Popotnik
9276 ogledov

Velika hrvaška pridobitev, projektiral jo je Slovenec

Pelješki most
1/5
Epa
Projektiral ga je Slovenec, zgradilo kitajsko podjetje in sofinancirala Evropska Unija ...

Ko bi na biroju Ponting počakali le štiri dni, bi Pelješki most otvorili točno štiri leta od pričetka gradnje saj so z gradnjo so pričeli že 30. julija 2018. Mogočni most, ki ga danes slavnostno odpirajo, povezuje kraja Komarna in Pelješac na skrajno južni obali Hrvaške, blizu meje z Bosno in Hercegovino.

Je pravi megaprojekt, do sedaj največji na Hrvaškem in celo eden največjih v vsej Evropi, pravi gradbeni biro Ponting na svoji spletni strani. V celoti obsega razdaljo skoraj dveh kilometrov in pol, doseže maksimalni razpon 285 metrov ter višino pilona do 98 metrov. Je globoko temeljen na jeklenih pilotih s premerom dveh metrov in maksimalne globine 125 metrov. Globina morja na tej lokacija je 27 metrov.

Pelješki most | Avtor: Profimedia Profimedia

Most je projektiral slovenski arhitekt Marjan Pipenbaher, soustanovitelj podjetja Ponting, s sodelavci, zgradilo ga je pa kitajsko gradbeno podjetje China Road and Bridge Corporation (CRBC), oba po naročilu hrvaškega državnega podjetja Hrvatske ceste.

Zgradba mostu je del projekta cestnih povezav z južno Dalmacijo. Skupna vrednost projekta, po podatkih naročnika, znaša več kot 4 milijarde kun oziroma več kot 535 milijonov evrov. Skupni stroški zanj znašajo dobrih 3 milijarde kun ali dobrih 425 milijonov evrov, od tega 85 odstotkov pokriva Evropska Unija, torej dobrih 363 milijonov evrov.

 

 

Komentarjev 3
  • Claudette_Soliz 14:28 26.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela naa dan...glej več informacij ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • crniovcar 09:48 26.julij 2022.

    Slovenija to ne naredi v 20-h letih,če

  • vanc7 08:22 26.julij 2022.

    Zanimivo bi bilo videti, koliko bi ta grdosija stala danes? Ja, gospod Pipenbaher, vi niste arhitekt, bi Vam pa lahko diplomo poklonili, saj res obvladate. Vsaka Vam čast, prav ponosen sem na Vas