Popotnik
4039 ogledov

Deset top doživetij, ki jih najdete kar sredi mesta

ACHENSEE TOURISMUS
1/7
ACHENSEE TOURISMUS
“V avstrijskih mestih niste nikoli daleč stran od narave,” pojasnjujejo v Avstrijski turistični organizaciji, kjer so podali odlične ideje za vrhunska doživetja tega poletja.

Zaradi dobre epidemiološke situacije je sosednja Avstrija kot nalašč za poletne dogodivščine v 2021. Med Slovenci je znana kot rojstna dežela skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, kot odlična destinacija za smučanje in obisk gora, kot dežela z bogato kulturno dediščino in čudovita lokacija snemanja kultnega filma Moje pesmi, moje sanje.

Je dežela, polna čudes in znamenitosti! Tokrat so nam v Avstrijski turistični organizaciji posebej predstavili edinstvene pustolovščine na prostem, ki jih lahko doživite v okolici ali v samem središču mesta.

Umetno zgrajen val za surfanje

Avstrija ima številne inovativne rešitve za vse športne avanturiste. In nič kaj ne preseneča dejstvo, da so poskrbeli tudi za navdušence surfanja, ki jim popolnega vala ni treba iskati na havajskih otokih, ampak kar v avstrijskih mestih, kot sta Salzburg in Innsbruck. “V salzburškem mestnem okrožju Gneis leži umetno zgrajen val za surfanje na reki v kanalu Almkanal,” pojasnjujejo v Avstrijski turistični organizaciji.

Posebnost valov, ki merijo v višino kar štiri metre in pol, sta dva premikajoča se spojlerja: “Ta omogočata, da se oblika valov individualno prilagodi. Surfanje na reki je na 150 metrov dolgem valu mogoče skorajda čez celo leto,” dodajajo.

To pa ni vse, v samem srcu Dunaja lahko valove čolnov izkoristite za priljubljeno wake surfanje, Nežidersko jezero (Neusiedler See) v bližini mesta Železno (Eisenstadt) pa nudi popolne vetrovne razmere za surfanje in kajtanje. Dogodivščin na vodi sicer v Avstriji ne bo zmanjkalo, saj je naša sosednja država med drugim znana po številnih lepih jezerih. Ima jih namreč več kot dva tisoč.

ACHENSEE TOURISMUS | Avtor: ACHENSEE TOURISMUS ACHENSEE TOURISMUS

Dunaj ponuja tudi džunglo

Dunaj je glavno mesto Avstrije in je med drugim uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Na Dunaju vam zagotovo ne bo nikoli dolgčas. Je svetovno znano glasbeno mesto, kjer sta poleg Mozarta ustvarjala tudi Beethoven in Haydn, vsi pa obožujemo njegovo sacher torto in dunajski zrezek. Ob obisku Dunaja boste najbrž obiskali številne kulturne znamenitosti, a nikar ne pozabite na naravo. Ste vedeli, da ponuja Dunaj celo džunglo?

“Poplavna ravnica oziroma območje Lobau leži vzhodno od glavnega mesta zvezne dežele, obsega 2300 hektarjev in predstavlja skoraj četrtino celotne površine Narodnega parka Donau-Euen. Zaradi svoje raznolikosti živalskih in rastlinskih vrst velja za dunajsko džunglo,” pojasnjujejo v Avstrijski turistični organizaciji.

Tukaj lahko občudujete več kot 800 rastlin, 30 vrst sesalcev, 100 ptičjih vrst, ki valijo na tem območju, 8 plazilskih in 14 dvoživskih ter 60 ribjih vrst.

Dunajska džungla pa še zdaleč ni edino zeleno presenečenje mesta. Dunajski donavski otok (Donauinsel) je raj za prostočasne aktivnosti z neštetimi možnostmi, kdor išče doživetja narave, pa jih bo zagotovo našel v znamenitem Dunajskem gozdu (Wienerwald). Na pohodu po hribovju Leithagebirge pa si lahko privoščite počitek pri lovski koči knežje druščine Esterhazy.

ÖSTERREICH WERBUNG | Avtor: CHRISTIAN SCHARTNER CHRISTIAN SCHARTNER
Idealno za ljubitelje gora

Tudi Mozartovo mesto je znano po idiličnih zelenih površinah, obenem je obdano z več mestnimi griči, ki so primerni za ljubitelje gora in za družinske izlete. Od tam boste lahko uživali v edinstvenih panoramskih pogledih na staro mestno jedro, reko Salzach in okolico.

"Gori Gaisberg in Untersberg sta popolni za enodnevno turo z nočitvijo v koči. Hrib Festungsberg, sosednji hrib Mönchsberg in hrib Kapuzinerberg lahko vključite kot prijeten izlet pri svojem potovanju skozi mesto, na primer v okviru mestnega pohoda – motivi za razglednice so zagotovljeni," svetujejo v Avstrijski turistični organizaciji.

Sicer je v Avstriji več čudovitih mest, od koder lahko osvajate vrhove. V Linzu je denimo izjemno priljubljen grič Pöstlingberg, njegova nadmorska višina je prijetnih 539 metrov. Celovška »lokalna gora«, vzpetina Kreuzbergl, je prava naravna idila v bližini mestnega središča. "Jutranjo jogo doživite na pustolovski gori, planini Muttereralm pri Innsbrucku," še dodajajo. Avstrijska mesta z okolico ponujajo še in še vrhov, nekaj namigov najdete TUKAJ.

Kolo lahko zamenjate za pedolino ali čoln na vesla

Avstrija je polna cest in poti za kolesarje, omeniti velja del kolesarske poti Traisental–Radweg, ki vodi vzdolž reke Traisen in teče skozi mesto St. Pölten, prestolnico zvezne dežele Spodnje Avstrije. "Na družinam prijazni poti se boste peljali mimo jezer Viehofner Seen, kjer lahko svoje kolo zamenjate za pedolino ali čoln na vesla, lahko pa tudi potiskate kolo čez leseno brv do naravoslovne učne poti Feldmühle," pojasnjujejo v Avstrijski turistični organizaciji.

Imate željo po še več narave? Muzejski vrt v Mestnem in deželnem muzeju Spodnje Avstrije je popoln kraj za kratek oddih. K njemu pripadajoča hiša narave (nem. Haus für Natur) poskrbi za resnično mravljinčenje, saj lahko v formikariju in terariju za mravlje opazujete na tisoče rdečih gozdnih mravelj.

Za ljubitelje kolesarjenja svetujejo tudi 17 kilometrov dolgo pot vzdol Vrbskega jezera, ki vodi do Celovca. Čudovita je denimo tudi panoramska kolesarska pot vzdolž reke Inn, za nešteto kolesarskih možnosti pa poskrbi čudovita donavska kolesarska pot.

Avstrija nudi še številne druge dogodivščine in atrakcije, poiščite jih TUKAJ

ÖSTERREICH WERBUNG | Avtor: TINE STEINHALER TINE STEINHALER