Popotnik
5082 ogledov

CNN o "čudovitem slovenskem skritem zakladu"

Vipavska dolina Profimedia
"Vipavska dolina je bogata rodovitna pokrajina, ki se razteza na zahodu Slovenije do meje z Italijo in ima čarobno kombinacijo izjemnega vina ter hrane, dramatičnih kraških pokrajin in srednjeveških gradov, ki se dvigajo nad lepimi vasicami."

Ameriška medijska hiša CNN je v reportaži novinarke Mary Novakovich izpostavila odlike Vipavske doline ter podala svoja priporočila za obisk, ponosno sporočajo z Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

V reportaži se je novinarka obregnila tudi ob edinstveno mikroklimo z dodatkom burje je tista, ki omogoča, da na tem koščku sveta odlično uspeva vinska trta. "Številne kleti – in še nešteto majhnih družinskih vinogradov – prideluje premalo cenjena vina", pri čemer jo najbolj očarata avtohtoni sorti zelen in pinela. Burji gre zasluga tudi za vipavski pršut, ki uspešno parira italijanskemu. Gurmani se bodo v dolini zagotovo dobro počutili, pa naj bo to zaradi turističnih kmetij in gostiln ter osmic, ali pa zaradi dveh restavracij, nagrajenih z Michelinovo zvezdico.

Tu je stlačenih veliko čudes

Novinarka priporoča obisk mesteca Vipave, kjer je na majhnem območju "stlačenih veliko čudes". Če želite občutiti zgodovino, si po nasvetu novinarke v Ajdovščini oglejte rimsko utrdbo Kastra z največjim ohranjenim rimskim obzidjem v Sloveniji, nato pa na ulicah Vipavskega Križa in v tamkajšnjem samostanu »preskočite nekaj stoletij«. Za razgled z najvišjega grajskega stolpa v Sloveniji se povzpnite na vrh stolpa gradu Rihemberk.

Grad Rihemberk | Avtor: Mateja Pelikan Mateja Pelikan

Med vsemi naravnimi lepotami Vipavske doline je za Mary Novakovich najbolj očarljivo Otliško okno na robu Trnovske planote. Svetuje da se podate tudi po naravoslovni učni poti ob Hublju, na Pot po robu in na Vitovsko krožno pot. Novinarka poudarja, da bo vsak našel pot, primerno svoji telesni pripravljenosti, naj bo to pohodnik ali pa kolesar, jadralno padalstvo pa je zagotovo najbolj razburljiv način, na katerega lahko doživimo Vipavsko dolino. Kot navaja avtorica, so osupljivi razgledi vredni vsakega napora.

Nova Gorica in Gorica | Avtor: Profimedia Profimedia

Na meji z Italijo se stikata slovenska in italijanska Gorica, "kjer na trgu Evrope poteka danes nevidna meja med dvema državama". Mesti sta "združili moči" ter bosta leta 2025 prvi primer čezmejne Evropske prestolnice kulture.

Komentarjev 1
  • Laura_Deblois 09:32 01.januar 2022.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦