Pod streho > Varčna hiša
21410 ogledov

Cene elektrike: Tako nas bo usekalo, ko nas bo država nehala ujčkati

Elektrika, denar, položnice, stroški Profimedia
Dobavitelji so objavili nove tržne cene elektrike. Izračunali smo, koliko višje bodo položnice.

Dobavitelji električne energije so za gospodinjske odjemalce objavili nove cenike, ki bodo začeli veljati 1. januarja 2024. Novo tržno ceno bodo obračunali le za 10 odstotkov porabljene elektrike, za 90 odstotkov pa bo še vedno veljala z vladno uredbo omejena cena. Spomnimo, cena za ET je zdaj 0,098 evra/kWh, za VT 0,118 in za MT 0,082 evra/kWh.

Električna energija bo po sistemu 90 : 10 prvič obračunana za januar, torej na položnicah, ki jih bodo gospodinjstva dobila februarja 2024. 

Kako bodo dobavitelji obračunali 10 odsttkov?

Pri odjemalcih, ki električno energijo plačujejo po enotni tarifi (ET), bo 90 odstotkov porabljene elektrike obračunane po zdaj veljavni ceni, 10 odstotkov pa po novi tržni ceni dobavitelja. Gospodinjstvu, ki na mesec na primer porabi 400 kWh elektrike, bo dobavitelj 360 kWh obračunal po zdaj veljavni ceni, 40 kW ur pa po tržni ceni. 

Gospodinjstva, ki elektriko plačujejo po dvotarifnem merjenju, bodo februarja dobila nekoliko bolj razčlenjen račun. Na primer, da na mesec porabijo 400 kWh elektrike, od tega 40 odstotkov v visoki tarifi (VT), torej 160 kWh, 60 odstotkov pa v manjši tarifi (MT), torej 240 kWh. Dobavitelj bo 144 kWh (90 % od 160) obračunal po zdaj veljavni ceni za VT in 16 kWh (10 % od 160) po tržni. Enako pri manjši tarifi, 216 kWh po zdaj veljavni ceni in 24 kWh po tržni. 

Tržne cene višje tudi za 80 odstotkov

Tržne cene električne energije, ki bodo veljale za 10 odstotkov porabljene energije, bodo prihodnje leto bistveno višje kot zdaj veljavne, ki so omejene z vladno uredbo. 

Cene električne energije po ET so dobavitelji povišali za od 57 do 68 odstotkov, nekoliko manj so povišali cen elektrike, merjene v VT, od 38 do 56 odstotkov, najvišji pa je skok cen MT, te so višje od 69 pa kar do 83 odstotkov. 

Položnice višje za dobrih pet odstotkov

To seveda ne pomeni, da se bodo za navedene odstotke povišale tudi položnice, saj je električna energija le del celotnega stroška, hkrati bomo po višjih cenah plačali le 10 odstotkov porabljene elektrike, zato vpliv tržnih cen ne bo tako velik. 

Naredili smo nekaj izračunov, koliko bodo položnice prihodnje leto v resnici višje. Pri tem smo upoštevali tudi višje tarife za omrežnino, ki bodo veljale od 1. januarja do 30. junija 2024. Višje bodo za približno tri odstotke. Pri izračunih som upoštevali tudi, da so gospodinjstva od 1. novembra oproščena plačila dajatve za OVE in SPTE. V izračunih smo upoštevali vse dajatve in 22-odstotni DDV, nismo upoštevali nadomestil, ki jih zaračunajo dobavitelji. Običajno znašajo od enega do 2,5 evra in DDV. 

Izračunali smo, da so razlike v končnih cenah elektrike kljub različnim tržnim cenam, ki bodo veljale po novem letu, med dobavitelji izjemno majhne, v tabeli predstavljamo le povprečne podražitve. 

V primerjavi z novembrom bodo računi po novem letu višji za približno od štiri do 5,5 odstotka. Gospodinjstvo, ki elektriko plačuje po ET in na mesec porabi 250 kWh, bo februarja prejelo približno dva evra višji račun. Račun povprečnega gospodinjstva, ki porabi 400 kWh elektrike na mesec, bo višji za približno štiri evre, gospodinjstva s 700 kWh porabe pa sedem evrov. 

Bistveno višji bi bili računi, če bi dobavitelji po novem letu vso elektriko obračunali po napovedanih tržnih cenah. V tem primeru bi bila položnica višja od 35 pa celo do 45 odstotkov, odvisno od porabe, načina meritev in seveda cen dobaviteljev v posamezni tarifi. računi povprečnih porabnikov bi se povzpeli čez 100 evrov, računi velikih porabnikov pa celo do 180 evrov in več. 

katarina.N.mal@styria-media.si


 

Komentarjev 20
  • optimist11 10:52 13.december 2023.

    Da vam opišem dan preživet v bivši Yugi. Delo 8 ur , nekaj se je naredilo glede na to koliko tovarn, šol, bolnic..je bilo zgrajeno. Popoldan športne dejavnosti , ki jih je organiziral in plačal sindikat/firma - odbojka, košarka , ...prikaži več mali nogomet, namizni tenis...Po športu kakšno pivce in potem domov. Kdor je imel partnerja ali otroke so bili zraven. Potem sex in spanje in tako se je ponavljalo, dokler nismo prešli v demokratično družbo z vsemi pravicami.

  • vojko19 21:40 01.december 2023.

    Zanima me če je tukaj kakšen ekonomist? Prosim da mi objasni zakaj se draži elektrika saj voda v savi soči dravi .... se ni podražila, imamo sončne vetrne elektrarne ne vidim razloga za draženje daljnovodi so še komunistični novih je ...prikaži več bolj malo. Elektrarne tako financira država se pravi mi se pravi da ceno postavi država to smo zopet mi in če ni tako država ni naša ampak njihova!!

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:18 01.december 2023.

    A ni tako,da mi državljani odločamo o vsem,saj tako zatrjujejo na volitvah,pi kaj smo mi ene budale