mesti zagotoviti infrastrukturo oziroma napeljavo vodov za električne kable tako, da se bo na vsakem parkirnem mestu lahko polnil električni avtomobil.

Polnilna postaja pa ni zahtevana, ko gre za gradnjo individualne stanovanjske hiše. Zakon podrobno predpisuje tudi postavitev polnilnih postaj v in ob novih poslovnih oziroma nestanovanjskih stavbah in v primerih, ko se te korenito prenavljajo, to je takrat, ko je za prenovo potrebno gradbeno dovoljenje.  

e-polnilnice Električne polnilnice Pod streho Polnjenje avta doma: To so rezultati napačne izbire in priklopa


 

Komentarjev 4
  • izy 13:36 30.november 2021.

    Najprej je potrebno narediti NEK 2, potem posodobiti trafo postaje in omrežje , potem se lahko šele gremo s polnilnicami , pa še to ne povsod. Najprej štalca, pol pa kravca.

  • vera23 13:36 30.november 2021.

    Haha, gremo vsi na električni avto, pa da v idimo, kje je ta elektrika. Butalci širom sveta.

  • rd2dmk2 10:11 30.november 2021.

    no ja, ta se vidi da je imel na obisku kitajce... v angliji niso sposobni niti avta naredit, bodo pa polnilnice in bodo postali samo prvi hlapec kitajcev.. in bo veliko združeno kraljestvo samo še spomin na Robina Hood in ...prikaži večd in viteze okrogle mize,še malo pa bo v vsaki hiši obvezne palčke, žlico pa bodo rabil samo še za čevlje obut.