Popotnik
1807 ogledov

Kako čista je v resnici Ljubljana, če se primerja z drugimi prestolnicami?

Ljubljana iz ljubljanskega gradu. Anže Petkovšek Ljubljana
Ocenili so čistočo Ljubljane in jo primerjali z drugimi evropskimi mesti.

Glavno mesto Slovenije Ljubljana se je uvrstila na visoko tretje mesto med evropskimi prestolnicami po zadovoljstu njenih prebivalcev s čistočo. Pred njo sta med glavnimi mesti le Luksemburg in Dunaj. 

Najčistejše mesto izmed 109 ocenjevanih v Evropi je sicer Ventspils, mesto na zahodu Latvije, kjer so prebivalci s čistočo mesta zadovoljni kar 99-odstotno. Na drugem mestu sledi še eno latvijsko mesto, Valmiera (97 odstotkov zadovoljnih), na tretjem pa sta Oviedo (Španija) in Luksemburg (95 odstotkov).

Med prestolnicami EU je razpon zadovoljstva prebivalcev velik, niha namreč med devet in 95 odstotkov. Luksemburgu so med prestolnicami sledili Dunaj (90 odstotkov), Ljubljana (88 odstotkov), Riga (81 odstotkov) in Helsinki (80 odstotkov).

Po drugi strani je bilo s čistočo mesta zadovoljnih le devet odstotkov prebivalcev Rima, po poročanju STA ugotavlja Eurostat.

Manj kot polovica prebivalcev je bila s čistočo zadovoljna v Bratislavi (28 odstotkov), Sofiji (29 odstotkov), Bukarešti (27 odstotkov), Madridu (38 odstotkov), Budimpešti (39 odstotkov), Atenah (41 odstotkov), Berlinu (45 odstotkov), Bruslju (47 odstotkov) in Parizu (49 odstotkov).

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • maresem 14:05 26.maj 2018.

    Onesnažena z opankarji, musliči in jankovićevimi ritolizci.