Popotnik
3196 ogledov

Grad Rihemberk ponovno na ogled

Grad Rihemberk
1/2
A. Š.
Ob začetku prvomajskih počitnic bo vrata znova odprl grad Rihemberk nad Branikom.

"Mesto, na katerem so grad Rihemberk pozidali, se ponaša s prastaro naselitveno kontinuiteto. Arheologi so tu naleteli na sledove železnodobnega gradišča, ob njegovem vznožju pa so našli tudi rimsko keramiko," pojasnjujejo na Turistični zvezi TIC Nova Gorica.

Na Primorskem so po njihovih navedbah gradovi, ki izvirajo še iz srednjega veka, redki: "Narava je tu le redkokje ponudila priložnost, da  bi si fevdalci izbrali grajski položaj vrh visokih prepadnih sten.  Zadovoljiti so se morali z manjšimi vzpetinami in prav zato so kmalu potem, ko so gradovi odigrali svojo zgodovinsko vlogo, postali pripravni kamnolomi za vse, ki so v bližini kaj zidali."

 

#castle #vipavskadolina #gradrihemberk #branik #paragliding #parapente

A post shared by SVILl (@matejsvili) on

Kdaj so možni ogledi

"Rihemberške viteze kot prvotne posestnike grajske stavbe srečujemo v virih od 1118 dalje, vendar v današnjem stavbnem sestavu ni objektov, ki bi jih lahko zanesljivo postavili v ta zgodnji čas," še pojasnjujejo.

Rihemberški so bili po njihovih ugibanjih fevdniki goriških grofov, zato so ti, ko so Rihemberški izumrli, oddajali grad v najem različnim plemenitaškim družinam. Pozneje so ga najprej v zastavo, pozneje pa v popolno last dobili Lanthieriji, ki so imeli že pred tem obsežne posesti na Vipavskem.

Urnik od 27. aprila do 31. oktobra 2018:

Sobota: 13.00 – 19.00

Nedelja: 10.00 – 19.00

Prazniki: 10.00 – 19.00

Vodeni ogledi so za predhodno najavljene obiskovalce možni tudi v drugih terminih, v spremstvu vodnika. Informacije in rezervacije: 00386 (0)51 201 910, grad.rihemberk@gmail.com.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.