Popotnik
401 ogledov

Festival pohodništva: več kot dva meseca

Otrok in hoja Profimedias
V Posavju se konec tedna začenja nekaj več kot dvomesečni spomladanski del 6. Posavskega festivala pohodništva.

Njegov pomladni del bo do vključno 1. julija ponudil 25 pohodov v šestih občinah širšega Posavja, jesenski pa še vsaj 10 tovrstnih prireditev. Lanski festival je skupaj obiskalo približno 2.000 pohodnikov, zanimanje zanj vsako leto raste.

Tudi konjeniške ture  

Direktor krškega Centra za podjetništvo in turizem Franc Češnovar je na novinarski konferenci povedal, da festival pripravljajo s sodelovanjem območnih turističnih ponudnikov, zavodov in društev. Ta sicer prinaša organizirane pohodniške, kolesarske in konjeniške ture.

Za njegov pomladni del v lokalnem podeželskem okolju pripravljajo vsaj 25 pohodov. Ti so strokovno vodeni in vključujejo posavsko gastronomijo in lokalne zanimivosti ter predstavljajo posavsko naravno in kulturno dediščino.

V omenjeni festival se po njegovih besedah vključuje vse več turističnih in drugih društev, gostincev, vinarjev oz. 20 večjih posavskih vinskih kleti ter ponudnikov nastanitev.

Pomladni del festivala bodo v Loki pri Zidanem mostu s tradicionalnim pohodom po poteh tamkajšnje krajevne skupnosti začeli v petek, sledil bo prvomajski pohod na Planino nad Podbočjem. Prvi pohodniški sklop bodo 1. julija končali z Bosonogim pohodom na sv. Vid.

Ta pohod sodi med letošnje novosti, me katerimi je navedel še voden pohod po krškem mestnem jedru, ki bo hkrati s krškim festivalom piva in malih pivovarjev 26. maja potekal na vsake tri ure.

Cilj so dejavne počitnice

Pri posavskih pohodih sicer težijo k združevanja različnih dejavnosti, njihov cilj pa so dejavne počitnice, pri katerih bi gosti na posavskem podeželju preživeli več kot le dan ali dva. Tako v Posavju vabijo tudi na krajše t. i. vikend oddihe.

Češnovar je dodal, da Posavje zaznamujejo rečne doline, številni prenovljeni gradovi, terme, vinske kleti, pestra kulinarična ponudba, turistične kmetije, prijazno naravno okolje in gostoljubnost.

Opozoril je tudi na tamkajšnje vinograde z zidanicami, ki so primerne za nastanitev in oddih, ter navedel podatek, da te v Občini Krško ponujajo do približno 30 nastanitvenih postelj. Za mladino je predlagal obisk hostelov, za bolj zahtevne pa mestne hotele ali območne terme.

Podatki o posavskih pohodih in drugi območni turistični ponudbi so med drugim dostopni na spletu, je še povedal Češnovar.

Posavski festival pohodništva sicer sodi med letošnjih 11 tovrstnih festivalov projekta Slovenija hodi. Podpira ga tudi Slovenska turistična organizacija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.