Popotnik
689 ogledov

Ime tega slovenskega mesta je za tujce najtežje izgovorljivo

Ptuj
Ste mislili, da je prav to ime tako zapleteno?

Slovensko mesto Ptuj je najtežje izgovorljivo mesto za britanske turiste, vsaj da bi ga izgovorili pravilno, kaže raziskava britanskega časnika Daily Mail. Visoko na lestvici je tudi Ljubljana, ki se je uvrstila na 8. mesto.

V raziskavi so ugotavljali, kako britanski popotniki izgovarjajo turistična mesta v svetu, znamenitosti in jedi. In ime najstarejšega slovenskega mesta Ptuj se je izkazalo za najtežje izgovorljivo. Kar 92 odstotkov vprašanih je ime tega mesta izgovorilo napačno.

Med top 10 tudi hrvaško mesto

Na drugo mesto med najtežje pravilno izgovorljivimi mesti se je uvrstil portugalski Guimaraes (težave za 88 odstotkov vprašanih), sledijo hrvaška Rijeka (Reka, 84 odstotkov), makedonska prestolnica Skopje (80 odstotkov), Oaxaca v Mehiki (76 odstotkov), Sitges v Španiji (72 odstotkov), Bloemfontein v Južni Afriki (65 odstotkov) in slovensko glavno mesto Ljubljana (61 odstotkov vprašanih je ime mesta izgovorilo napačno).

V petnajsterico najtežje izgovorljivih mest so se uvrstili še švicarski Gstaad, italijanska Taormina, valižansko mesto Llanelli, poljski Wroclaw, južnoafriška kraljevina Lesotho, mehiška Tijuana in tajvansko glavno mesto Taipei.

Eyjafjallajökull | Avtor: Profimedia Profimedia
Znate izgovoriti ime te svetovne znamenitosti?

Med znamenitostmi se je - kar po svoje sploh ni presenečenje - na vrh uvrstil islandski vulkan Eyjafjallajökull. Pravilno sta ga izgovorila le dva odstotka vprašanih, še navaja Daily Mail. Sledijo reka Chao Phraya (Bangkok, težave za 74 odstotkov), Park Güell (Barcelona, 68 odstotkov), ulica Khaosan (Bangkok, 57 odstotkov), stolpnica Burj Khalifa (Dubaj, 55 odstotkov), Sagrada Familia (Barcelona, 53 odstotkov), Machu Picchu (Peru, 48 odstotkov), Arc de Triomphe (Slavolok zmage v Parizu, 45 odstotkov), muzej Louvre (Pariz, 37 odstotkov) in Le tour Eiffel (Eifflov stolp v Parizu, 35 odstotkov).

bourguignon | Avtor: Profimedia Profimedia
Tudi imena jedi niso 'mala malica'

Še huje je pri znamenitih jedeh. Na vrh najtežje pravilno izgovorljivih se je uvrstila francoska klasična enolončnica bourguignon (govedina po burgundsko), sledi prosciutto (pršut) in quinoa (kvinoja).

Raziskavo je izvedla turistična agencija Bolsover. V raziskavi je sodelovalo 2000 vprašanih. Izkazalo se je, da je za Britance najtežja grščina, takoj za njo pa je slovenščina. Sledijo švedščina, nizozemščina in hrvaščina, še navaja Daily Mail.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.