Popotnik
8181 ogledov

Čudovita turistična destinacija: za vsakega nekaj in cenovno ugodna

Alicante, špansko letovišče Žurnal24
Ob vse višjih cenah na hrvaški obali – po lanski podražitvi je zaradi prihoda evra cena nastanitev še občutno porasla – se slovenski turisti vse bolj spogledujejo z drugimi tujimi destinacijami. Te so cenejše in pogosto ponujajo več kot počitnikovanje na hrvaški obali.

Ena izmed svetovno znanih destinacij je Alicante. Med Slovenci morda ni tako zelo priljubljena kot nekatera druga večja letoviška mesta, toda glede na dostopnost povezav bi morda lahko v prihodnje postala popularna destinacija tudi za marsikaterega Slovenca. 

Kaj ponuja? Alicante je tako zelo velik oz. ima tako zelo veliko razgibano plažo, da se bo našlo kaj za vsakogar. Tako za (večne) žurerje kot pohodnike, pa tiste, ki zgolj uživajo ob ležanju na plaži ter do družin z majhnimi otroki. 

Ena izmed prednosti omenjene destinacije je zagotovo cenovna dostopnost. Ne le letalske povezave, v Alicanteju je jedača in pijača občutno cenejša kot pri nas. No, seveda odvisno kje. A tudi kosilo v restavraciji na plaži s čudovitim pogledom na morje ne bo predrago. Ne bo vas vrglo na rit, sploh ne, tudi zato ker so turistični delavci v Španiji po večinoma izjemno prijazni, tako da vam kakšnega evra več ne bo težko dati. Tudi strah pred tem, da španski turistični delavci ne znajo dobro angleško, kot je to veljalo pred deset in več leti, je odveč.

Alicante, špansko letovišče | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Alicante pravzaprav združuje prijetno s koristnim, bi lahko zapisali. Ponuja namreč dolge peščene plaže, po katerih se je čudovito tudi sprehajati, seveda v zgodnjih jutranjih urah, ko na plaži še ni toliko turistov. Večinoma je zaradi odprtosti obale kar vetrovno, tako da pretirane vročine ni občutiti. Je pa zaradi svoje ugodne klime zagotovo prijetna destinacija tudi v spomladanskih in jesenskih mesecih, ko na plažah ni toliko ljudi. Ob urejeni promenadi bo v teh časih raj za tekače, pa tudi tiste, ki radi sedete na kolo, ali preprosto uživate v dolgih sprehodih. 

Alicante, špansko letovišče | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Če je novejši del mesta namenjen plažam, pa je starejši – zelo dobro sta povezana s tramvajem – tisti z zgodovinskih pridihom, kjer boste na račun prišli tudi tisti, ki na morje ne hodite le ležat na plaži. In v starejšem delu boste tudi začutili tisti pravi španski utrip ulic, kjer si bari s tapasi sledijo en za drugim, na ulicah pa boste opazili tudi multinacionalke, ki jih v Sloveniji ni. In zagotovo vas bo radovednost premagala! 

1/7
Žurnal24

Španske ulice dobijo poseben utrip, ko jih preplavi gruča turistov, ki se na špansko obalo pridejo zabavati, dobro jest in dobro pit. A večinoma znajo biti prav simpatični. V kolikor si boste želeli malce miru, se lahko podate na grad Santa Barbara. Do njega sicer vodi tudi vzpenjača, lahko pa pridete nanj tudi peš ali z avtomobilom oz. avtobusom. Grad je glavna atrakcija mesta, z njega pa se vam bo razprl čudovit razgled na mesto in obalo. Je pa res, da vam bo, v kolikor boste v Alicante odpotovali v glavni sezoni, zelo vroče, če se boste odločili, da se boste nanj povzpeli peš. 

Za ljubitelje sadja priporočam obisk tržnice, kjer boste našli tisoč in eno stvar, tudi okusne pomaranče in paradižnike. Izbirate lahko med lokalno pridelanim sadjem, sadjem iz nekoliko bolj oddaljene okolice, pa seveda tudi uvoženim sadjem in ostalo hrano. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:59 27.maj 2023.

    že ob prvi sliki v članku me vse mine... stolpnice v nedogled, pristanišče v nedogled. tista plaža pa posneta kdaj ? dejete no, ko tja prideš pa miljon ljudi na tisti plaži, tisoče zvočnikov . hvala lepa. ni šans.