Popotnik
448 ogledov

Del globalne akcije tudi teh 23 slovenskih mest

Jane's Walk
1/2
Jane's Walk
Danes se pri nas z dvema sprehodoma v Celju začenjajo letošnji urbani sprehodi Jane's Walk.

Sprehodi so del globalne akcije, v kateri letos sodeluje 245 mest v 43 državah, med njimi tudi 23 slovenskih. Izpostavljajo pomen hoje in pešcem prijaznih mest ter poudarjajo njen pomen za vitalna mesta in povezane lokalne skupnosti.

Globalna akcija Jane’s Walk poteka od 4. do 6. maja 2018. Pri nas, kjer sprehode podpira IPoP – Inštitut za politike prostora, bodo letos že osmič. Napovedanih je 31 sprehodov v 23 mestih in mestecih, kar je največ doslej: v Celju, Črnomlju, Domžalah, Kočevju, Kranju, Krškem, Litiji, Ljubljani, Mariboru, Miklavžu na Dravskem polju, Novi Gorici, Novem mestu, Piranu, Podčetrtku, Postojni, Ptuju, Ribnici, Sežani, Slovenj Gradcu, Škofji Loki, Tolminu, Tržiču in Velenju.

Večina sprehodov bo potekala sočasno z globalno akcijo, nekaj organizatorjev pa je prilagodilo termin lokalnim potrebam. Dva sprehoda sta tako potekala že v preteklem tednu, nekaj pa jih bo tudi še v naslednjem tednu.

Podroben seznam sprehodov je na voljo v dodatnem gradivu ter na spletni strani http://ipop.si/urbani-sprehodi-janes-walk/.

Širi se že devet let

Pobuda Jane's Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, po svetu pa se širi od leta 2009. Posvečena je Jane Jacobs, urbani teoretičarki in aktivistki, ki je pred skoraj 60 leti s knjigo Umiranje in življenje velikih ameriških mest postavila temelje sodobnemu razumevanju mest.

V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 podpira IPoP – Inštitut za politike prostora. V preteklih sedmih letih je potekalo že 122 sprehodov, ki se jih je udeležilo prek 2500 sprehajalcev. Ključno vlogo pri izvedbi sprehodov imajo lokalne nevladne organizacije in povezani posamezniki.

Kaj so urbani sprehodi?

Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu hoje po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora.

Organizirajo in vodijo jih prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Vodja sprehoda skozi pogovor izpostavlja urejenost prostora z vidika hoje, pripoveduje zgodbe o soseski, v pogovor vključuje zanimive goste in spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja. Zaželeno je tudi sodelovanje predstavnikov občine, ker se tako lahko ugotovitve s sprehodov hitreje prenesejo do odgovornih.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 20:04 03.maj 2018.

    Globalna akcija Jane’s Walk poteka od 4. do 6. maja 2018. Pri nas, kjer sprehode podpira IPoP – Inštitut za politike prostora.........Inštituti so postali v Sloveniji politični hit . Direktorji Inštitutov so v očeh nepoznavalcev oh,ah in eh .........drugače pa ...prikaži več so politični prdeci ! Nejke sem zasledil nek Inštitut za domoljubne pesmi ali nekaj takega ...............obup !