Pod streho > Varčna hiša
4195 ogledov

Za najbolj prizadeta gospodinjstva elektrika po simbolni ceni

Bojan Kumer Bor Slana/STA; Vlada republike Slovenije Bojan Kumer.
Po ocenah ministra Bojana Kumra bo od 4000 do 7000 gospodinjstev upravičenih do simbolne cene električne energije, kar bo donacija dobaviteljev in ne bo obremenitev proračuna.

„Glavno vodilo novega ukrepa, s katerim želita vlada in ministrstvo za okolje, prostor in energijo pomagati gospodinjstvom, ki so bila najbolj prizadeta v zadnjih poplavah, so hitrost, učinkovitost in enostavnost,“ je na današnji novinarski konferenci povedal minister Bojan Kumer

To je tudi glavni razlog, da bodo ta gospodinjstva vse od avgusta do vključno decembra letos električno energijo dobivala po simbolni ceni in ne brezplačno. Cena električne energije bo v tem obdobju 0,1 centa na kilovatno uro oziroma en evro na megavatno uro. 

Da bi bila električna energija lahko brezplačna, bi morali prilagoditi davčno zakonodajo, za kar je potreben čas, ki pa ga nimamo, je povedal minister. 

Razliko v ceni električne energije, torej popust, ki ga bodo gospodinjstvom priznali, bodo pokrili dobavitelji, tako da ne bo bremenil državnega proračuna. Po ocenah ministra bo ta znesek v primeru, da bo do simbolne cene električne energije upravičenih 5000 gospodinjstev, 1,5 milijona evrov. 

Priblino 40 evrov nižji mesečni račun

Sicer pa ocenjujejo, da bo do simbolne cene električne energije upravičenih od 4000 do 7000 gospodinjstev, ki so jim poplave občutno zalile hiše, zaradi česar bo sušenje bolj dolgotrajno. To pa pomeni večjo porabo elektrike za delovanje sušilnih strojev, prej za črpanje vode in delovanje drugih električnih naprav, s katerimi gospodinjstva sanirajo svoje domove, je poudaril minister. 

V naslednjih 14 dneh naj bi pripravili natančne sezname upravičencev. Kdo je upravičen, bodo ugotavljali na civilni zaščiti skupaj z občinskimi komisijami, ki že ocenjujejo tudi vso drugo škodo. Gospodinjstva se komisiji lahko javijo tudi sama. 

Kot so izračunali na ministrstvu, naj bi bil zaradi ukrepa račun za elektriko za povprečno slovensko gospodinjstvo, upravičeno do simbolne cene elektrike, na mesec nižji za približno 40 evrov oziroma 60 odstotkov. 

Dobavitelji so se z ukrpom strinjali brez zadržkov

Predstavniki dobaviteljev, predsednik uprave GEN-I Maks Helbl, član uprave Petrola Jože Smolič ter predsednik sekcije dobaviteljev električne energije pri EZS in direktor ECE Sebastijan Roudi, so poudarili, da so se na poziv ministrstva in vlade, naj najbolj prizadetim gospodinjstvom donirajo električno energijo do konca letošnjega leta, odzvali brez pomisleka. A ne le v omenjenih treh podjetjih, temveč bodo ukrep podprli vsi dobavitelji, ki so člani omenjene sekcije. 

Kot je izpostavil, Smolič, se moramo vsi do zime postaviti na noge ji jo preživeti v suhih in toplih domovih. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • rd2dmk2 06:08 17.avgust 2023.

    no ja , ko pa država izda ukrep znižanja cen, je pa revolt in izguba in zahtevki po povračilih. sedaj, ko se pa je treba pokazat lepega pa lahko znižajo. p.s od nekaj 100.000 gospodinstev pa 7000 upravičenih. verjetno tisti, ...prikaži več ki nimajo več stare hiše, ki ješla s savo v beograd, res niso upravičeni. pa še štroma ne bodo mogli kurt za klime. ko bo pa čez pol leta treba mešalec zalaufat pa ne bo več donacij.

  • Ender3 12:55 16.avgust 2023.

    Tudi ekstraprofit bank bi lahko namenili poplavljencem. Problem pa je, da je samo NLB v večinski državni lasti..

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 11:12 16.avgust 2023.

    Lepo...spet težava za prikletne, ko ni po čem pljuvat...