Popotnik
30011 ogledov

Čez mejo uredili kolesarske poti, ki jemljejo dih

kolesar Domagoj Blazevic
Dobrih 30 km čez mejo vodi skozi idilično naravo več kot 20 kolesarskih poti, na katerih boste navdušeni kolesarji dobili pravo mero športnega adrenalina, ljubiteljske kolesarje pa čakajo razgledi brez primere. In ja, tudi dobro kosilo mora biti na urniku. Preverili smo, kje vas čaka kombinacija obojega!

Kolesarski turizem je v vedno večjem razmahu in mnogi ga vidijo kot ključni steber aktivnih počitnic. Že čez poletje na naših cestah ni manjkalo avtomobilov s polno zasedenim prtljažnikom za kolesa, bo pa topla jesen kot nalašč za kakšen kolesarski enodnevni ali vikend pobeg.

HTS | Avtor: Ivo Biočina Ivo Biočina

Življenje je kot vožnja s kolesom

Tako se začne znameniti citat  Alberta Einsteina, ki ga bo potrdil skoraj vsak kolesar – ljubiteljski ali tisti, ki se s kolesarjenjem ukvarja profesionalno. Redno vrtenje pedal pomaga pri vzdrževanju dobre telesne kondicije in zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni, kot so možganska kap, srčni zastoj, sladkorna bolezen, debelost, artritis itd. Prav tako pa je kolesarjenje zelo zdrava in zabavna oblika vadbe za vse starosti – ko se enkrat naučiš voziti kolo, tega nikoli ne pozabiš.

HTS | Avtor: Lidija Miscin Lidija Miscin

S kolesom čez mejo?

Vremenoslovci obljubljajo toplo in suho jesen, kar bo kot nalašč za športni pobeg čez mejo. Dobrih 30 kilometrov čez slovensko mejo leži Hrvaško Zagorje, kjer so uredili več kot 20 urejenih kolesarskih poti, ki obljubljajo nepozabna doživetja. Pot vam bo iz prestolnice vzela slabi 2 uri, kar je lahko iztočnica za razmislek o vikend oddihu.

Ne glede na to, ali ste zagrizeni kolesar ali pa vam kolesarjenje predstavlja način preživljanja prostega časa, smo prepričani, da vas bo celinski del naših sosedov prevzel – številni griči, na katerih se nahajajo stare hiše in lesene kleti, so prave oaze miru, in ni lepšega, kot se po spustu ustaviti sredi naravne idile, kjer se odprejo razgledi na pokrajino.

S kolesom stran do stresa

Kolesarske poti v Hrvaškem Zagorju so bile urejene s ključno mislijo: ponuditi kolesarjem umik od vsakdanjega stresa in obveznosti.

hts | Avtor: Hrvoje Serdar Hrvoje Serdar
In to nedvomno drži – ne glede na to, ali se boste odločili za državno, čezmejno ali krajšo kolesarsko pot, vas bo ta vodila skozi mistične zagorske zgodovinske zgodbe, številna mesta, ​​parke in baročne cerkve do sproščujočih virov termalne vode. Velika nagrada za trud po končani turi pa bo nabor lokalnih ponudnikov dobrega in kakovostnega kosila ali večerje, ki bodo poskrbeli za vaše pravo enološko-gastronomsko doživetje.

700 km kolesarskih poti – katero izbrati?

Odgovor je vsekakor odvisen od vaših kolesarskih ambicij in sposobnosti. A če želite s polnimi pljuči doživeti kolesarstvo Krapinsko-zagorske županije, si preberite, kaj vse vam nudijo posamezne ture in poti v skupni dolžini 700 kilometrov!  Med 21 potmi boste zagotovo našli pravo zase – vse namreč potekajo skozi privlačne zagorske pokrajine po prometnih asfaltiranih cestah.

Če imate precej kolesarske kondicije ali sodite med adrenalinske odvisnike, potem vam priporočamo izbiro kolesarke poti čez Medvednico ali vzpon na Ivančico, ki sta označeni kot izredno zahtevni in nudita poleg menjavanja različnih podlag (makadam, asfalt, zemeljska površina) tudi višje vzpone in spuste.

hts | Avtor: Branka Mršić - TZŽ Krapinska Branka Mršić - TZŽ Krapinska

To je tisto, česar si želi vsak kolesar

Ključne informacije, ki jih preverimo, preden se opravimo na rekreacijo v naravo, so zagotovo vreme in vsi prek interneta dostopni podatki, ki olajšajo pripravo na izlet. Če kaj, prav pri opisu vseh 21 kolesarskih poti ne boste imeli težav zaradi pomanjkanja informacij. Vsaka pot je namreč opremljena s podatki, ki jih potrebuje vsak kolesar:

Težavnost – lestvica do 5
Podlaga – asfalt, makadam, gramoz izd.
Dolžina – od izhodišča do konca
Najnižja in najvišja prevožena točka
Podatki o vzponu
Tip poti – krožna itd.

Več o posameznih kolesarskih poteh si lahko preberete TUKAJ.

Za pripravo je torej poskrbljeno. Vse, kar morate narediti, je preveriti vaše zračnice na kolesu, varno pripeti kolesarsko čelado in preprosto uživati v kolesarski zagorski pravljici!