Popotnik
114 ogledov

"Je eden najbolj občudovanih altovskih jazz saksofonistov njegove generacije"

Saksofon
Na koncertih v Novi Gorici in okolici lahko te dni prisluhnite saksofonu v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti.

"Gre za festival z najdaljšo tradicijo v mestu, saj poteka že 23 let," nam je on SAXGO19, ki se bo dovijal do 1. julija, povedala direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc. V vseh teh letih se je festival po njenih besedah že precej profiliral: "Njegovo pomembnost vidimo zlasti v vzporejanju in prepletanju klasične in jazz glasbe, v popularizaciji jazz in klasičnega saksofona, nudenju možnosti mladim in priznanim domačim ter tujim saksofonistom, da stopijo na koncertni oder in promociji glasbe napisane za ta bleščeči inštrument. Festival je tudi idealna priložnost, da se opozori na nove trende, sodobne pojave in avtorje iz zgodovine glasbe."

V okviru letošnjega 23. Mednarodnega srečanja saksofonistov, ki poteka pod umetniškim vodstvom prof. Matjaža Drevenška in Boštjana Simona, se sicer odvijajo tri delavnice in sicer za klasični in jazz saksofon ter improvizacijo. Udeležuje se ga 41 mladih saksofonistov iz Slovenije, Italije in Hrvaške.

Tridnevna delavnica klasičnega saksofona je bila med 25. in 27. junijem pod mentorstvom Jana Gričarja in Nicolasa Arsenijevica, tridnevnadelavnica jazz saksofona pa med 26. in 28. junijem pod mentorstvom Jureta Pukla. "Poleg obeh delavnic bo na sporedu tudi enodnevni mojstrski tečaj improvizacije, ki ga bo v soboto, 29. junija 2019, vodil Evan Parker," pojasnjuje direktrorica. 

Tudi Kenny Garrett

Na letošnjem festivalu SAXGO19, ki v mesto in okolico prinaša 7 koncertov, bodo nastopili: Jan Kus & The Slavo Rican Assembly, Jan Gričar & Nicolas Arsenijevic & Sae Lee, Marcelo Nisinman & Maja Lisac Barroso, Jure Pukl in Evan Parker & Zlatko Kaučič. Zaključili ga bomo z velikim koncertom v amfiteatru Gradu Kromberk, "kjer bo s svojim kvintetom nastopil svetovno znan ameriški altovski saksofonist Kenny Garrett s svojo zasedbo."

"Festivalsko dogajanje je zelo pestro in raznoliko, zato vabljeni na vse koncerte, gotovo pa ne gre zamuditi zadnjega koncerta enega najbolj občudovanih altovskih jazz saksofonistov njegove generacije, Kennya Garretta. On je velika zvezda našega letošnjega festivala," je sklenila Pavla Jarc.