Popotnik
5548 ogledov

Kar 800 kvadratnih metrov strogo varovane skrivnosti

Bunker Škrilj - glavna komunikacijska soba
1/3
Javni zavod za turizem in kulturo Kočevje
Zaprto območje Kočevske Reke je za Slovence, pa tudi mnoge tujce, desetletja predstavljalo sinonim za strogo varovano kočevsko skrivnost. Do zdaj ga je obiskalo že 13.000 obiskovalcev.

"Bunker Škrilj se nahaja sredi kočevskih gozdov, znotraj strogo varovanega območja Škrilj, ki je bil v času Jugoslavije del velikega zaprtega vojaškega območja, kamor navadni državljani nismo imeli dostopa," pojasnjujejo v Javnem zavodu za turizem in kulturo Kočevje.

S predlanskim junijem 2017 se je nekdanji komunikacijski center goteniškega podzemlja, imenovan K-35 oziroma Bunker Škrilj, na široko odprl vrata za turistične obiske.

"Ogled bunkerja traja dve uri, v ta čas je všteta tudi vožnja iz Kočevske Reke do bunkerja in nazaj, saj je edini možen način ogleda z našim organiziranim prevozom," nam je pojasnila Nina Janežič iz zavoda. 

Do sedaj smo v slabih dveh letih zabeležili okoli 13.000 obiskovalcev, ki so najbolj navdušeni nad dejstvom, da je bunker ohranjen takšen, kot je bil zgrajen in da so notri originalne stvari. Če posplošim, fascinira jih to, da je bunker po vseh teh letih v odličnem stanju.

Nina Janežič

Bunker | Avtor: Javni zavod za turizem in kulturo Kočevje Javni zavod za turizem in kulturo Kočevje
V času hladne vojne so 80 metrov pod površjem zgradili 500 metrov hodnikov in šest podzemnih sob. Vstop v rov se začne v prostoru, kjer obiskovalci v za to namenjene omarice odložijo svoje telefone in druge morebitne snemalne naprave, saj je snemanje strogo prepovedano.

Pot se nadaljuje po dolgem, hladnem hodniku, kjer temperatura ne preseže 8 stopinj. Sledi vstop v bivalni del, kjer pa je temperatura stalna, okoli 17 stopinj, saj je le ta že ogrevan.

Bunker ima svoje vodno zajetje in dva generatorja za proizvodnjo električne energije. V njem lahko 30 oseb ostane celo sto dni brez zunanje pomoči, tudi če bi prišlo do atomskega udara.  Vse, kar se nahaja v bunkerju je  avtentično in še vedno deluje. 

Vodenja po bunkerju izvajajo licencirani vodniki in vodnice, ki so prav zaradi vodstev po bunkerju morali opravljati vodniški izpit, vsak izmed njih pa ima za obiskovalce poleg golih zgodovinskih dejstev, pripravljene tudi mnoge zgodbe in anekdote. 

Nina Janežič

anja.scuka@zurnal24.si