Popotnik
5663 ogledov

Če še ne uživate v kolesarjenju, po obisku te poti zagotovo boste

Pot užitka
1/3
Jošt Gantar za TIC Moravske Toplice
Pot užitka se ne imenuje tako po naključju. Ponuja mnogo zanimivosti, na njej lahko kolesarji vseh starosti in zmožnosti izživijo svojo strast do kolesarjenja.

Kolesarska pot v Prekmurju, imenovana Pot užitka, je zaradi nezahtevnosti priljubljena predvsem pri nezahtevnih kolesarjih in družinah. Pot je dolga 38 kilometrov in je krožna ter poteka po ravninskem območju. Skupna višinska razlika, ki jo je potrebno premagati na celotni trasi poti, znaša le 185 metrov.

Pot užitka | Avtor: Jošt Gantar za TIC Moravske Toplice Jošt Gantar za TIC Moravske Toplice
Ob njej se nahaja tudi veliko možnosti za postanke in ogromno zanimivosti. Prav zaradi slednjih bodo na račun prišli tudi dobro pripravljeni kolesarji, ki bodo pomanjkanje športnih izzivov nadoknadili z občudovanjem naravnih in kulturnih znamenitosti.

Na sami poti na kolesarje ne pretijo nobene nevarnosti, pozorni morajo biti zgolj na promet, saj krajši del poti poteka po običajni lokalni cesti. Večji del poti je sicer speljan po kolesarskih povezavah, ki so v celoti označene bodisi s smernimi tablami bodisi z informacijskimi tablami.

 

 

Dnevno tudi 80 kolesarjev

V izogib gneči se na pot odpravite izven poletnih počitnic in dopustov, saj po besedah TIC Moravske Toplice in Murska Sobota takrat beležijo največji obisk. Daniel Ulčar iz Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota sicer obisk poti priporoča "tekom celotne kolesarske sezone, od sredine aprila do sredine oktobra, saj je pot ob vsakem času slikovita in odeta v barve letnega časa".

Po ocenah TIC "prevladujejo domači gostje ter domačini, v zadnjem obdobju pa se v sled promocije poti dviga tudi število tujih gostov". Nasploh število kolesarjev, ki se seveda spreminja na račun vremena in trajanja zime, na letni ravni narašča. "Od zgodnje pomladi do pozne jeseni se v TIC v Moravskih Toplicah in Murski Soboti dnevno oglasi nekje med 40 in 80 kolesarjev, ki imajo svoja kolesa, ali pa si jih izposodijo. Veliko je tudi stalnih gostov in kolesarjev, ki pot že dobro poznajo, in se zato redkeje oglašajo v TIC," pravi Ulčar in s tem namigne, da je število obiska morda še višje.

Logarska dolina Popotnik Čeprav uradne poti ni, kolesarjev to ne ustavi

Pot užitka | Avtor: Jošt Gantar za TIC Moravske Toplice Jošt Gantar za TIC Moravske Toplice
Porast turistov, ki se prav z namenom kolesarjenja ustavijo v Murski Soboti, zaznavajo tudi na mestni občini. "V zadnjih letih tudi v Murski Soboti beležimo porast števila turistov, kateremu sledi tudi porast števila kolesarskih turistov. Zaznavamo jasen trend rasti števila slednjih, prav tako pa se povečuje trend izposoje koles in opreme za kolesarjenje pri ponudnikih kolesarskih storitev," pravijo.

Ali so to tuji ali domači gosti, po besedah Ulčarja Pot užitka vsi zapuščajo z lepimi spomini: "Odzivi kolesarjev, ki prevozijo kolesarko pot so pozitivni, še posebej so navdušeni nad bogato turistično ponudbo na in ob trasi poti.“

 

Na poti številne zanimivosti

Že pred začetkom kolesarske poti se lahko za krajši čas ustavimo v prestolnici Prekmurja - Murski Soboti, kjer imamo možnost obiskati Pokrajinski Muzej Murska Sobota v Soboškem gradu in si ogledati zgodovino Pomurja. Grad se nahaja sredi čudovitega angleškega parka. V centru mesta si je možno ogledati tudi Galerijo Murska Sobota z aktualnimi razstavami slovenskih in svetovnih mojstrov likovne umetnosti, Evangeličansko cerkev Murska Sobota, Trg Zmage in Hotel Zvezda, kjer so s hotelskega balkona leta 1919 razglasili Mursko republiko. 

Murska Sobota kolesarjenje | Avtor: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota

Iz centra Murske Sobote se odpravimo proti vasi Markišavci, od koder nas pot vodi do Polane, kjer lahko obiščemo Lovenjakov dvor in ekološko Kmetijo Vratarič. Naslednje naselje na poti so Černelavci. Tam se odpravimo nazaj proti Murski Soboti, mimo trgovskega centra Maximus in Srednješolskega centra proti vasi Krog in naprej do Broda na Muri, kjer vstopimo na območje Nature 2000 in Unescove dediščine. Iz Kroga nas pot vodi do Bakovcev, kjer zavijemo nazaj proti Murski Soboti. Tam si ob Soboškem jezeru ogledamo interaktivno razstavo v Expanu ali se razmigamo v gibalnem parku. Mimo Soboškega jezera se peljemo do Letališča Murska Sobota, in če imamo srečo, lahko občudujemo vragolije mojstra akrobatskega letenja Petra Podlunška. Tudi tu se lahko odpočijemo in posedimo v senci dreves.

Kolesarska pot Mislinjski dolini Štrekna Popotnik Je to infrastrukturno najbolje urejena pot v Sloveniji?

Od letališča nas pot vodi v Rakičan, kjer se nahaja Dvorec Rakičan. Če smo nekoliko nostalgični, si lahko privoščimo vožnjo s kočijo ali ježo, lahko pa se tudi ustavimo in počijemo v Rakičanskem parku.

Dvorec Rakičan | Avtor: RIS Dvorec Rakičan RIS Dvorec Rakičan
Iz Rakičana vodi pot skozi Noršince v Tešanovce, kjer si lahko ogledamo Panonsko vas in se posladkamo v Čokoladnici Passero. Naslednja postaja so Moravske Toplice. Tam se imamo možnost sprostiti v Termah 3000 ali Termah Vivat. Lahko pa se sprostimo tudi v gozdiču Čreta, kjer je trim steza, in obiščemo pravljično deželo. Tu se lahko posladkamo s prekmurskimi specialitetami, med drugim tudi s prekmursko gibanico. Prav tako lahko nekaj časa prebijemo v evangeličanski cerkvi v Parku Prekmurske reformacije.

Iz Moravskih Toplic se peljemo nazaj proti Murski Soboti. Ustavimo se v Martjancih, kjer stoji biser kulturne dediščine, cerkev Sv. Martina s freskami Janeza Aquile. Naprej se pot nadaljuje skozi Nemčavce in mimo nakupovalnega središče BTC City Murska Sobota v Mursko Soboto.

Občina Murska Sobota želi razširiti kolesarski turizem

Kolesarski turizem tudi v Murski Soboti postaja vse pomembnejša turistična panoga. Na občini načrtujejo, da bo ta "z nadaljnjo rastjo števila obiskovalcev, razvojem kolesarske infrastrukture in novih kolesarskih produktov ter dvigom ravni storitev za kolesarje gotovo postala še pomembnejša".

Navajajo, da je v turističnem smislu najpomembnejša kolesarska povezava prav Pot užitka, ki je bila vzpostavljena leta 2012. S slednjo se namreč "kolesarsko omrežje navezuje tudi na ostale turistično zanimive kolesarske povezave v neposredni okolici, kot so Murska kolesarska pot, poti Zacumprala si me, Slatka pout, Termalna pot in Pot svetovnega rekorda".

Murska Sobota kolesarjenje | Avtor: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota
Za nadaljnji dvig kolesarskega turizma v Murski Soboti pravijo, da bo pomembna nadaljnja popularizacija, promocija in razvoj Murske kolesarske poti, v okviru katere se v prihodnje obeta nadgradnja tako v infrastrukturnem kot produktnem smislu. 

Čezmejno sodelovanje

Vse ljubitelje kolesarstva v Pomurju bo v prihodnje razveselila tudi navezava območnega omrežja na evropsko kolesarsko povezavo EuroVelo 13. Mestna občina Murska Sobota namreč trenutno s svojim Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota sodeluje v projektu čezmejnega sodelovanja z madžarsko IronCurtainCycling (Kolesarjenje ob Železni zavesi).

Namen tega projekta je razviti kolesarski turizem v slovensko-madžarskem obmejnem območju, s tem namenom bo vzpostavljena  medsebojno povezana in označena mreža kolesarskih poti ter nova kolesarska ponudba. Zgrajene bodo nove kolesarske povezave, označene kolesarske poti, vzpostavljeni bodo novi kolesarski centri, e-polnilne postaje, kolesarjem prijazne nastanitve, počivališča in tudi muzej železne zavese. Prav tako bo pripravljena tudi skupna kolesarska karta in mobilna aplikacija ter različne tematske poti. Na novo pa bodo oblikovani tudi turistični paketi. 

 

Jezero Jasna Kranjska Gora Široka ponudba Popotnik Ljubitelji kolesarstva, te poti ne smete spregledati
 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:32 16.april 2019.

    Moravske Toplice so resnično primerne za kolesarjenje ,saj imajo urejene (delno) kolesarske poti .

Sorodne novice