Pod streho
2566 ogledov

Stanovanjski zakon: za zdaj ga ne bo. Za koga je to dobro in za koga slabo?

neprofitna stanovanja Anže Petkovšek
Novega stanovanjskega zakon očitno še nekaj časa ne bo. Stanovanjska politika bo spet zastala, prav tako ne bo nekaterih dobrih in manj dobrih rešitev, ki naj bi jih prinesel novi zakon.

Formalno je novi stanovanjski zakon trenutno v fazi proučevanja pripomb, ki so v času javne razprave prišle na ministrstvo za okolje in prostor, a kot je na seji državnega zbora v ponedeljek povedal okoljski minister Simon Zajc, novi stanovanjski zakon za zdaj ne bo sprejet. "Najbolj žal mi je za stanovanjski zakon, ki je dober," je dejal v parlamentu.

10.000 novih javnih stanovanj še manj verjetnih

To med drugim pomeni, da še nekaj časa ne bo podlage za večje financiranje stanovanjske gradnje iz državnega proračuna. Čas za sistemsko ureditev gradnje javnih stanovanj se premika nekam v prihodnost, hkrati pa se odmika tudi možnost, ki jo predvideva novi stanovanjski zakon, da bi se javni stanovanjski skladi lahko zadolževali bolj, kot se lahko zdaj. Prav tako ne bo predvidenega povečanja stanovanj, ki naj bi na javni najemni trg prišla prek javne najemne službe. 

Že tako pičle možnosti, da bi do leta 2025 dobili 10.000 novih najemnih stanovanj, so postale tako že manjše. 

Ostajajo tudi neprofitne najemnine, saj za stroškovne brez sprejetja novega zakona ni zakonske podlage. Tudi jamstvene sheme za najem stanovanjskih kreditov, ki so jo banke sicer zelo napadle in ji očitale kup ne dovolj premišljenih rešitev, ne bo.  

Soglasja za nekatere naložbe ostajajo 100-odstotna

Med dobrimi spremembami, ki naj bi jih prinesel nov stanovanjski zakon, velja omeniti še zniževanje zahtevanega soglasja v večstanovanjskih stavbah, kar naj bi omogočilo lažje sprejemanje odločitev pri nekaterih posegih in naložbah. Po novem bi za vse posege na večstanovanjski stavbi, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, zadostovalo 75-odstotno soglasje solastnikov etažne lastnine, tako pa v teh primerih ostaja zahtevano 100-soglasje. 

Pozitivna sprememba naj bi bila tudi pri zavarovanju stavbe kot celote. Zdaj je zahtevano 75-odstotno soglasje, kar naj bi veljalo tudi po novem, vendar kot je minister Simon Zajc povedal v odgovoru na poslansko vprašanje v državnem zboru, je bilo v načrtu, da se to zniža na 50 odstotkov, saj se zavedajo, da je predvsem naravnih nevarnosti zaradi podnebnih sprememb vse več, njihove posledice na stavbah pa so vse hujše, zato je treba etažnim lastnikom omogočiti, da čim lažje zavarujejo svoje skupno premoženje. 

Predvidena neprofitna stanovanja JSS MOL na naslovu Pečinska ulica 2 Stanovanjski zakon Pod streho Neprofitne najemnine ukinjene, nove stroškovne bodo višje

Tržne najemnine ne bodo omejene

Vsaj nekaterim pa je lahko manj žal, da stanovanjski zakon še nekaj časa ne bo sprejet, morda v tej obliki sploh nikoli. Nič ne bo namreč z omejevanjem tržnih najemnin. Po predlogi njihova rast po novem v treh letih ne bi smela preseči 15 odstotkov, v enem letu pa ne 10 odstotkov. Inšpektorji pa naj bi po novem tudi preverjali oderuške najemnine. 

Najemniki stanovanj bodo še nekaj časa varni pred najemodajalci, saj ti zdaj ne bodo imeli pravice dvakrat na leto nenapovedano vstopiti v stanovanje, kar bi jim dovoljeval novi zakon, temveč se bodo še vedno pred obiskom morali napovedati. 

Najem stanovanja Slovenija Nov stanovanjski zakon: „Razmišljamo tudi o omejitvi višine najemnin“


 


 

Komentarjev 4
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 11:40 29.januar 2020.

    Nima mu bit za kaj žal.Ker on prav gotovo ne bi nič spremenil in on to dobro ve.Občinska ali neprofitna stanovanja bojo pa itak še naprej dobivali tisti po vezah.V glavnem ćapci in to ponavadi taki,ko delajo največje pizdarije,neurejeni,neizobraženi,po navadi ...prikaži več z zdravstvenimi težavami,ena recimo Slovenska situirana družina,ko sta oba izobražena,z dobrimi dohodki pa težko pride na vrsto.

  • jakec1575 10:32 29.januar 2020.

    Dober minister. Upam, da bo še kdaj minister za okolje. Vsi ostali dos edaj so bili papki ali pa zlobirani, da ne storijo nic.

  • McClain 10:11 29.januar 2020.

    Pa dobro in kdo je zdaj kriv za to, drug kot antijanša koalicija???