Popotnik
731 ogledov

Dobili bomo tudi nove pešpoti

Solkan, Soča
Odbor za spremljanje Programa sodelovanja V-A Italija-Slovenija je odobril tudi sofinanciranje strateškega projekta GREVISLIN, Zelena infrastruktura, ohranjanje in izboljšanje stanja ogroženih vrst in habitatnih tipov ob rekag iz evropskih sredstev.

Projekt je namenjen krepitvi učinkovitega upravljanja voda in razvoja zelene infrastrukture na čezmejnih porečjih. 

"Cilj projekta je razviti čezmejno sodelovanje z jasno, celovito in trajnostno dolgoročno strategijo na področju upravljanja zelene infrastrukture, okrepiti ozaveščenost in izvajanje ukrepov za trajnostni čezmejni razvoj," opisujejo na Okoljskem ministrstvu. 

Kaj bodo naredili

V okviru projekta GREVISLIN bo pripravljen dolgoročni načrt razvoja zelene infrastrukture za povodji Soče in Levenze, izdelana bo projektna dokumentacija za vzpostavitev zelene infrastrukture v Občini Vipava, Občini Ajdovščina, Občini Miren-Kostanjevica in Mestni občini Nova Gorica.

Predvidena pa je tudi izvedba naslednjih pilotnih aktivnosti za vzpostavitev zelene infrastrukture na slovenski in italijanski strani: Odstranitev nasipa in vzpostavitev razlivnih površin na Vipavskem polju, in sicer protipoplavni nasip Kamnje in vzpostavitev razlivnih površin, ureditev vstopne točke pri Lijaku, ozelenitev brežin Vipave v Renčah, ureditev infoteke na gradu Rihemberk, vzpostavitev razlivnih površin in ureditev pešpoti ob reki Pivki od Postojne do Postojnske jame, vzpostavitev zelene infrastrukture vzdolž spodnjega toka reke Livenze in vzpostavitev ribje steze na jezu Sagrado.

Sredstva za izvedbo aktivnosti znašajo 2.940.000 evrov od tega za investicije v zeleno infrastrukturo na slovenski strani približno 657.600 evrov in 158.000 evrov za pripravo projektne dokumentacije.

Vodilni partner triletnega projekta je Regijska razvojna agencija Severne Primorske. Partnerji projekta GREVISLIN so Občina Ajdovščina, Mestna občina Nova Gorica, Občina Postojna, Inštitut za vode Republike Slovenije, Agencija Republike Slovenije za okolje, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Autorità di bacino distrettuale delle Alpi orientali, Avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina, Agenzia Regionale per la Protezione dell’Ambiente del Friuli Venezia Giulia, Consorzio di Bonifica Pianura Isontina, Občina Staranzano - Organo Gestore Riserva Naturale Foce Isonzo, Dežela Veneto in Ageniza Veneta per l'Innovazione nel Settore Primario - Veneto Agricoltura. Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije sodeluje pri projektu kot pridruženi partner.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.