Pod streho
3903 ogledov

Zakaj deljeno lastništvo ni prava pot do stanovanja?

Mestni in državni stanovanjski sklad ter Mestna občina Ljubljana so že prevzeli Žurnal24 main
Deljeno lastništvo je ena od možnosti, kako priti do stanovanja. Očitno ni dobra, saj je na ta način do svoje strehe nad glavo v zadnjih 15 letih prišlo le 17 gospodinjstev.

Ljubljanski javni stanovanjski sklad stanovanjsko (JSS MOL) problematiko na območju Ljubljane ne rešuje le z gradnjo, temveč tudi z možnostjo nakupa stanovanja na podlagi deljenega lastništva. To pomeni, da ob nakupu stanovanja po modelu deljenega lastništva kot javno-zasebnega partnerstva prebivalec kupi 60 odstotkov stanovanja, mestni stanovanjski sklad pa preostalih 40. Stanovanje uporablja prebivalec, a za delež stanovanja, ki je v lasti sklada, plačuje neprofitno najemnino. V roku 15 let pa mora od sklada odkupiti preostanek stanovanja.

Letos odobrena le ena vloga

Na letošnji razpis se je prijavilo le sedem prosilcev, ustrezna pa je bila zgolj ena sama vloga. Kaj je narobe, da zanimanja za takšen način stanovanja ni več in zakaj ne uspejo niti tisti, ki se na razpis prijavijo? 

Eden od razlogov je zagotovo ta, da prosilci najpogosteje ne izpolnjujejo pogojev, zato vloge zavrnejo. Med pogoji so določen dohodkovni cenzus, ki ga mora dosegati prosilec, hkrati mora imeti stalno prebivališče na območju ljubljanske občine, v lasti pa ne sme imeti stanovanja, stanovanjske stavbe ali drugega premoženja nad določeno vrednostjo.

snes Brdo Stanovanjski zakon Pod streho Nov zakon, nove najemnine. Toliko boste plačevali.

Omejitve cene in velikosti stanovanja

Prosilec, ki je letos izpolnjeval pogoje, mora do 15. septembra na nepremičninskem trgu poiskati ustrezno nepremičnino. Prav iskanje te pa je razlog za nizko uspešnost tovrstnih nakupov. Tudi tu namreč veljajo omejitve. 

Stanovanje mora imeti urejeno pravno stanje, določena pa sta tudi cena in površina stanovanja. Pri stanovanjih, manjših od 55 kvadratnih metrov, cena ne sme presegati 2500 evrov na kvadratni meter, večja stanovanja pa morajo biti še za sto evrov na kvadratni meter cenejša.

Glede na oglase na enem od večjih nepremičninskih portalov, se v tem trenutku v Ljubljani prodaja le 21 stanovanj, ki so manjša od 55 kvadratnih metrov, po ceni 2500 evrov za kvadrat. Ponudba večjih stanovanj, za kvadratni meter katerih je cena 2400 evrov pa je precej več.

Stanovanjski sklad, ki ga vodi Primož Pirc, je preprodajalcem omogočil milijonsk Pod streho Pod streho 2020 bo za nova stanovanja mrtvo leto

Polovica vlog zavrnjeni, sklenjenih pogodb pa le peščica

A precejšnjemu delu upravičencev, ki so jim vloge odobrili, ne uspe najti ustreznega stanovanja. Od leta 2004 do lani so tako odobrili 59 od 106 prispelih vlog, pogodbo pa je na koncu sklenilo le 17 prosilcev. Očitno jih 42 ni našlo primerne nepremičnine ali pa so odstopili iz drugega razloga.

Letošnji razpis je odprt še do 15. septembra, sredstva za delež JSS MOL pa ta črpa iz skupne razpisne vsote, ki je namenjena tudi za izvajanje razpisa za rekonstrukcijo in vzdrževalna dela na stanovanjskih stavbah ter za nakup stanovanj ustanovitvijo dosmrtne služnosti stanovanja in izplačilom doživljenjske rente. Skupna vsota znaša 300.000 evrov. Kot pa so zapisali na skladu, do zdaj finančna sredstva niso predstavljala omejevalnega faktorja.

Komentarjev 4
  • MK 13:34 26.avgust 2020.

    postavit bajto v katerih koli fukoncih SLO stane 200 jurjev s preseravanjem, v LJ za 200 jurjev dobiš gnilo vlažno lukno in klet za bicikl ali pa 100m2 zemlje

  • MK 13:33 26.avgust 2020.

    ne kolega Munnja vendar v ostalih krajih v SLO za 20 jurjev dobiš tako parcelo da jo vikaš... v LJ za ta denar dobiš mogoče parking. Osebni dohodek rezidenta v LJ bi moral biti višji oz. davki za rezidenta LJ ...prikaži večJ nižji, ker mi povsod plačujemo parkinge na vsakem koraku (tudi pred zdravstvenimi domovi, kulturnimi prostori, javnimi prostori), stojimo v gužvah zaradi vozačev, tej nam prinašajo gužvo, koristi pa malo, graditi moramo študentske domove, poslušat ko se pride raja zabavat v mesto, ipd. ipd

  • munja 08:04 26.avgust 2020.

    Vedno primerjate in izpostavljate samo Ljubljano, kje so pa druga mesta,a je samo Ljubljana v Sloveniji????