Popotnik
1571 ogledov

Kam na izlet z otroki

Goriška Brda
Ta konec tedna se z najmlajšimi zapeljite v toplejši, zahodni del Slovenije ...

Iščete idejo za izlet, ki bo osrečil tako vas kot otroke, pa vam zanj ne bo treba seči globoko v žep? Goriška brda veljajo za idealno turistično pokrajino za ljubitelje vina in kulinarike, v poznem pomladanskem času tudi češenj in ostalega sadja.

Goriška brda pa so veliko več kot samo to. S svojimi najmlajšimi lahko tu doživite čudovit in aktiven izlet. Uživali boste že v sami vožnji po slikoviti pokrajini polni pravljičnih vinogradov. V tem času so posebej zanimiva predvsem zaradi toplejšega podnebja.

Začnite visoko

Prva točka vašega izleta naj bo tista, kjer boste ob lepem vremenu videli Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd.

Gre za 23 metrov visok razgledni stolp na Mejniku, hribu nad vasjo Gonjače, s 144 stopnicami, ki je bil zgrajen leta 1961. Načrte za postavitev stolpa je pripravil znani arhitekt Marko Šlajmer.

Razgledni stolp stoji ob spomeniku, ki je posvečen 315 žrtvam druge svetovne vojne na desnem bregu Soče. Je delo akademskega slikarja in kiparja Janeza Boljke, verze, ki so vtisnjeni na bronasti plošči, je zapisal pisatelj France Bevk.

V zadnjih letih je svojevrsten preporod doživela ljubka vasica Šmartno, ki se nahaja v geografskem središču Brd. Gradnik opisuje vas, ki kot orlovsko gnezdo ždi na točki, od koder se odpira pogled od Nanosa na vzhodu do Karnijskih Alp na severozahodu in od prostrane Furlanije do Jadranskega morja.

“Na tej razgledni vzpetini je v prvi polovici 16. stoletja na ostankih rimskega oporišča nastal okoli cerkve velik protiturški tabor - srednjeveška utrdba. Vas na griču, obdana z obzidjem in utrjena z obrambnimi stolpi, je prvič omenjena leta 1317,” opisujejo na turistični strani Goriških brd.

Hiše v samem jedru so strnjene okrog cerkve sv. Martina, največje župnijske cerkve v Brdih, katere cerkveni zvonik je nekdanji trdnjavski stolp.

Ob vstopu v okrilje šmartenske trdnjave in sprehodu po ozkih uličicah med starimi, nekaterimi tudi obnovljenimi hišami, se počutiš kot v srednjeveškem labirintu, ki oživi ob vstopu v Briško hišo.

V hiši, ki je bila sanirana po potresu leta 1978, so vaške žene postavile zbirko s predmeti briške hiše. V letu 2003 je bil objekt saniran in ob tej priložnosti je bila v nadstropju postavljena nova razstava o briški hiši. Poleg izčrpnejše predstavitve elementov briške hiše, nastale v 19. stoletju, prikazuje tudi njene osnovne poteze razvoja od prazgodovine do danes.

Novi festival se širi tudi v Šmartno, ki bo do nedelje živelo za film, pravljice | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

A post shared by Giuseppe Passoni (@bepi2311) on

Naj spoznajo kaverne

Obiščete lahko tudi Park miru na Sabotinu, ki bo otroke navdušil z jarki in kavernami iz prve svetovne vojne. V tem obdobju je namreč čez Sabotin potekala soška fronta, kjer je bila ključna obrambna točka avstro-ogrske armade. Pri nekdanji jugoslovanski stražnici na Sabotinu so kaverne očiščene in urejene tudi za oglede.

 

Yesterday #sabotin #hiking

A post shared by Sanela Brkic (@sanela990) on

Na turistično-informacijskem centru v Goriških brdih svetujejo tudi obisk Doline Kožbanjščka, ki jo večkrat prečkajo pasovi odpornejših kamenin, ki jih je potok premagoval na različne načine: “Dobrih deset metrov visoko skalno stopnjo potok premaguje z miniaturnimi koriti, brzicami in slapovi. Pri tem je voda izoblikovala tri tolmune, ki so poleti priljubljeno kopališče briške mladine.”

Okrog 800 metrov nad Kotlinami pod Kožbano je Kožbanjšček izdolbel izredno slikovita korita z imenom Krčnik, nad katerimi bodo najbolj navdušeni otroci.

“Krčnik, naravna znamenitost, ena najlepših te vrste v Sloveniji, ki je zavarovana kot kulturni spomenik, vas bo očarala v vseh letnih časih,” dodajajo.

 

Skriti kotički 😄 #Krčnik #GoriskaBrda #Slovenija #sunday

A post shared by Kristina Bajc (@stinax5) on


Če želite priti do Kotlin in Krčnika, v vasi Neblo (pri Peternelu) zavijete v dolino potoka Kožbanjšček: “Po cesti, ki vodi v Kožbano, se lahko do Kotlin in više ležečega Krčnika pripeljete kar z avtom. Veliko boljše pa je, da si vzamete čas in se po dolini odpravite peš.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.