Popotnik
12368 ogledov

"Ma, kakšni ukrepi, potrdila in virus! Sneg je odličen!"

smučišče smučanje sneg zima Profimedia
Medtem ko se večina evropskih držav še vedno drži ukrepov zoper širjenje novega koronavirusa, je v tej nekdanji jugoslovanski republiki bistveno bolj sproščeno.

Bosna in Hercegovina ima za razliko številnih evropskih držav, kjer še vedno veljajo ukrepi zoper širjenje novega koronavirusa, precej bolj sproščen pristop; v veliko zadovoljstvo zimske turistične industrije. Prejšnji teden je po svežem snegu sproščeno vijugalo na tisoče smučarjev tako iz domače države kot številnih drugih evropskih držav, poroča agencija AP. 

Večina smučišč na Balkanu in po Evropi je bila odprtih že teden prej, vendar s precej strožjimi ukrepi. 

"Počutimo se varne" 

Na Jahorini in Bjelašnici v bližini Sarajeva, na prizoriščih zimskih olimpijskih iger leta 1984, so se pred smučišči formirale dolge vrste čakajočih, medtem ko so se v lokalih tako v zaprtih prostorih kot na prostem zabavali domači in tuji gosti, prirejali so tudi glasbene koncerte. 

Za goste, ki v Bosno in Hercegovino prihajajo iz držav Evropske unije, za vstop velja negativen PCR test ter dokazilo o cepljenju ali prebolevnosti covida-19. Izvzeti so državljani Hrvaške, Srbije in Črne gore. 

Ko je enkrat oseba v državi, več ne potrebuje kazati PCT potrdil, da bi lahko vstopila na območje smučišča, odšla v restavracijo, lokal ali prireditev. V veljavi je uporaba mask v zaprtih prostorih in vzdrževanje distance, vendar glede tega so pristojni precej "razumevajoči". 

Kot poroča omenjena agencija, se turisti počutijo varne, izpostavljajo, da so pogoji bivanja dobri ne glede na pandemijo. Na območju smučišč imajo lasten laboratorij za PCR testiranje, turistom, ki jim je potrebno potrdilo za povratek v svojo državo, omogočijo odvzem brisa v njihovih sobah. Prav tako nekateri ponudniki omogočajo povrnitev denarja v primeru, da se turist pri njih okuži.

Ognjemet Ukrepi Zdravje Na tem območju silvestrovanja že odpovedana

V pričakovanju rekordov 

Bosna in Hercegovina, ki je sicer v popolnosti cepila le nekaj več kot 24 ostotkov državljanov, dnevno beleži okrog 600 novih primerov covida-19. 

Prejšnje leto sta smučišči Jahorina in Bjelašnica zabeležili rekordne številke, saj je bila v državi v primerjavi z drugimi smučišči v regiji relativno nizka stopnja širjenja novega koronavirusa. Tudi letos se nadejajo dobrih številk, pričakujejo, da bo sezona trajala med štirimi ter štirimi meseci in pol. 

Covid-19 v Ljubljani covid-19 Zdravje V teh krajih so včeraj zabeležili največ novih okužb

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Floki123 07:36 13.december 2021.

    ma briga bosance, če jih pri njih skoraj naveč od vseh umre (očitno mislijo, da jih je preveč). Več kot po lveč kot pri nas, pa smo v Sloveniji zasrali: https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-07-04..latest&facet=none&pickerSort=desc&pickerMetric=new_cases_smoothed_per_million&Metric=Confirmed+deaths&Interval=Cumulative&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=IND~USA~GBR~CAN~DEU~FRA~BIH~HRV~SRB~SVN~HUN~ESP~ITA~MNE~ALB~GRC

  • Avatar Dallistella
    Dallistella 23:46 12.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • h4ck3r 20:31 12.december 2021.

    Upam da vse evropske države uvedejo 10 dnevno obvezno karanteno, brez možnosti skrajšanja za vse, ki pridejo iz BIH v času med 1.1. in 16.1. Da ne bo spet tako kot lani nekakšno jamranje kako so/smo uvozili xxy primerov, ravno ...prikaži več zaradi smučanja tam spodaj.