Popotnik
32 ogledov

Filmski festival, namenjen vsem, ki so zaljubljeni v gore

Film Šepet v vetru, ndih za mlade avanturiste Arhiv FGF
Po koncu olimpijskih iger se zimske radosti še ne bodo končale. Festival gorniškega festivala je namenjen vsem, ki do gora gojijo prav poseben, ljubeč odnos.

12. festival gorniškega filma se je začel 26. februarja s projekcijo filma Reinkarnacija tibetanskega meniha. Do 4. marca se bo v Ljubljani, Domžalah, Celju in Mojstrani skupno zvrstilo 35 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi.

Filmske projekcije polnijo dvorane v Cankarjevem domu v Ljubljani, Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, Mestnem kinu Metropol v Celju in Mestnem kinu Domžale, še posebej veliko zanimanja letos žanjejo tudi predavanja, ki so že skoraj razprodana. Danes bo svojo zgodbo predstavila italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet, v petek pa nemška alpinistka Ines Papert in slovenska alpinistična legenda Silvo Karo.

Festival gorniškega filma letos gosti tudi srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma, ki bo jutri, 1. marca, ob 9. uri v sejni sobi Občine Domžale. Mednarodna zveza gorniškega filma, ki ima sedež v Torinu, združuje 24 gorniških festivalov iz 18 držav in petih celin, od leta 2010 je njen član tudi slovenski Festival gorniškega filma. Letošnjega srečanja z volitvami novega vodstva se bo udeležilo 15 predstavnikov festivalov iz Kanade, Južne Koreje, Nepala, Italije, Nemčije, Švice, Španije in Slovenije.

V petek, 2. marca, ob 13. uri v Literarnem klubu Lily Novi v Cankarjevem domu v Ljubljani razglasimo nagrajence 12. festivala gorniškega filma. Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo poljski režiser Paweł Wysoczański, programska vodja Festivala gorniškega filma v Južni Koreji Billy Choi in slovenski plezalec Andrej Grmovšek, bo podelila glavno nagrado mesta Domžale ter nagrade in pohvale po posameznih kategorijah filmov (alpinizem, plezanje, gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura), posebno nagrado bo podelila tudi žirija RTV Slovenija, ki jo sestavljajo Aleša Valič, Andrej Otovčevič in Goran Misir.

Reinkarnacija tibetanskega meniha | Avtor: Arhiv FGF Arhiv FGF

V letošnjem programu je skoraj tretjina celovečernih filmov, največ do zdaj. Med 35 filmi jih je kar šest slovenskih.

Izdelek v sicer italijanski produkciji novinarke slovenske redakcije RAI Vide Valenčič pripoveduje zgodbo o Nives Meroi in Romanu Benetu kot prvem paru, ki je osvojil vse osemtisočake brez nosačev, v alpskem slogu, brez dodatnega kisika in brez fiksnih vrvi. O podvigih in o spopadanju s petnajstim osemtisočakom - Romanovo boleznijo, bosta spregovorila tudi na predavanju v Ljubljani.

  • Film Klatež: Legenda Freda Beckeyja prinaša življenjsko zgodbo skrivnostne alpinistične legende, film Psiho vertikala pa surov in intimen portret Andyja Kirkpatricka med 18-dnevnim solo vzponom v El Capitanu. Pogled v razvoj slovaškega himalajizma odstira dokumentarec Odvisni od višine, v življenje mehiškega ljudstva Tarahumara, rojenega za tek, pa film Hitre noge.
  • Življenje v štirih elementih je filmska pustolovščina petih edinstvenih ljudi in njihovih zgodb o prijateljstvu, sanjah in izgubi. Film Magnetna privlačnost gora z nekaterimi največjimi imeni adrenalinskih športov raziskuje psihologijo tveganja v gorah, v večkrat nagrajenem dokumentarcu Santoalla pa se življenjske sanje v odmaknjeni španski vasi spreobrnejo v nočno moro.
  • Na kajakaško-smučarsko-kajtarsko pustolovščino vabi film V Dvojno galaksijo - Potovanje po Grenlandiji, na najbolj odmaknjene kotičke našega planeta pa Maewan, freeride na Kurilskem otočju. Med drugim bodo prikazali tudi filme Šepet v vetru, Kokosova naveza, Preboj, Štrcelj, Ženske poti, Kanarski otoki - Svet ognjenih gora, Botanik, Življenje z divjimi živalmi, Jamarske sanje in SOS Bavarska.
  • Proti horizontu je avanturistični podvig Mihe Podgornika in Ivice Kostelića o prečkanju Grenlandije na smučeh. Zadnji ledeni lovci Rožleta Bregarja in pokojnega Jureta Breceljnika, ki so ga premierno že prikazali v Kinodvoru, pripoveduje o izginjajoči kulturi Inuitov v Vzhodni Grenlandiji, kratki alpinistični film Monike Novak Mogoče pa govori o življenju v bazi, plezanju, negotovosti, ljudeh in prijateljstvu na odpravi Aleša Česna, Urbana Novaka in Marka Prezlja v Himalajo.
  • Videti bo mogoče še dokumentarno-igrani film Po stezi pastirjev in tekačev Petra Vrčkovnika, ki prikazuje edinstveno Veliko planino kot sožitje kulturne dediščine in športa. Odčarani kino Eve Pivač in Matjaža Pinterja pa bo popeljal v tri oddaljene gorske vasi na zahodu Nepala, kjer je konec 70. let nastal slavni etnografski film Šamani slepe dežele.
  • Poleg zgodbe Nives Meroi in Romana Beneta bosta filme v Ljubljani pospremili še predavanji nemške alpinistke in ledne plezalke Ines Papert ter slovenske alpinistične legende in direktorja festivala Silva Kara, ki svojo 40-letno alpinistično pot zaokrožuje tudi z letos izdano avtobiografijo Alpinist.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.