640 ogledov

Pojma nima, kako jo povabiti ven

Čaka pogrnjena miza v Toskani ... Žurnal24 main
Z moškim svojih sanj ste preživeli nepozaben košček večera, potem pa je izginil kot komaj resnični utrinek. Brez povabila na kavo in brez vaše telefonske številke. Z neizpolnjeno željo.

''Prejšnjo noč sem se na zabavi zaklepetala s pravim srčkom. Pravzaprav je šlo za več kot klepet. V kuhinji sva se pomenkovala več kot dobro uro in drug drugega spraševala klasična spoznavna vprašanja – kje si odrasel, kateri je tvoj najljubši 'boy band', kdaj ti je umrla prva domača živalca … in se ves čas šalila. Norčeval se je iz moje očitno debele denarnice. Bilo je kot začetek nečesa. V mislih se mi je že odvijal romantičen film: 'Vse se je začelo z debelo denarnico,' bom nekoč vzhičeno pripovedovala prijateljicam. Nenadoma pa se je na hitro poslovil, oblekel plašč in izginil v noč. Ne, nisva si izmenjala telefonskih števil in elektronskih naslovov. Niti ni vprašal, ali se naslednji teden dobiva na kavi."

''Prijateljice so sočustvovale z mano, ko sem jim razočarana zaupala neizpeto zgodbo. Več kot ena je že bila žrtev neustavljive kemije in nenadnega bega. Seveda, vse si želimo, da bi imele pogum in fanta, ki nam je všeč, povabile ven, vendar življenje ni vedno tako preprosto. Sploh pa je še vedno cenjeno, če moški naredi prvi korak. Ja, naj se raje on spotakne.'' Takole je razglabljala Lučka sama pri sebi in sklenila vprašati za nasvet, kako dešifrirati – in kako preprečiti – begajoče moško vedenje.

Čaka šampanjec, da se popije ... © iStockphoto

 
Ni prepričan, da ste se ogreli zanj
Krohotali ste se njegovim bradatim šalam. Hlinili ste, da vas zanima, kakšne možnosti ima v finalu končnice njegovo najljubše košarkarsko moštvo, za katerega ste prvič slišali. Kako, da še vedno ni ugotovil, da si želite z njim preživeti več časa? Nikar ne precenjujte moške intuicije in logike. Obstajajo moški, ki vas ne bodo povabili ven, dokler ne bodo 90-odstotno prepričani, da ga ne boste zavrnili.

Nikar ne mislite, da bo dojel vaše zanimanje, če boste pohvalili, kako imenitno mu pristoji planšarska flanelasta srajca s karo vzorcem. Če do konca večera od njega ne bo nič, vam ostane še zadnje orožje. Ob slovesu mu namenite dolg, globok pogled. Ta namig o ''več'' moški poznajo iz filmov in morda bo v zadnjem trenutku odigral pravo vlogo ter vas prosil za naslov.

Nima pojma, kako bi vas povabil na zmenek
Lučka ima za sabo še eno travmatično izkušnjo. S prijateljicami si je v diskoteki dala duška tako zelo, da jo je opazil sam DJ in kar prek mikrofona pohvalil njen videz ter energijo. Pozneje jo je poiskal na plesišču, kjer sta sicer zmogla prijeten pomenek, a brez mikrofona v roki DJ ni bil tako samozavesten in je namesto povabila na ples kmalu izginil nazaj za mašinerijo. ''Le zakaj si nekdo vzame 30 minut, da te vrže iz tira, če nato nič ne ukrene?'' se je zjutraj spraševala. Lučka, nekaj ukreniti ni vedno najlažje, včasih je pomanjkanje poguma močnejše od želje. Nesrečnici je strokovnjakinja prijateljica svetovala, naj poskuša moškemu povabilo olajšati s kakšnim očitnim namigom kot: ''Si že kaj slišal, če je zadnji film Oliverja Stona res tako dober? Mislila sem ga gledati ta vikend.'' Namen je dober, moški pa morda vseeno ne bo vprašal, ali bi šli v kino z njim. Kar predstavljajte si zadrego, če bi vi odgovorili, da ste ga nameravali gledati s svojo najboljšo prijateljico strokovnjakinjo, ali, bog ne daj, ''le'' prijateljem iz študentskega naselja. Seveda, če bi bilo res tako dogovorjeno, vi tega sploh ne bi izrekli, ampak moški tega ne ve. Preprosto ne razmišlja tako globoko. Tudi piscu tega članka je to šele ta hip postalo jasno.


Čakajo voljne prsi, da se nasitijo bližine ... © iStockphoto

 
Bolj primerno bo, če boste izpostavili kakšen konjiček, za katerega veste, da ga zanima, ali vsaj domnevate, da ga. ''Zadnje čase čutim neustavljivo potrebo po kakšni igri mini golfa. Ali veš, ali so kje v bližini zanimiva igrišča?'' Z veseljem vam bo razložil in morda celo omenil, da enkrat na teden tudi on odigra partijo. To pa je že lažje, kajne? Če vas že ne bo povabil ven, poznate njegov urnik, imate skupen interes in temo za nadaljnje pogovore. Do skupne igre je le še korak. Če vas mini golf v resnici prej sploh ni zanimal, vas bo vsaj začasno zagotovo zaslepila zaljubljenost, tako da s tem ne bi smelo biti težav. Ali ni to čudež? Saj so tudi mnogi moški spremenili veroizpoved zavoljo ljubezni.

Prestrašili ste ga
On je študent pred diplomo, prehranjuje se z rozinami in oreščki ter za priboljšek s testeninami. Ona je podjetnica z lastno faks številko. On je zaprt vase, ona je srce zabave. Kakršenkoli že je razlog, če bo moški domneval ali čutil, da je manj pomemben, uspešen ali zabaven od vas, najbrž ne bo tvegal usodnega koraka in morebitne zavrnitve. Tudi če je moški videti samozavesten, je njegov ego vseeno občutljiv. V sebi ima globoko vsajena družbena pričakovanja po uveljavitvi, zato ga lahko ženska, ki je od njega uspešnejša na zanj pomembnih področjih, navda z nelagodjem. Lahko se čuti ranljivega in manj ''moškega''.

Če so statusne ali razlike v temperamentu očitne, ni treba spraševati, v kateri davčni razred je padel. Namesto tega se lahko pozanimate o nečem, v čemer je zagotovo strokovnjak. To pa je – on sam. Njegovi konjički, služba, šport, najljubše knjige … Sramežljivi moški zahtevajo poseben napor, ki pa to ni, če res želite ob jutrih zajtrkovati z njim.


Čakajo besede, da se izrečejo .... © iStockphoto

 
Ko ne pomaga nič ...
So pa trenutki, ko brezupnim primerom ne pomaga nič. Še zdaj se z nostalgijo spominjam študentskega pustovanja, ko sem se kot Pink Panter zapletel v pogovor z ognjevito ciganko. Obsedela sva skupaj in se prijetno pomenkovala. V svoje roke je vzela mojo tačko in mi prerokovala nekaj lepih stvari. Ko je njena družba odšla in se je morala posloviti, me je z našminkanimi ustnicami na hitro poljubila na lice. Pozneje sem na stranišču ugotovil, da se mi poljub prav po filmsko pozna in ga nisem hotel obrisati. Razšla sva se, ne da bi si izmenjala telefonski številki. Še imen ne. Edino to sem izvedel, na katero fakulteto hodi. Naslednje dni sem precej zbegano in obupano taval po mestu. Čez en mesec pa sem jo spet zagledal – oba sva bila na fotografiji v študentskem časopisu, ki je objavil članek o pustovanju. Tam sva tudi ostala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.