Pod streho > Varčna hiša
11200 ogledov

Za gospodinjstva tri četrt milijona evrov subvencij

Cesta je v slabem stanju in poteka čez dvorišče stanovanjske hiše. (Foto: Iztok Žurnal24 main
Borzen je odobril za več kot 750 tisoč evrov subvencij za ogrevanje. Gospodinjstvo je v povprečju dobilo nekaj več kot 260 evrov.

Javni poziv za dodelitev subvencije za nakup lesnih peletov, ki ga je na podlagi decembra lani sprejetega zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije sprejel državni zbor, objavil Borzen, se je 31. maja zaključil. 

Spomnimo, do subvencije za lesene pelete so bila upravičena gospodinjstva, ki imajo vgrajeno kurilno napravo na lesne pelete in so v obdobju od 1. septembra do 31. decembra lani kupila ta energent za ogrevanje svojega gospodinjstva v Sloveniji. Upravičenec je subvencijo lahko dobil za eno vgrajeno kurilno napravo za nakup največ petih ton lesnih peletov, za vsako tono 100 evrov. 

Manjši del vlog so zavrnili 

Do vključno 31. maja prejeli 3077 vlog za pridobitev subvencije za nakup lesnih peletov, so nam povedali na Borzenu. Do zdaj so odobrili 2837 vlog, zavrnili so jih 26, ostale so še v postopku dopolnjevanja, ker so bile nepopolne. 

Glavni razlog za zavrnitev vlog je bilo obdobje nakupa peletov, so nam še povedali. Vloge so nekatera gospodinjstva vložila, kljub temu da so pelete kupila izven z zakonom določenega obdobja. 

Do subvencije tudi niso bili upravičeni samostojni podjetniki (s. p.) niti gospodinjstva v večstanovanjskih stavbah, za katere pelete kupuje upravnik in na katerega so naslovljeni tudi računi zanje. Do subvencije niso bile upravičene fizične osebe, ki so pelete kupile v Bosni in Hercegovini ali Srbiji, saj je bil eden od pogojev, da so bili kupljeni v Evropski uniji. 

Povprečna subvencija 264 evrov

Glede na prispele in ustrezne vloge so na Borzenu do zdaj odobrili za 757.687 evrov subvencij, od tega so jih večino, 725.727 evrov, tudi že izplačali. Kot so poudarili na Borzenu, so subvencijo upravičencem praviloma izplačali v osmih delovnih dneh od datuma vročitve odločbe. 

Povprečna subvencija je znašala 264 evrov na gospodinjstvo, kar pomeni, da so ta v povprečju uveljavljala nakup 2640 kilogramov peletov. 


 

Komentarjev 3
  • lojs 13:27 08.julij 2023.

    včasi pač niso vedeliko kako bo to vse skupaj drago ... res je, da je vzdrževanje po življenjiski dobi višje kot investicija, ampak ko imamom dejmo delat ... daners pa pač mnogo prznega iz takih ali drugačnih razlogov

  • lojs 09:28 08.julij 2023.

    že slika pove več kot pa ta članek ... predvidevan, da bajta ni sosedova, ampak gre za istega lastnika, ker zidanje bajt je bil v časih ko še ni blo kolesarskih dirke, priljubljen šport slovenčkov ... pa dejmo še eno, ...prikaži več pa še eno ... vse te bajte so danes po večini prazne oz. zasedene manj kot 50% ... in potem se sprašujemo zakaj taka potreba bo stanovanjih ... kot: vode v izobilju, ampak nekateri nas prepričujejo, da smo v sahari

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:29 08.julij 2023.

    A ne bi raje pocenili brikete,bi bilo enostavnejše