Popotnik
4610 ogledov

Kako bi se naša kolesarja znašla na Golovcu?

kolo
1/5
Saša Despot
"Tudi Roglič in Pogačar bi seveda zlahka našla poti, saj so sedaj označene. Mogoče bi se le težko kosala na našem vzponu – Vzpenjači, z vse pogostejšimi kolesarji na električni pogon," z nasmehom pove predsednik športnega društva Golovec Trails Tadej Tekavčič.

"Zagotovo pa imata dobro podlago, da bi že z nekaj treninga lahko tekmovala z nekaterimi hitrejšimi uporabniki naših spustov. Vsekakor sta vabljena, da se preizkusita v gorskem kolesarjenju na naših poteh."

Minuli vikend padal nista vrtela le Primož Roglič in Tadej Pogačar. V Ljubljani je potekal gorskokolesarski festival - Ljubljanski MTB vikend, ki je postregel z veliko aktivnostmi za različne okuse kolesarjev. Naša prestolnica se je že nekaj časa nazaj postavila na zemljevid destinacij gorskih kolesarjev. Edinstvena je predvsem zaradi dostopnosti do poti, saj si po adrenalinski izkušnji v gozdu lahko osvežilno pijačo privoščijo v središču mesta.

Tudi, če ne veste, kaj so enoslednica, gap ali polnovzmeteno kolo in so vam bližje gravel ali navadna kolesa - vsi ljubitelji kolesarstva boste prišli na svoj račun. 

Med drugim so na Ljubljana MTB vikendu že okronali kralja in kraljico bike parka, za nami je tudi prvo državno prvenstvo Slovenije v pump tracku. Že prvi dnevi festivala so pokazali, kako zelo veliki ljubitelji kolesarstvo smo Slovenci. Zanimanja za dogodke, ki jih te dni ne manjka, je "ogromno, mesta, ki so zaradi varnostnih omejitev omejena, se hitro napolnijo," pravi Tine Mahkovec iz KD Rajd. "Vesel sem, da smo z vsemi klubi stopili skupaj in kljub težkim pogojem naredili pester program tako za gledalce kot udeležence tekmovanj." Mahkovec za prihodnje leto že napoveduje še večji festival, ko omejitev, upajmo, ne bo več, in bodo tako lahko razveseljevali še več ljubiteljev vrtenja pedal. 

Prava poslastica za oči je bila tudi nedeljska tekma na Golovcu, kjer smo že tretjič dobili najhitrejše gorske kolesarje v Sloenduro 4fun Golovec Trails, ki je del mednarodne Sloenduro lige. 

 | Avtor:

"Presrečni smo bili, ko smo prvič lahko organizirali enduro tekmo v Ljubljani. Združiti vse, kar Ljubljana od gorskega kolesarjenja ponuja, so bile sanje in težko je bilo verjeti, da bodo uresničene že v tem nenavadnem letu 2020. Pričakujemo vesele tekmovalce, sproščeno vzdušje in malo tekmovalnega naboja. Želimo si, da s festivalom na kolo spravimo še vsaj nekaj novih obrazov," pravi prvi mož Golovec Trails Tadej Tekavčič, ki računa, da bodo postavili odlične temelje za enega največjih kolesarskih festivalov v regiji. 

300 km kolesarskih poti in uradni trail centri

Ponosni smo, da je Ljubljana kolesarjem prijazno mesto, pravijo na Mestni občini Ljubljana (MOL).

"Urejenih imamo preko 300 km kolesarskih poti in smo že tretje leto uvrščeni na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu The Copenhagenize Index," se pohvalijo.

Zato je pred vami 5 dodatnih razlogov, zakaj našo prestolnico obiskati kar s kolesom. In ker smo ravno sredi tedna mobilnosti, predlagamo, da se pustite do glavnega mesta zapeljati, tokrat kar z vlakom.

1. Ne rabite (montirati) prtljažnika na avto, iskati parkirnega prostora

Izlet na Veliko planino | Avtor: N. M. N. M.
Enostavno se odpeljete do najbližje železniške postaje, naložite kolo in uživate v razgledih skozi okno. Ker sledijo trajnostni mobilnosti, so pri Slovenskih železnicah (SŽ) znižali ceno vozovnice za vse tiste, ki bi radi lepote naše zelene državice odkrivali na svojem dvokolesniku: za navadno kolo boste plačali 1,5, za električno pa 3 evre.

Pri SŽ opažajo veliko zanimanje in porast pri vozovnicah za kolesa. Prav zato so že zavihali rokave in nameravajo še več prostora nameniti shrambi koles v vagonih. Sedaj namreč vsi vlaki še nimajo za to namenjenega prostora, kolo po navodilih sprevodnika naslonite na varno mesto. Da bi tudi večjim skupinam zagotovili prevoz njihovih koles, prosijo, da svoja potovanja nekaj dni prej enostavno napoveste prek te spletne strani. 

2. Naredite dogodivščino za svojo družbo ali družino

 | Avtor: Golovec Trails Golovec Trails
Kombinacija kolesa in vlaka preverjeno navduši tako najmlajše kot prijateljske družbe, zato so topli jesenski dnevi kot nalašč za raziskovanje z vetrom v laseh.

Za malo drugačen pogled na staro mestno jedro in center Ljubljane z vlaka stopite na glavni železniški postaji. Tisti, ki želite preveriti, zakaj Golovec na dober dan obišče nekaj sto ljubiteljev gorskega kolesarstva, pa izstopite na postaji Rakovnik (če prihajate iz smeri, ki ni Dolenjska, boste morali na glavni železniški postaji prestopiti). "Nato sledite eni od vstopnih točk na Golovcu do označene slovensko turnokolesarske poti, ki vas pripelje do uradnih trailov," svetuje Tekavčič. Trail Trije bratje je, na primer, primeren tudi za najmlajše. Samo to poletje navdušil več kot 100 udeležencev otroškega MTB kampa.

Traili na Golovcu so že dober mesec dobro označeni tudi po težavnostnih stopnjah (od modre, najlažje), do črne (najtežje). Skrbi, da bi se zgubili in znašli med pohodniki, ob upoštevanju uradnih označb, ni. 

Zakaj bi se omejevali? "Odlična kombinacija je izstop na glavni železniški postaji in vožnja skozi stari del mesta, nato pa vzpon po Poti na Golovec in po grebenu do naših trailov," predlaga Tekavčič.

3. Za vsakogar nekaj

Ne glede, ali ste zagrizen ljubitelj gorskega kolesarjenja ali si želite v miru vrteti padala čez Ljubljanski Tivoli, je Ljubljana mesto, ki ponuja vse. Tudi vse bolj priljubljene pumptracke, kjer najdemo vse od navadnih do bmx koles, pa tudi skiroje. Spodaj je nekaj predlogov MOL:

  • KoloPark Spodnja Šiška (pump track)
  • KoloPark Bežigrad (pump track)
  • KoloPark Nove Fužine (pump track)
  • Bike Park Ljubljana (gorskokolesarski trail center)
  • Golovec Trails (gorskokolesarski trail center)
  • BMX Park Ljubljana (BMX proga + dirti (skoki))
  • Pump track pri trgovskem centru Aleja

4. Ste hitrejši in mobilneši, raziščete večje območje

Aplikacije kot so Google Maps, vas bodo popeljale po večjih poteh in znamenitosti, Trail Forks pa po tistih bolj naravnih. Za vodeno odkrivanje skritih kotičkov in vodenih tur, je v našem največjem mestu kar nekaj ponudbe, med drugim tudi prek društev Golovec Trails in KD Rajd, ki sta soorganizatorja Ljubljana MTB vikenda.

5. Ni kolesa? Ni ovire!

BicikeLJ kolo kolesa kolesarjenje | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ker je "kolesarjenje vse bolj priljubljen in pogostejši način premikanja po Ljubljani, si prizadevamo za izboljšanje tako kolesarske infrastrukture kot spodbujanje te oblike mobilnosti, ki viša kakovost življenja v mestu," pravijo na MOL.

Na porast kolesarjenja v mestu je veliko prispeval tudi priljubljen sistem izposoje koles BicikeLJ, spomnijo. Samo lansko leto si je prek tega sistema mestno kolo izposodilo nekaj manj kot 200 tisoč uporabnikov. Kolesa so na voljo na 60 postajališčih po Ljubljani. 

1.139.738-krat smo si lansko leto olajšali potovanje po Ljubljani s kolesom, sposojenih prek sistema BicikeLJ. V povprečju je v Ljubljani vsako kolo uporabljeno kar osemkrat vsak dan.